Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.12.2020 19:05 - Войната на ваксините и с какво ще ни бодат нас
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 844 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Коронавирусът продължава да вилнее по планетата, поставяйки всекидневно нови антирекорди (у нас особено), и естествено всички се вълнуват от въпроса кога най-накрая ще изобретят лекарство срещу проклетата зараза.

Всъщност ваксини вече има изобретени, въпроса сега е кога те ще са напълно готови за масово производство и употреба. Съдейки по медийните съобщения, това може да се случи в рамките на два-три месеца.

Жалко, че в основата на надпреварата за създаване на ваксина не стоеше грижата за здравето на човека и благополучието на човечеството, а финансовия интерес. Политиката и големия бизнес отново взеха връх. Но какво да се учудваме? Ние живеем в твърде циничен и нечестен свят, в който няма място за алтруизъм. Пък и какъв алтруизъм, щом става въпрос за потенциална печалба в размер на милиарди долари.

Фармацевтиката по принцип не се отличава силно от търговията с оръжие или наркотици – и там, и там действат същите сурови и аморални закони. И хората, които продават оръжие, и тези, които продават лекарства, разсъждават почти идентично и слабо се вълнуват от възможните жертви.

Първата ваксина срещу ковид-19 бе представена още през август и това по идея трябваше да бъде възприето от всички като положителна новина и знак, че спасението от пандемията е близо. Но не, въпросната ваксина има един ужасен недостатък – тя бе създадена от Русия. Да, Русия дръзна първа да разработи ваксина, изпреварвайки американците и европейците, и за известно време да превземе световните новини.

Западът, естествено, не можеше дълго да слуша положителни неща за Русия, затова веднага бяха предприети ответни пропагандистки мерки, които да нулират успеха на руснаците. Какво ли не се изписа и каза по адрес на руската ваксина Спутник-V. Че била опасна, че не била проверена, че била създадена по прищявка на Путин, че била неефективна, че ще я бият насила и т.н.

Най-голямото престъпление на руснаците обаче е това, че те смеят да разрушават негативните стереотипи за себе си, насаждани от западните журналисти и политици. В чуждите медии по принцип е табу да се пише положително за Русия, а ако някой посмее да го направи, то той веднага е обвиняван в предателство и шпионаж в полза лично на Путин. Колко десетилетия слушаме, че Русия технологично изостава от Запада, а изведнъж се оказва, че тя има и учени и съвременни технологии. Недопустимо!  

Ако говорим за бързане, то тогава трябва да обвиняваме за същото американците, германците и британците. В момента те се надпреварват кой пръв ще пусне своята ваксина на пазара и ще започне масово ваксиниране. Даже има планове за ваксиниране още през декември, въпреки че още не е завършило масовото тестване.

Тоест мрънкаха, че руската ваксина много избързала и не се знае какъв ще е дългосрочния ефект, а в същото време американците вече се готвят за имунизация. Още не е завършила последната фаза от изпитанията, а вече са сключени многомилионни договори за доставка на щатската ваксина не само в САЩ, ами и в Европа. У нас също ще ползват ваксината на Пфайзер, въпреки че не знаем дали тя няма да даде странични ефекти в дългосрочен план.

Впрочем, с лекарството на Пфайзер има един проблем – то трябва да бъде съхранявано при температура -70 градуса. Не всички болници са оборудвани с хладилници, които да замразяват толкова силно. Трудности ще има и с транспортирането на крехката ваксина – ще трябва да я карат хем бързо, хем строго спазвайки инструкциите. Може ли всички условия винаги да се спазват на сто процента? Риторичен въпрос.           

Надеждна ли е руската Спутник-V? Да, тя е толкова надеждна, колкото и чуждите ѝ конкуренти, въпреки че западните медии и пропагандисти постоянно се опитват да ѝ намират нови кусури. По вече публикуваните данни разбираме, че руската ваксина работи, създава имунитет и не предизвиква сериозни странични ефекти.

