Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.07.2022 17:39 - Операция „24-ти май”: как да нанесем фатален удар по Путин
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1189 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В общественото и медийното пространство от известно време много активно пробутват идеята за замяна на 3ти март с 24ти май и превръщането на Деня на славянската писменост в национален празник вместо Освобождението. Между другото вчера в парламента отхвърлиха предложението за 24ти май, така че трети март засега си остава национален празник. Засега…

А защо изобщо трети март трябва да бъде заменян? И защо с 24ти май? Защо Освобождението трябва да бъде заменяно от писмеността? Двете понятия нямат никаква връзка, отразяват съвсем различни епохи и събития. Всяко от тях заема различно място в историята.

В никоя страна датата на освобождението (или независимостта) не се пренебрегва в името на някакъв друг празник, още повече ако е свързан с културата. Но у нас изведнъж някои хора скочиха и решиха, че 24ти май е по-ценен от 3ти март и трябва да празнуваме именно него, а не някакво си там "незначително" освобождение от петвековно робство.

Но проблема естествено не е в датите, а в политиката и по-точно политическия курс, който българските власти са избрали спрямо Русия. Особено в последно време.  

Които и медии да погледнеш, който и политик или общественик да послушаш, добра дума за Русия няма да чуеш. Добра дума е практически невъзможно да чуеш и дори тези, които се изказват неутрално спрямо руската политика, рискуват да бъдат обявени за путинофили и наплюти, в пряк и преносен смисъл.

На трети март на русофобите им е особено противно, тъй като в този ден се налага да се споменава по-често Русия и то в положителен контекст. Все пак именно Русия, колкото и да не им се иска на мнозина да го признаят, има заслугата България да стане свободна държава след пет века турско иго. Много българи имат положително отношение към Русия именно поради този исторически факт, което силно дразни антируските пропагандисти.

Трети март е подложен на несправедливи нападки от много отдавна. Едно време разказваха, че това не е никакво освобождение, тъй като не било безкористен и алтруистичен акт, а Русия цинично си отстоявала геополитическите интереси. Ох какво коварство, да си отстояваш държавните интереси! Сигурно отстояването на собствените интереси е лошо нещо та затова България отдавна не го прави. От друга страна излиза, че ако Руската империя не си беше отстоявала интересите, ние нямаше да се освободим. Тогава сигурно пак Русия щеше да им е виновна.

После пък решиха да принизят ролята на Русия, за да може по-рядко да говорят положителни неща за нея. Затова сега на честванията на трети март говорителите нарочно изброяват нациите, които са обитавали Руската империя по онова време, пренебрегвайки самите руснаци. Дори и финландците изброяват, въпреки че те имат нулев принос за нашето освобождение. Пък и изброяването на участващите нации и етноси е неуместно, тъй като всички са били поданици на руския император.

Явно принизяването на заслугите на Русия не е достатъчно ефективно средство и някои буквално искат да премахнат трети март, за да може в ефир да не попада нито една положителна дума по адрес на Москва нито един път в годината. Някои съвсем ненормални у нас даже предлагат да се отмени трети март заради войната в Украйна, да наложим нещо като санкции, което си е пълен абсурд. Освобождението няма никаква връзка с това, което се случва в Украйна в момента или пък с политиката, това е чисто историческа дата.                       

Наред с това по нов начин започнаха медийно да представят 24ти май. Особено тази година. Човек може да остане с впечатлението, че 24ти май е най-важния празник в историята на човечеството, защото без българите нямаше да има азбука и всички щяха да останат неграмотни. Направо спасихме цивилизацията от катастрофа!

Особено се изтъква, че изобретената от българите кирилица сега се ползва от Русия, която без нас нямаше да има с какво да пише. Буквално.

Схемата е проста – на 3ти март ни се налага да благодарим на Русия и един вид сме й длъжни, а на 24ти май е точно обратното – Русия трябва да ни благодари и не просто да ни благодари, а да се чувства вечно длъжна. Ето затова у някои възниква желанието 24ти май да стане главния български празник вместо 3ти март. Това обаче е пълен абсурд и комплексарщина. Трети март си е трети март и няма причина той да бъде заменян, отменян, цензуриран или променян.

24ти май си е просто Ден на славянската писменост, а не някакъв политически или пропагандистки инструмент, който трябва да използваме срещу Русия. Да използваш някаква дата за политически спекулации е пълно неуважение към собствената история.

А ако някой смята, че руснаците наистина ще се почувстват длъжни заради Кирил и Методий и ще допълзят на колене до София да ни благодарят, че сме ги спасили, то той силно се лъже. Това, което в България е централна новина, в Русия е просто част от всекидневния медиен фон. Никой в Москва особено не следи какво казват Петков, Борисов или например Слави Трифонов, тъй като има далеч по-важни международни теми.

Въпреки това нека българските власти да не се отказват. Като начало могат да поискат Русия да им плаща авторски права заради кирилицата. Под всяка статия в руските печатни медии задължително да слагат пояснение, че дадения текст е бил написан с български букви. Също така могат да обвинят Русия в хибридна анексия на кирилицата и да й наложат санкции. Да обвинят Путин, че ни е откраднал буквите!

Политиката повече от всяка друга сфера дава възможности на некадърните хора да взимат некомпетентни решения. Щом българските власти не могат да се оправят с реалните проблеми на страната, нека си играят с трети март. А с какво друго да се заемат?   



---

!!! Вече може да ме намерите и в Телеграм в канала Политрол t.me/politrol
- там ще откриете това, което не влиза в блога, свежи новини всеки ден, кратки коментари на злободневни теми и други интересни неща.




Гласувай:
3



1. slavianstvo - То веднъж се е случвало нещо подо...
21.07.2022 18:17
То веднъж се е случвало нещо подобно. През ПСВ България влиза в антируски съюз с вековните врагове на славянство и православие и с турците, по чиито щикове още не е засъхнала кръвта на тракийските българи. Храмът "Св. Александър Невски" бива прекръстен на имената на Кирил и Методий. Как свършва тая работа знаем и още й теглим последствията. Хем тоя път няма как да обвиним Русия, нали, приемаме й поражението и то пак на дата трети март в Брест-Литовск.
А за Кирил и Методий също дължим благодарност, и то на Източната Римска империя.
цитирай
2. worldissue - Да, историята често прави причу...
21.07.2022 18:36
Да, историята често прави причудливи обрати
цитирай
3. favn55 - Няма друга държава, която да изп...
21.07.2022 19:23
Няма друга държава, която да използва своя национален празник, за да се кланя позорно на друга държава. 3 март е празник на русоробите.
А е жалко, че и кретените от ПП се обявиха против 24 май.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217050
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031