Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.08.2022 16:55 - Партиите мислят за избори и енергийната криза не ги вълнува. Но…
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 214 Коментари: 0 Гласове:
1



Българската индустрия и бизнеса бият тревога и отчаяно повтарят, че газ няма и през зимата може да настъпи енергиен апокалипсис, а политиците и купените им псевдоексперти баламосват народа и лъжат, че всичко е наред и руски газ не ни трябва.

Да се чуди човек как българските партии могат да мислят само за избори и изобщо да не забелязват в колко тежко състояние се оказа енергетиката на страната. До това състояние я докараха същите тези партии, които в момента си правят сметки кой колко гласове ще събере и с кого ще се коалира.

А колко лъжи ни изляха на главата през последните две седмици, само и само да ни докажат, че нямаме нужда от руски газ. Имаме нужда от руския газ и още как! Питайте предприятията, които са принудени да спират дейност поради липса на газ и да разпускат служители. При това, според асоциацията на българските индустриалци, без работа могат да останат до 250 хиляди души! Вместо да мислят как да избегнат тази опасност, родните политици и пропагандисти продължават да ни убеждават, че не трябва да се занимаваме с Газпром.

Петков, още преди да падне от премиерския стол, разказваше, че руския газ бил тройно по-скъп и сме били плащали повече отколкото трябва. И така, спряхме да купуваме газпромовски газ и цените вместо да паднат тройно, веднага тръгнаха нагоре. За юли скочиха с 30%, а за август вече с 60%. За септември и октомври повишението ще е съвсем неприлично.

Също така въздух под налягане се оказаха приказките на Петков за седемте американски танкера, които щели да докарат спасителен втечнен газ на много хубави цени. Първо, танкерите не са седем, а три. Второ, тези три танкера няма да дойдат до България и газът в тях не е предназначен за нас. Хем нямаме терминали, където да се разтоварят, хем горивото е чужда собственост и струва много по-скъпо от тръбния газ. Пропагандистите забравят и да обяснят на хората, че трите танкера не могат да покрият дори половината от това, което ни е необходимо (недостига на синьо гориво съставя до 73% от потреблението на страната!).

Петков през последните дни убеждаваше всички, че отиде до Баку и се договори за допълнителни доставки на азерски газ, който щял да покрие дефицита. Е, разходи се Киро до Азербайджан и… нищо. Никакви допълнителни доставки от Баку няма и азерците могат да осигурят само 1/3 от това, което ни е нужно.

Впрочем, ако Петков наистина иска да бори мафията и корупцията, може би е редно да започне със собствения си кабинет. Според държавния доклад, който обнародваха тези дни, излиза, че Булгаргаз сам се е отказал да купува руски газ за рубли и вместо това е подписал договори с фирми, които са доставили газ на завишени цени (офертите на фирмите, които са предлагали синьото гориво на по-ниски цени, са били отхвърлени от Булгаргаз). Може ли Канадеца да обясни как е станала тази работа и в чий джоб са влезли държавните пари?

В задънена улица се оказа и търсенето на алтернативи на руския газ. Уж газ имало по целия свят, с лопати да го ринеш, даже от Нигерия щели да докарат танкери, но в крайна сметка и този медиен балон се спука. Хранилището в Чирен не е запълнено дори наполовина, което ни поставя на дъното на таблицата в Европа по запаси за зимата.

Вместо да решават въпроса с газа преди да е дошла зимата, българските власти и „експерти”, които им пригласят, търсят хиляди оправдания само и само да не се споразумеят с Газпром. Разказват, че Москва е ненадежден партньор, че имало по-евтин газ (къде бе?!), че ако купуваме руски газ, ще спонсорираме войната на Путин и т.н.

Не казват обаче, че продължават да купуват същия този руски газ през Гърция с надценка поне 30%. Именно от Русия идва анонимното синьо гориво, което и сега ползваме. Тоест излиза, че са готови да купуват руски газ през посредници на по-висока цена, но не искат да купуват руски газ от Газпром на нормална цена. Що за абсурд?! Това е също като бившия украински президент Порошенко, който шумно обяви, че Украйна ще бъде енергонезависима от Русия и си направи огромна пиар кампания. Отказа се от договора с Газпром и… започна да купува газпромовски газ по реверс от Словакия на много по-висока цена. Българските власти в момента правят същата глупост за сметка на гражданите.

Купуването на газ от Газпром спонсорирало войната на Путин? В такъв случай излиза, че Путин спонсорира Украйна, тъй като транзита на руски газ през нея продължава и украинците в никакъв случай не искат да се отказват от него. Излиза, че цяла Европа спонсорира Кремъл, тъй като транзитния газ отива накрая при европейците.

А защо изобщо българските власти действат толкова нелогично и се отказват да купуват руски газ, въпреки че алтернативи няма и последствията може да са убийствени за икономиката? Защо сами се вкарват в криза, която задължително ще удари по следващия кабинет още преди той да е встъпил в длъжност?

Всичко е политика. В момента политиката абсолютно зачеркна здравия разум и икономическата целесъобразност. Нали в момента целия Запад (барабар с него и България) воюва с Русия и се опитва да разруши икономиката й със санкции? Обявяват все нови санкции, опитват се да ограничат руските енергийни доходи, но тази политика не носи никакъв успех вече над пет месеца. Не само че не носи успех, ами и предизвика тежка криза в самата Европа. Европейските правителства упорито продължават да рушат икономиките си в името на тъй наречената „атлантическа солидарност” със САЩ. Само че със санкции Русия няма да може да бъде победена, както не може да бъдат победени Иран или дори Куба,  и ако някой рухне икономически, то това ще е преди всичко ЕС (а заедно с него и България).

Редовите българи трябва да осъзнаят, че Брюксел няма да ни компенсира никакви икономически загуби и никой няма да ни помага с газ (всички се стараят да се презапасят и никой няма намерение да го дели със съседите). В момента се опитват да лобират американския втечнен газ, но той хем е по-скъп от руския, хем не може да покрие нуждите на страната. По версията на Петков и другите прозападни български политици съчетанието „енергийна независимост” означава да скъсаш договорите с Газпром и да се правиш на много смел пред Москва. Едновременно с това те искат да станат енергозависими от САЩ, но това означава  да получаваме недостатъчно газ на много по-високи цени. Българската икономика обаче това няма да го издържи.

Дали ще купуваме газ или няма да купуваме не е проблем на Газпром, това е проблем за България. Руската компания има къде да си продава горивото и това, което купуваме от нея, е капка в морето на фона на общите й продажби. Българските власти имат още малко време да помислят дали икономиката и индустрията още са им нужни или ще продължават да се правят на по-големи европейци от европейците.  

Родният политическият хаос, който реално може да доведе българската енергетика до колапс, потвърждава израза, че човек каквото сам си направи, друг не може да му го направи.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3249228
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930