Между другото в последните седмици почти не чуваме за оксфордската „маймунска” ваксина, която уж трябваше да натрие носа на руснаците. Компанията АстраЗенека, която произвежда въпросната субстанция, продължава да се сблъсква с различни проблеми, освен това ефективността на нейната ваксина е не повече от 70%, което е твърде слаб резултат на фона на конкуренцията. Към това трябва да прибавим и минимум трите случая на сериозни странични ефекти сред изпитателите на лекарството, по-точно възпалението на гръбначния мозък. И въпреки всички тези смущаващи факти ЕС сключва договори с фирмата и купува ваксината, при това в случай на инциденти с нея пострадалите няма да могат да осъдят производителя. АстраЗенека предварително се обезопаси юридически, за да не ѝ се налага в бъдеще да плаща обезщетения. Нищо лично, просто бизнес…

Междувременно към Спутник-V започват да се отнасят все по-сериозно дори и в западния свят, особено на фона на проблемите, които изпитват американските и европейски фармацевти. Дори Унгария поръча и получи партида от руската ваксина, въпреки че ЕК я заплашваше със санкции за това. Нетърпението на Будапеща е обяснимо, предвид факта, че западните ваксини още не са налични, а коронавирусната статистика продължава да се влошава. Индия и редица страни от Латинска Америка, Африка и Азия също проявяват интерес към руския препарат и искат да го произвеждат на своя територия.

Москва не случайно търси кооперация с други държави, тъй като собствените мощности няма да са достатъчни за производството на стотици милиони бройки от ваксината. Впрочем със същия проблем се сблъскват и западните компании, които също няма да смогнат бързо да удовлетворят глобалното търсене.

Както помним в началото на пандемията дефицит бяха медицинските маски и САЩ и Европа водеха истинска борба за тях, буквално крадейки едни от други пратките с медицински консумативи. Особено в това се отличиха Щатите, които организираха цяла международна операция по набавяне на маски за сметка на своите „съюзници”, които се оплакваха, но не можеха да направят нищо. Нищо чудно и заради ваксините да избухнат подобни спорове и европейските „партньори” да се засипят едни други с обвинения в медицинско пиратство.

Ако трябва да обобщим, то ваксина действително е нужна, тъй като друго средство, с което да бъде туширан коронавирусът няма. Пък и няма страна, която икономически да издържи ако през няколко месеца се въвежда повторно карантина. Само че за да има осезаем ефект, е нужно да бъде имунизирано повече от половината население. Как ще стане това не е съвсем ясно, тъй като почти половината от хората не се доверяват на ваксинирането. Междувременно не знаем и дали то ще бъде ефективно и колко устойчив ще е имунитетът. Дори и в САЩ по-малко от половината население се доверява на собствената ваксина, заради което се налага на тримата бивши щатски президенти да си бият публично инжекции в опит да убедят гражданите да се имунизират. Явно разказите за това колко е лоша руската ваксина и колко е прекрасна собствената не са достатъчни. Хората е трудно да ги накараш да сложат маски, камо ли да се ваксинират.           

Ако 2020-а бе годината на коронавируса, то 2021-а явно ще е годината на ваксинирането. Друг е въпроса успешно или неуспешно ще бъде то.    

            



Гласувай:
2



1. planinitenabulgaria - Има много въпросителни за тези ваксини, предавам Ви един случай от Фейсбука:
04.12.2020 20:06
Съпругът на съблогърката ни Радостиналасса, който е лекар и има връзки, огишъл да го ваксинират пръв. Оказало се обаче, че ваксината я инжектират в гландиса, който е много чувствителен, на всичкото отгоре, тя трябвало да бъде с много отрицателна температура. Човеко побегнАл, не се ваксинирал, а на вратата споменал мийките на всички, ангажирани с ваксините. Отворете ФБ да видите какви неща пишат фейсбучките. А за ваксиниране си не помислювайте...
цитирай
2. sekirata - Ама само аз ли разбрах....
05.12.2020 14:41
Ама само аз ли разбрах,че с каквото и да НИ бодат,коронавирусът остава,защото ваксината и лекарството са в създателят му,не знам големи хора като Бил да речем да са умряли от него?Като тези, които напълниха планетата с 5G -бизнес, за пари! Ами щом е важно това народ ще мре с каквато и ваксина да го боцкат-просто експериментират И ТОВА Е ПАРИ , БИЗНЕС , НАЛИ? Спинът -същата работа ,още го има и ракът, и ....разбирате ме, нали?!
Както каза някой -

шепа луди ,които имат много пари и вече не им е интересно, те ги печатат ,скучно им е и си играят с хората по света, с човечеството!Не знам да са много млади ,така че преди да умрат искат да се...КЕФЯТ!

Това е болест, изродщина!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205644
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031