Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.04.2023 17:51 - Българските медии – сдъвкана украинска пропаганда вместо журналистика
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1313 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Защо съществува българската журналистика? Сложен въпрос. За да информира може би?

Копипействането на украинската пропаганда и фантазиите на британските таблоиди е всичко друго, но не и информиране. Ако прибавим към това и факта, че България е на последно място в ЕС по свобода на словото, то картинката съвсем не е радостна. Също така от Брюксел често сочат с пръст факта, че повечето български медии са контролирани от олигарсите и това не е демократично. Само дето всичките тези олигархични медии публикуват пропаганда именно в интерес на Брюксел и Вашингтон. За Русия пишат винаги негативно и демонизират Путин. Ако медиите печатат антируски статии, те са демократични и обективни, ако пък недай боже посмеят да печатат обратното, те веднага стават путински агенти.  

И в същото време въпросните “журналисти“ се оплакват, че руската дезинформация била побеждавала и българите четат и слушат не каквото трябва. Как може руската дезинформация да побеждава при положение, че 99,999% от медиите печатат антируска пропаганда? Който и тв-канал да включиш, който и сайт да отвориш – всички денонощно разказват колко ужасна е Русия и как скоро ще се разпадне.

За информиране на практика няма смисъл да говорим. Вместо информиране получаваме праволинейна и грубо скалъпена пропаганда, която просто унищожава обективната и качествена журналистика. С пропагандирането българските „журналисти” се справят достатъчно добре. Всъщност за това не се изискват особени умения. Просто следиш украинските сайтове и руските либерални опозиционери, които всекидневно плюят по Русия, и разреждаш тези глупости с препечатки от щатските, британските и немски медии, пробутвайки това като качествена “аналитика“. Това е рецептата на българския журналист. Просто запомни функцията копи-пейст и даже диплома не ти трябва.

Фалшиви новини се сипят постоянно. Журналистите не се стесняват да ги публикуват, тъй като знаят, че последствия заради лъжите им няма да настъпят. Всъщност срещу Русия можеш да пишеш каквото си искаш – клевети, лъжи, обиди, заплахи, всичко върши работа. Тази седмица имаше три по-запомнящи се фалшиви новини, които копипейстнаха българските писачи.

Първата беше, че партията “Единна Русия“ раздавала на руските войници икони с Путин. Даже видео и снимки се прилагаха и, естествено, българските новинари се хванаха на въдицата. В реалност обаче “ЕР“ не беше раздавала никакви подобни икони и опроверга обвиненията. Също така самата новина и видеото към нея тръгнаха именно от украинските социални мрежи. И трето – “ЕР“ използва друга маркировка на кашоните, която се отличава от показаната във видеото. Опровержение, разбира се, никой няма да публикува.

Втората фалшива новина бе свързана с ЧВК “Вагнер“ и поредните опити да бъде демонизирана компанията и собственика й Пригожин. Този път чрез една руска НПО (Gulagu.net) бе подхвърлена историята на двама бивши бойци на частната компания, които разказаха, че “вагнеровците“ били убивали жени, деца и даже собствените войници, които се отказват да изпълняват заповеди. Шумната статия предсказуемо бе препечатана в повечето световни медии. Няколко дни по-късно обаче двамата главни герои дадоха интервюта и на други издания и се оказа, че историята с убийствата е била съчинена от собственика на руската НПО, който изнудвал двамата мъже да я разкажат от свое име като истинска.       

И за десерт, третият фейк, който идва от неповторимите британските жълти вестници. Неповторими в смисъл, че никой друг няма толкова болни фантазии, свързани с руските власти. Там не минава седмица без някой да напише, че Путин е болен от смъртоносна болест, че в Кремъл зрее преврат или че руските ракети ще свършат след три дни.

Според последната шантава история Путин се кани да бяга в чужбина ако загуби войната и даже подробно се описват няколко възможни сценария (възможни в буйното въображение на автора). В основата на тези измишльотини отново е Абас Галямов, когото представят като голям познавач на тайните на Кремъл, въпреки че той със сигурност няма достъп до ценна вътрешна информация. Схемата тук е проста – британския таблоид измисля някаква евтина сензация, а Галямов я потвърждава чрез своите “анонимни“ източници в Кремъл (“анонимни“, защото не съществуват в реалност). Историята с “бягството на Путин“ се поддържа и от друг британски таблоид – Дейли Мейл. При това този вестник стига още по-далеч в своите шизофренични измишльотини и публикува подробен план на действията на руския президент. Най-забавното е, че източника на това съчинение дори не е Галямов, а… някакъв канал в Телеграм. В статията дори не са написали името на канала, в който били публикували вътрешна информация на Кремъл. Явно на Дейли Мейл много му се свиди и иска само той да си чете тайните на Кремъл. Просто прекрасно. Ето това е истинска журналистика – анонимни източници, анонимни канали в социалните мрежи, анонимни факти. Със същия успех аз мога да напиша, че имам анонимен източник в Белия дом и знам всички тайни на Байдън. Нивото на доказателствата ми ще е същото като при британците, тоест никакво.

Това впрочем е малка част от фалшивите новини, които ежедневно бълват българските медии. Целта на всичкия този информационен бълвоч е да убеди доверчивия потребител, че всичко е наред – Америка е могъща, Русия скоро ще се разпадне, Украйна е супер и скоро ще спечели войната. Потребителя просто трябва още малко да потърпи, да пострада и да обеднее, защото в Украйна трябва да се налеят още пари и оръжие. Пък и как да не се наливат още пари в Зеленски – нали медиите пишат, че Украйна ще спечели войната. Щом пропагандата казва, че украинците ще спечелят, значи ще спечелят. Вестниците никога не лъжат, така че нека електората да мълчи и да търпи.    





Гласувай:
3



1. kvg55 - worldissue,
21.04.2023 19:42
Нашите телевизии, понеже вестници не си купувам и не чета, в момента е в качеството си на клоун, разсмиващ мислещите българи.
цитирай
2. worldissue - Да се чудиш как им издържа психиката ...
22.04.2023 01:41
Да се чудиш как им издържа психиката на мислещите българи, когато гледат тая телевизия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3251358
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930