Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.02.2023 21:22 - Защо Европа толкова я е страх от руската телевизия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1423 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Забраната на руските медии в Европа е защита на свободата на словото” – Жозеп Борел, главния дипломат на ЕС.

Мда, няма как веднага да не си припомниш Оруел и романа 1984. Надали обаче Оруел е предполагал, че написаното от него ще започне да се прилага буквално. Уви, живеем в такъв исторически момент, че е възможно всичко, дори най-невероятното извращение.  

Такива извращения (ЛГБТ и 58-те пола оставяме настрана) са например санкциите срещу руските медии, които в деветия санкционен пакет достигнаха своеобразен връх. Брюксел реши да спре излъчването практически на всички руски ТВ-канали, в чиято програма има каквито и да е новини. Тоест, сега като включите кабелната, няма шанс да намерите новини, в които да е отразена гледната точка на Москва. По всички телевизии, които може да гледа българина, гледната точка е само една и отразява мнението на Брюксел и Вашингтон. Какво е западното мнение по отношение на Русия знаем добре – то е не просто отрицателно, а изключително агресивно.

Оправданието за медийните санкции звучи просто – руските медии разпространяват кремълска пропаганда, в която всичко е лъжа, затова европейците не може повече да ги гледат.

Текста започнах с фразата на Борел не само защото тя звучи като взета от книгата на Оруел, но и защото нагледно отразява лицемерната и цинична политика на Евросъюза. Излиза, че „свобода на словото” и „цензура” за европейските управляващи е едно и също. Или по-точно свободата на словото е доста избирателна. Тези, които поддържат мнението на Брюксел, имат право на свобода на словото, а тези, чието мнение противоречи на разрешеното, нямат право на свобода на словото.

Толкова ли е всемогъща руската пропаганда, за която постоянно говорят евробюрократите? Спирането на руските телевизии беше направо гениален ход, няма що. 99% от европейците не гледат тези рускоезични канали и, което е най-важно, те не говорят руски! Те дори и не знаят, че такива канали съществуват. Със същия успех могат да спрат севернокорейската телевизия (някой изобщо знае ли за нея?). За авторите на деветия пакет санкции може би е дълбока тайна, но Първи канал, РТР, НТВ и другите са фокусирани върху аудиторията в Русия. С други думи, тъй наречената кремълска пропаганда е предназначена за руснаците, а не за европейците(тоест подобно външно спиране практически не влияе върху работата й). Някои граждани в ЕС действително говорят руски и гледат блокираните канали, но процента им е малък и няма как да повлияе на общите настроения в съюза. Така че когато Борел и компания се оплакват, че руската пропаганда била дестабилизирала Европа, това звучи нелепо. Или може би руската телевизия е толкова могъща, че може да манипулира даже тези, които не я гледат? Може пък Путин да изстрелва в пространството някакви специални зомбиращи лъчи, които управляват съзнанието на европейските жители?

А има ли изобщо руска пропаганда в Европа? Истината е, че руска пропаганда практически не може да достигне до европейците. Някакви подобни опити имаше преди чрез Sputnik и RT, но и двете медии вече нямат никакъв достъп до европейския зрител. Зрителят трябва сам да се напрегне и специално да потърси в интернет материали, които да поддържат руската позиция. Много ли са хората, които ще тръгнат да полагат такива усилия? Естествено, че не.

Един от главните аргументи срещу руските канали е това, че те са финансирани от бюджета, а значи транслират мнението на Кремъл, което си е ужас-ужас. Да допуснем, че щом някаква медия е финансирана от държавата, тя автоматично разпространява лъжи. В такъв случай финансираната от германския бюджет Дойче Веле(DW) разпространява пропаганда, също като финансираната от британската хазна БиБиСи(BBC) или финансираната от американския бюджет Свобода(Freedom). Защо всички тези пропагандисти не са забранени и срещу тях няма санкции заради разпространяването на лъжи в полза на хранещите ги власти? Или европейците действат по принципа „нашата пропаганда е правилна, а чуждата пропаганда е неправилна”?

А за българските медии какво да кажем? В класациите за свобода на словото България винаги стои на последните места в ЕС с пояснението, че повечето медии са собственост на разни мътни финансови кръгове. И всички тези български медии транслират прозападна пропаганда, всекидневно изливайки тонове помия по адрес на Русия.

