Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.07.2022 18:29 - България се готви за тежка зима… много тежа зима
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.07.2022 18:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

По принцип суверенна страна е тази, която може (или поне се опитва) да отстоява своите национални интереси. Но ако страната не само не се опитва да ги отстоява, а даже съзнателно действа против интересите на населението си в угода на някой друг, то това не е държава. В Евросъюза за съжаление отдавна се отказаха да водят адекватна независима политика, може би с изключение на Унгария, но за нейно нещастие тя е заобиколена от съседи, които твърдо са решили да извършат икономическо и енергийно самоубийство.

Какво да се прави, стремежите на САЩ да си върнат глобалната хегемония изискват сериозни жертви и тези жертви ще трябва да бъдат направени от европейците. Не от американците, които сами се определят за изключителна нация, а от европейците, които не са изключителни. Властите в ЕС хленчат, инатят се, но не смеят да се опълчат срещу политиката на Вашингтон. Значи жертвите са неизбежни. Още тази зима.

България вече дава своя скромен принос в името на напъните за възстановяване на изчезващата американска хегемония, но това струва по 125 милиона лева месечни загуби за бюджета и 30% ръст на цената на газа. При това цените не смятат да се понижават, а точно обратното.

Да признаем очевидното – скока на цената на газа, загубите за бюджета и настъпването на енергийната криза могат да бъдат предотвратени веднага, с едно решение. Българските власти просто трябва да плащат за руския газ с рубли, нищо повече. Това даже няма да е прецедент, защото основните европейски клиенти на Газпром се съгласиха да плащат с рубли. Да, първо се възмущаваха, заплашваха, че няма да плащат и че ще се съдят, но в крайна сметка тихо си отвориха сметки в Газпромбанк и започнаха да действат по новата схема.

Отказът от руския газ е абсолютно политически и няма нито един логичен икономически довод, който да го оправдае. От кабинета на Петков обясняваха, че Русия била ненадежден партньор, затова от нея не трябва да се купува нищо. Особено смешно беше оправданието, че не може газа да се купува за рубли, защото Газпром щял да открадне парите и да не прати газ.

Е, другите клиенти на Газпром си плащат с рубли и на тях не им крадат парите. Русия иска да й плащат с рубли по простата причина, че валутните й резерви в европейските банки са замразени и транзакциите в евро са практически невъзможни в момента заради санкциите. Можеше да се получи ситуация при която Газпром праща безплатен газ в Европа, което би било абсурд. Плащането с рубли предотвратява тази опасност и американските ментори на Петков прекрасно разбират това.

Вместо да бият тревога заради последствията за българската икономика, разни медии, политици и общественици се напъват да обясняват, че отказа от руския газ е правилен и трябва да се борим за енергийна „независимост”. А какво значи енергийна независимост? Енергийна независимост означава сам да добиваш газ и да не зависиш от външни доставчици. България сама не си добива газа, затова трябва да го внася отвън и съответно си остава зависима без значение кой е доставчика.

А коя е тази чудодейна алтернатива на руския газ, с която от години баламосват българския потребител? Азербайджан ли? Ако азерския газ можеше да замени руския, то България отдавна да се е отказала от Газпром. Но Азербайджан не добива толкова синьо гориво, че да замени руския газ в Европа, това е очевидно. Азерския газ може да покрие максимум 30% от българските потребности, пък и цената му не е по-ниска.      

Русия била използвала газа като оръжие? Сериозно? Европейския съюз води открита икономическа война с Русия, опита се да разруши икономиката й като конфискува руските валутните резерви и вкара шест пакета санкции. Брюксел постоянно твърди, че до няколко години напълно ще се откаже от руския газ, за да лиши Москва от енергийни доходи. И кой в такъв случай използва газа като оръжие?

Видимо осъзнавайки, че версията с азерския газ не е толкова убедителна, някои пропагандисти започнаха да пробутват версията, че не трябва да купуваме руски газ, защото така сме били финансирали руската агресия и си цапаме ръцете с невинна украинска кръв. По тази логика излиза, че е по-добре да стоиш на студено и гладен, но с привидно чиста съвест. Ами тогава никой да не ползва американски петрол, защото така ще си изцапа ръцете с невинна иракска и афганска кръв. Украйна пък учи на морал другите, а сама продължава да транзитира руски газ по своя територия и не смята да се отказва от този източник на доходи. Киев иска всички да се откажат от руския газ, но самите украинци не се отказват от руския транзит.

Единствения начин европейците да се откажат от руския газ е да ликвидират голяма част от промишлеността си (това най-пряко се отнася за Германия), но това ще е равносилно на икономическа ядрена бомба, хвърлена върху собствените глави. Европейските бюрократи и управляващи политици явно са готови да хвърлят бомбата, но дали европейските граждани са готови да поемат последствията? А българите готови ли са още повече да обеднеят?

При всички положения ни очаква трудна зима, съчетаваща икономическа и политическа криза. Ако новото българско правителство, каквото и да е то, продължи да обслужва американските интереси и се откаже от руския газ без да има алтернативи, то прогнозата е изключително лоша. Следващото правителство ще започне да се клати още от самото начало най-вече по икономически причини, а те често водят и до масови социални протести. В Западна Европа протестите вече постепенно набират сила.

 

Дали все пак разумът ще надделее при българските политици предстои да видим, но за съжаление вероятността е твърде малка.          

---

!!! Вече може да ме намерите и в Телеграм в канала Политрол t.me/politrol
- там ще откриете това, което не влиза в блога, свежи новини всеки ден, кратки коментари на злободневни теми и други интересни неща.
  

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3249148
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930