Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.11.2022 20:40 - Третата световна война се отменя (засега), Зеленски стана за резил и лази по нервите на Вашингтон
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1497 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Оказа се, че двама мъртви поляци и един трактор не са достатъчни, за да дадат старта на ядрена война. От една страна това е хубаво, тъй като показва, че у западните политици все пак е останал поне някакъв инстинкт за самосъхранение. От друга страна е лошо, тъй като опасността от голям военен конфликт в Европа е по-голяма от всякога и искрата може да бъде подпалена именно от украинските нацисти.

И така, в Полша падна украинска зенитна ракета. Това е факт. Не руска, не беларуска, не иранска, нито даже натовска. Именно украинска ракета от съветския комплекс С-300.

Как реагираха медиите, преди всичко западните? Още преди да е станало ясно какво се е случило, всички написаха, че Русия обстрелва с ракети Полша (българските сайтове също просто копипейстнаха новината). И, естествено, моментално се сетиха за точка 5 от устава на НАТО, сиреч се приготвиха да обявят война на Москва.

Има едно голямо НО. Украйна силно се заблуждава, че САЩ/НАТО ще тръгнат да воюват с Русия в интерес на режима на Зеленски. Именно Зеленски трябва да воюва с Русия в интерес на Вашингтон, а не обратното. Шахматистът мести пешките по дъската, а не пешките шахматиста.

Дори ракетата да се беше оказала руска, това пак нямаше да задейства точка 5 от натовския устав. Полша със сигурност няма да тръгне да воюва открито с Русия, имайки предвид какви катастрофални последствия би имало това. САЩ също нямат интерес украинския конфликт да излиза извън контрол.

Да, Полша воюва с Москва хибридно – полската територия е основен транспортен хъб през който минава всичкото западно въоръжение за Украйна (включително българските боеприпаси) и поляците са най-многобройния наемнически контингент, който воюва на страната на украинската армия. Но дотук. По-сериозно да се въвличат в конфликта Варшава или който и да е друг от европейците не искат. Мръсната работа трябва да се върши от украинците, те и съответно изпълняват ролята на пушечно месо.

Цялата украинска схема започна да се руши още с публикуването на снимката от мястото на инцидента – там се виждаше фрагмент именно от ракета С-300. Истеричната реакция на украинците и опитите на Киев да отрича очевидното, когато дори от Вашингтон директно посочиха виновника, тотално обърка всичко. Провокацията на Зеленски не проработи, но той продължи упорито да отрича провала си, което сериозно раздразни самия Байдън и накара Белия дом да напомни на украинците кой е господаря.

Че падането на украинската ракета на полска земя не е случайност, а преднамерена провокация, косвено подсказват два факта – първо, в района, където е била изстреляна украинската зенитна ракета, не е имало въздушна атака. Второ, ракетата е летяла не срещу евентуална руска въздушна цел, а точно в обратна посока, където се намира именно полската граница. При това инцидента се случи точно преди края на срещата Г-20 и дни преди срещата на членовете на НАТО.

Единствената полза, която извлече Киев, е това, че има медийно оправдание за поредния транш западна военна помощ, който включва и зенитни системи. Този транш щеше да бъде получен и без случката в Полша, но подходящата картинка в телевизора позволява да се отвлече публичното внимание от факта, че западната военна помощ няма да секне дори икономическите последствия да станат нетърпими за редовите европейци.       

Що се отнася до прословутите западни зенитни системи, то те особено няма да повлияят на баланса на силите – руските ракети както достигаха целите си, така и ще продължат да го правят. Западното ПВО вече действа на територията на Украйна, но някакъв особен ефект няма. Първо, че количеството установки е недостатъчно, а създаването на ешелонирана система е прекалено скъпо и западните спонсори не искат да харчат толкова големи средства. Второ, руските ракети и дронове се справят успешно и със съвременните западни системи, особено когато ударите са масирани и ПВО-то просто се претоварва.

Общо взето, съдейки по публичната реакция на САЩ/НАТО и Полша в частност, можем да направим заключение, че историята с падналата ракета е инициатива на Зеленски и не е била съгласувана със западните шефове. Да, в крайна сметка Русия я изкараха виновна по принцип, но това е просто фонов шум. Режима на украинския клоун-президент искаше много повече от това, но остана с пръст в устата.

На Зеленски му се иска НАТО да се намеси директно и да започне да воюва с руската армия, тъй като в Киев прекрасно осъзнават, че не могат да спечелят войната дори въпреки локалните си успехи в Харковска област и Херсон. Във Вашингтон не са глупаци и никой няма намерение да рискува само за да може Зеленски да остане на власт. Зеленски и самата Украйна са пионките, които при необходимост ще бъдат пожертвани, а не господарите във Вашингтон.     

Що се отнася до вероятността да избухне глобална война в Европа, която задължително ще прелее в ядрен апокалипсис, то за съжаление това е напълно възможен сценарий. Дори във вашингтонските кабинети има достатъчно луди, които искрено смятат, че може да нанесат ядрен удар по Москва и после спокойно да отидат да играят голф.

За да започне война няма нужда от реален повод. Няма значение дали някъде е паднала руска ракета или не. Пример е войната в Ирак – поводът за началото й бе абсолютно фалшив, но никой не понесе за това отговорност и даже не се извини. В случая на Украйна войната ще се разпространи в Европа само в случай, че западните спонсори на Зеленски решат, че подобен сценарий им е изгоден.

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235588
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930