Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.11.2020 15:30 - Новата американска трагикомедия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 839 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не ни стигат коронавируса, тероризма и войните, ами съдбата ни прати още един катаклизъм – американските избори за президент. Не че в тях има нещо лошо по принцип, но това, което се случи тази година просто удари дъното. По-скандални и нечестни избори Америка не е имала в историята си досега. Дори и изборите през 2000 година, скандално спечелени от Буш-младши, изглеждат сравнително цивилизовано на фона на това, което се случва днес.

Циркът започна още дълго преди ноември, по време на предизборната кампания, през която се изляха тонове информационна помия и постоянно имаше взаимно замеряне с компромати. Впрочем, ако трябва да сме честни, основно помията се лееше върху Тръмп срещу когото се обединиха почти всички – и медиите, и социалните мрежи, и голяма част от щатския политически елит, включително службите.

Основният рефрен на предизборната кампания беше, че Тръмп е руски шпионин, но за четири години това така и не беше доказано. И службите, и американския парламент търсеха доказателства, но така и не ги намериха по простата причина, че историята с „руската следа” бе фалшива от и до. После пък избухна коронавирусната пандемия, която за нещастие на Тръмп ликвидира всичките му икономически успехи и нанесе удар по рейтинга му, което успешно бе използвано от демократите. Не че Тръмп заслужава някакво съжаление, но той наистина имаше реални шансове да запази президентството си.   

И тези хора имат наглостта да учат някого на демокрация и това как се правят избори? Виждаме колко са „демократични” изборите им. Виждаме и че в Америка липсват млади и кадърни политици – защо иначе демократите ще избират за кандидат престарелия и вече не съвсем адекватен Джо Байдън (а преди него Хилари Клинтън)? Всъщност не че Хилъри Клинтън беше с нещо по-добра от него, но фактът е налице – САЩ страдат от остра липса на перспективни политически кадри.

Пък и каква е тази демокрация, при която властта винаги си разменят две партии, а именно демократите и републиканците. Това е като в България с нейната двуглава ламя ГЕРБ-БСП. У нас двупартийния модел показва абсолютна нежизнеспособност, в САЩ не е по-различно. И у тях няма алтернативи. Разликата в случая е, че българските политици не влияят на глобалните събития и смяната на гербаджии с бесепари не променя нищо. САЩ обаче е глобална държава и вълненията вътре в нея впоследствие оказват влияние върху целия свят. Това влияние винаги е било отрицателно, а след последните американски избори то обещава да стане още по-опасно и непредсказуемо.       

И защо световната общественост мълчи по повод скандалните нарушения по време на американските избори? Защо ЕС, ОССЕ и всички останали рупори на демокрацията и евроГейските ценности не призовават за повторни избори както направиха по адрес на Беларус? В Щатите имахме пълен букет от нарушения – унищожаване и крадене на бюлетини, гласуване на мъртви души, използването на излишни бюлетини и тяхното подхвърляне. На някои места камерите за наблюдение засякоха как членове на избирателната комисия попълват на килограм празни бланки и гласуват с тях. На други места пък не допускаха републикански наблюдатели или покриваха с картон прозорците, за да не се вижда как броят бюлетините.

За прочутата свобода на словото даже е излишно да говорим. Каква свобода при положение, че социалните мрежи в лицето на туитър и фейсбук спокойно си позволяват да цензурират и заглушават самия американски президент. А ТВ-водещите направо изключваха изявленията на Тръмп и заявяваха на зрителите, че той не трябва да бъде слушан, защото лъже за всичко. И това се случва в страната, която искрено смята, че е най-демократичната в света. Айде друг път.

Да, на пръв поглед изглежда, че за Тръмп всичко е загубено. Щатските медии вече обявиха Байдън за президент, а демократите спечелиха вота в ключовите щати и вече са готови да се настанят в Белия дом.

Но не всичко е толкова просто, особено в САЩ с тяхната доста заплетена избирателна система. Първо, че победителят в изборите беше обявен още преди във всички щати да са преброили бюлетините (а на някои места даже приемаха бюлетини след изтичане на крайния срок за гласуване, което също ощети Тръмп), второ, в Джорджия ще има повторно преброяване, тъй като разликата между двамата кандидати е много малка. Впрочем дори Тръмп да победи в Джорджия, това няма да му е достатъчно, за да изпревари Байдън. Единствената надежда за победа на Доналд е оспорването на вота в съда, но имайки предвид какви сериозни ресурси са задействали демократите, вероятността да се случи обрат е минимална.

