Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.10.2020 16:19 - Навални е следващия руски президент
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 937 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Странна работа е тоя Новичок – със всяко следващо отравяне той става все по-безобиден. Ето и Навални – „най-страшния” конкурент на Путин по версията на западната пропаганда – излезе от кома и се възстанови в рамките на един месец. При това, както ни убеждаваха немските медии, срещу него била използвана най-новата и смъртоносна версия на Новичок. 

Всъщност Алексей е голям късметлия, защото хем немските и американски служби решиха да го оставят жив, хем той дори ще може да се върне вкъщи. Скрипал и дъщеря му (особено дъщеря му) нямаха такъв късмет, превърнаха в заложници на британските служби и сега са скрити някъде без право да се придвижват свободно и да се показват пред хората.

Навални, както повелява традицията, вече обвини непосредствено Путин, че го е отровил. Ах, колко изненадващо, няма що. Альоша не просто обвинява руските власти, ами директно сочи с пръст президента, който уж лично бил измислил и заповядал „атентата” срещу него. И откъде Алексей разполага с такава „свръхсекретна” информация? Може би той чете мислите на Путин? Или да не би да е получил видение докато е бил в кома?

Най-оригиналното обяснение на абсурдите около „най-опасния конкурент на Путин” обаче дава британското издание Гардиън. В действията на Кремъл няма никаква логика? Спокойно, британските таблоиди превъзходно познават логиката на кремълските власти и ще ни обяснят всичко. Все пак никой освен жълтата английска преса не знае какво точно се случва в главата на Путин (сарказъм*).

Според Гардиън британското, немското и френско разузнавания стигнали до извода, че Москва е искала само да „попритисне” Навални, а не да го убива. Таблоидът научил това от своите анонимни разузнавателни източници. Изданието впрочем признава, че трудно може да се провери достоверността на тази информация. Естествено, че е трудно при положение, че анонимните източници са измислица на самите журналисти. С анонимни източници можеш да докажеш каквото си искаш, даже че Земята е плоска.

Фантазиите на Гардиън не спират до тук. Според британските писачи отравянето било с цел Навални да бъде изтикан зад граница. Новичок бил избран именно за тази цел. Според британските разузнавачи руските служби са използвали бойното отровно вещество именно с цел Навални да… оживее.

Да започнем подред. Защо руските власти да искат да изгонят Навални от страната? С какво той е толкова опасен, намирайки се в родината си? Защо опозиционера не бе изгонен по-рано от Русия и защо преди коронавируса той свободно пътуваше в чужбина по няколко пъти на година без някой да му пречи? Пък и инициативата той да бъде пратен в Германия изхождаше не от руските власти, а от обкръжението на опозиционера, либералните медии и самите германци.  

Навални дори след историята с отравянето не стана по-популярен и харесван в Русия и рейтинга му не може да стигне дори 4%. А сега мнозинството руски граждани еднозначно ще го възприема като западен агент. Освен това Алексей, без изобщо да се тревожи за безопасността си, планира да се завърне обратно в Москва. Тоест те го тровят с бойни вещества, а той иска да се връща обратно все едно нищо не е станало. Що за абсурд?

Но най-нелепо звучи твърдението, че нервно-паралитичното отровно вещество било използвано с цел Навални да не пострада. Ами да, бойните отровни вещества се разработват с цел никой да не пострада от тях, вие не знаехте ли? Наистина ли читателите на британския вестник са толкова глупави, че да вярват на подобни щуротии? Гардиън обаче не спират до тук. Според тях ФСБ разполагало с голям брой отровни вещества, много от които са неизвестни. Анонимният източник на таблоида пък добавя: „Ако са искали да убият Навални, те щяха да го направят”.

ФСБ имало много секретни отровни вещества? Щом са секретни, откъде англичаните знаят за тях? Анонимният източник на Гардиън, ако той изобщо съществува, е прав в едно – ако руските служби наистина искаха да ликвидират Навални, то те щяха да го направят по максимално тих и незабележим начин. Но Навални не представлява никаква заплаха за Кремъл и убийството му няма никакъв смисъл. Още по-малко пък Новичок е нужен на ФСБ. Той е нужен на западните медии, но не и на руските власти.

image

Още по-странно пък изглеждат европейските санкции, наложени на 6 руски официални лица. Мотивировката на ЕС е доста мъглява – санкционират ги, защото са отговорни за отравянето. Как точно са отговорни? Те са организирали отравянето, поръча ли са го или какво? Европейците не дават никакви обяснения. От друга страна не е ясно защо няма персонални санкции срещу Путин – нали Навални официално обвинява руския президент, че той го е отровил.