Най-дразнещото в действията на Борел, фон дер Лайен и останалите е, че те продължават да прикриват действията си с лицемерни лозунги за свободата на словото и европейските ценности. Каква свобода и ценности при положение, че ЕС се превръща все повече в тоталитарна секта. Секта, в чиято основа са корупцията (да си припомним скорошния корупционен скандал в европарламента или аферата с ваксините на Урсула фон дер Лайен) и некомпетентността. Основната задача на Евросъюза се оказа борбата с Русия, а не решаването на огромния куп икономически проблеми на съюза. Естествено, ако не можеш да решиш нито един истински проблем, най-лесно е да заявиш, че воюваш с Путин (въпреки че ЕС не може да спечели санкционната война с Русия). Да, русофобията е ефективен начин да обединиш европейците, особено когато няма какво друго да ги обедини, но русофобията не може да ти донесе победа. На Брюксел тя със сигурност няма да донесе желания резултат.

А защо руските канали трябва да бъдат спирани? Не може ли зрителят сам да реши какво да гледа и на какво да вярва? Или може би евробюрократите смятат, че хората са неспособни да решат сами какво да гледат и им трябва надзирател? Брюксел реши да действа по най-примитивния начин – просто отряза всички алтернативни канали, чието мнение не му харесва. Истината трябва да е само една и да е одобрена от ЕС.

Впрочем, Борел и компания са упорити като магарета и вече са подготвили десетия пакет санкции, в които пак искат да ударят по руските медии. Факта, че девет пакета санкции подред не успяха сериозно да навредят на руската икономика, не тревожи никого в европейската щабквартира. Не само че не тревожи, ами скоро ще има и десети пакет санкции, ефекта от които също ще е никакъв. Но и да спре „обединената” Европа не може. От една страна я притиска Вашингтон, който иска европейците да продължават да осакатяват собствените си икономики, а от друга – ако те спрат да въвеждат нови санкции, това би било равносилно на признание, че европейската политика спрямо Русия е пълен провал (а тя наистина е провал). Затова ЕС ще продължи със сектантското си безумие, което прави сценария за разпад на съюза все по-реалистичен.

Пълното блокиране на всички руски медии няма да промени нищо. Брюксел ще продължава да се оплаква, че руската хибридна пропаганда сее раздор и дестабилизира ЕС, газейки европейските ценности. Това е много удобна позиция за еврочиновниците – справедливото недоволство на европейските граждани да се обяснява всеки път с руската пропаганда. За всички свои проблеми Борел и колегите му обвиняват Путин, а не тези, които са наистина виновни за кризата, в която се оказа Европа, а именно – Борел и компания. Който смее да протестира срещу диктатурата на Брюксел е агент на Кремъл, който смее да критикува публично е руски шпионин.

Предлагам европейските власти да не спират до тук, а да продължат с усилването на „свободата на словото” (тоест цензурата). Достъпът до интернет да става само с лична карта и пръстов отпечатък. Списъкът от сайтове, които може да посещават европейските граждани, да е строго регламентиран и да не позволява четенето на руски сайтове. Всичко в рамките на „демокрацията” и „грижата” за човешките права. Тези, които нарушават ограниченията, да бъдат заключвани в демократични лагери на подобие на демократичния американски лагер Гуантанамо. В затвора може да ги карат да минават курсове по ЛГБТ и толерантност, така че като излязат на свобода да се почувстват максимално небинарни личности.   

Последното предложение може да го вкарат направо в 11-я пакет санкции в случай, че не могат да измислят какво друго да санкционират.       


 




Гласувай:
2



1. krumbelosvet - В руските ТВ канали
18.02.2023 22:29
има мощна, да не кажа преобладаваща ПЕТА КОЛОНА.
Например когато Путин говори, се появяват лица с иронично изражение, които може изобщо да не са на мястото.
Но съм запомнил драстичен случай:
Някакво състезание на самодейни групи. Женска група с един мъж изпълнява типична народна песен. Журито в един глас я отрича заради... ТАКТА който е типично руски. И следва нещо невероятно. Явяват се двама мъже и жена, симпатични негри. И започват да пеят песен ОЧЕВИДНО АВТОРСКА, рускоподобна уж, но без допирна точка с познатия ДУХ на руските песни. Журито във възторг. И какво излиза? Руска ТВ провежда полотика като ХОЛИВУДСКАТА в последно време - господство на черните.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3252166
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930