Още един проблем за Байдън и партията му е фактът, че Тръмп упорито се отказва да признае поражението си и обвинява конкурентите си в мошеничество. Това по принцип не би попречило на „Сънливия Джо” да встъпи официално в длъжност, но вреди на впечатлението, че той е пълноценен президент, пък и дава повод на републиканските избиратели да вярват, че са били ощетени. Съответно Байдън още с влизането си в Овалния кабинет би се оказал с подкопан авторитет и спорна легитимност, а това не е никак удачно начало (макар че тук възниква и въпроса дали Байдън ще може физически да изкара пълен мандат). От друга страна пък подобен развой би хвърлил сянка върху (измамното) впечатление, че политическата система в САЩ е демократична.

Предстои да видим дали Тръмп ще се окаже достатъчно решителен и ще продължава да се отказва да признае поражението си. Ще видим и дали той ще събере достатъчно компетентен юридически екип, който да се опита да спечели в съда. Ако действително се случи чудо и Тръмп вземе, че успешно оспори поражението си в съда и стане пак президент, то това направо ще разкъса политическата система на САЩ. Страната и без това е в сериозна криза и е разделена идеологически, а завръщането на агент Доналд само ще усили напрежението, което неминуемо ще се излива във все нови безредици и насилие по улиците.

Поне засега по всичко личи, че демократите и, съответно, либералните глобалисти все пак ще спечелят американското президентство. Да, американските елити, поне половината от тях, искат всичко да се върне в състоянието пред Тръмп. Те искат глобализма да се завърне обратно на дневен ред, Америка отново да контролира целия свят и (теоретично) да възобнови традицията на „хуманитарните” военни интервенции. Проблемът е, че САЩ вече не могат да си позволят да водят старата либерална политика. И влиянието им спадна, и финансовото бреме е прекалено голямо. На всичкото отгоре коронавирусът нанесе изключително тежък удар по американската икономика и задраска всички икономически достижения от последните четири години, което също допринесе за поражението на Тръмп.

Дори Тръмп да се махне, проблемите на Америка няма да се решат от само себе си. Байдън не е човекът, който може да обедини САЩ и да намери изход от политическата криза в страната. Източникът на кризата не е персоната на Тръмп, а самата политическа система на Щатите, оказала се в задънена улица и заложник на борбата на двете главни групировки в нея. Расизмът също няма да изчезне никъде, тъй като той е системно явление и съществува от самото възникване на Съединените Щати. Всяко следващо убийство на чернокож от страна на полицията (а това се случва редовно) ще води до нови безредици, вандализъм и улични сблъсъци. И това ще се случва даже в Белия дом да седи демократ.

От своя страна републиканците няма така лесно да се примирят с поражението си и ще се опитат да си върнат президентството след четири години (а може би дори по-рано, кой знае). Имайки предвид, че републиканците си спечелиха парламентарно мнозинство, те биха могли да опитат да саботират политиката на администрацията на Байдън по същия начин, по който това правеха демократите през последните четири години. Тоест това би била още една спънка пред новия американски президент и допълнително масло в огъня на политическата криза.

Единственото неизменно нещо, уви, ще остане конфронтацията с Русия. За Тръмп борбата с Москва бе на второ място след Китай, а при Байдън тя може да се върне отново на първо място (особено ако съдим по последните му изказвания). При всички случаи можем да очакваме нови порции санкции, особено срещу Северен поток-2, затягане на обръча на НАТО около руските граници и ново напрежение в бившите съветски републики. Особено можем да очакваме усилване на конфликта в Украйна, с която Байдън е свързан чрез корупционните схеми на сина му.

Всичко обаче може внезапно да се промени ако здравето на Байдън се влоши и деменцията не прекрати преждевременно мандата му. Но преди това той трябва да встъпи в длъжност, което може да се забави ако Тръмп тръгне по съдилищата.

При всички случаи ни очаква доста интересна и гореща политическа зима в САЩ. Със сигурност американците няма да ни оставят да скучаем. Запасявайте се с пуканки и очаквайте продължението на този отвъдокеански фарс.    




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205790
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031