Що се отнася до съобщенията в медиите, че немските, френските и британски военни лаборатории са доказали, че в тялото на Навални е имало Новичок, то и тук е мътна история. В болницата в Омск у „отровения” опозиционер не бяха открити следи от отровни вещества, още по-малко пък бойни от типа на Новичок. Именно затова местните лекари не го лекуваха от отравяне, а от нарушена обмяна на веществата. При това лечението им се оказа ефективно и пациента бе стабилизиран, а след месец дори изписан от болницата. Новичок не бе открит и в берлинската клиника „Шарите”. Но, внезапно, съветското бойно вещество бе открито в немската военна лаборатория.

Добре, да допуснем, че немските военни наистина са открили Новичок в кръвта на Навални и тук няма никакви фалшификации. Защо тогава Берлин не предоставя данните на руската страна? Нали имат железни доказателства? Нека да сравним пробите, взети от Навални в Германия, с тези, които му бяха взети преди това в Омск. Да направим очна ставка между немските и руски лекари. Тогава лесно щяхме да разберем кой лъже и откъде се е взел прословутият Новичок. Нещо ми подсказва обаче, че Берлин няма да се съгласи на подобно нещо, защото историята с отравянето на Навални веднага щеше да се спука като балон.

Що се отнася до Навални, който по някакъв вълшебен начин напълно се възстанови след месец кома, то него продължават да го държат в Германия. При това за сметка на немските данъкоплатци, много от които си задават справедливия въпрос защо толкова бюджетни пари се харчат за този руски блогър. Вярно, самолета и лечението на Навални (общо над 130 000€) бяха платени от неговите лондонски приятели, но обслужването и внушителната полицейска охрана са осигурени от германската страна. Доколкото става ясно от медийните публикации, в момента опозиционера се намира в курортното градче Ибах и от къщата му се открива живописен изглед към Алпите. Естествено той е обграден от многобройна полицейска охрана, която го варди денонощно. Това е удивителен факт имайки предвид, че дори Меркел не е толкова строго охранявана.      

И така, нека направим някои изводи. Доказано ли е, че Навални е бил отровен с Новичок? Не е доказано, защото германците отказват да обнародват данните от изследванията на опозиционера и в частност пробите, в които уж има следи от бойни отровни вещества.

Колко време още Навални ще стои в Германия и ще се върне ли той в Русия? Трудно е да се каже кога той ще се завърне у дома, защото това зависи от волята на немските власти. Основните варианти са два – могат да го държат в Германия докато историята му още привлича медиен интерес и/или докато още има възможност чрез него да се пречи на строителството на Северен поток-2. Но Алексей в крайна сметка е длъжен да се върне обратно, тъй като в Русия срещу него течеше дело за клевета.

Сама по себе си тази история не е изгодна на германските власти, тъй като тя поставя под заплаха проекта Северен поток-2. В случай че проекта бъде спрян, то Берлин се лишава от евтин газ, което удря по собствената промишленост. От друга страна западните компании, участващи в проекта заедно с руските си колеги, ще загубят милиарди евро. Тоест неприятни последствия биха настъпили в равна степен както за руснаците, така и за европейците. Затова и германския бизнес настоява проекта да не се влияе от политиката. Но какво виждаме? Меркел повтаря антируските нападки, които съчиняват във Вашингтон, и налага санкции дори въпреки факта, че това удря по немските икономически интереси. Макар че какво да очакваме от Германия, която се намира в пълна политическа зависимост от САЩ, които пък са главните заинтересовани в историята с Навални? Самостоятелни решения? Да ама не!

Ще стане ли Навални влиятелна политическа фигура, когато (евентуално) се завърне в Русия? Не, няма да стане, защото дори в разгара на историята с отравянето му неговата популярност не надскочи 4%, което си е пълна скръб. Какво толкова Альоша може да предложи като политически проект? Ще прави пак клипчета в ютуб и ще разказва как коварния Путин го е страх от него и затова е искал да го отрови? Ще прави нови грандиозни разкрития, които ще накарат Кремъл да се разтрепери от ужас? Уви, широко народно доверие с такива методи Навални няма да си спечели. Политик от него за толкова години така и не стана, въпреки напъните на западните медии да го представят като главен „конкурент” на Путин.

И накрая един безплатен съвет към московските либерали, които се причисляват към тъй наречените „борци с режима”. Рано или късно историята с Навални ще се изтърка и ще изчезне от новините. В този момент на западните медии ще потрябва някаква нова тема, с която да демонизират Русия, а това значи, че ще е нужна нова сакрална жертва. Такава жертва ще стане някой от сегашните либерални „борци с режима”, живеещи в Москва. Кой е следващия доброволец, който ще вкуси от Новичока? Айде, господа любители на европейските ценности, очаквайте да ви дойде повиквателна!  





Гласувай:
5



1. анонимен - Скрипал и дъщеря му отдавна не са ...
28.10.2020 19:55
Скрипал и дъщеря му отдавна не са между живите. Никой не хрантути до живот провалили се шпиони .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205763
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031