Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.03.2015 18:52 - Дали Обама всъщност не се опитва да помогне на Ислямската Държава да превземе Сирия?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2564 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Mайкъл Снайдър
Global Research, 01/03/2015
investmentwatchblog.com

Това заглавие звучи налудничаво нали? Сигурно е невярно? Е, четете по-надолу, защото може да бъдете шокирани от това, което ще узнаете. Както ще видите по-долу, администрацията на Обама е използвала в миналото бойци на АлКайда и други радикални ислямистки групировки с цел сваляне на неугодните им правителства. И, несъмнено, Барак Обама е абсолютно решен да свали сирийския президент Башар ал-Асад. Всъщност той бе съвсем близо до това да ни въвлече във война със Сирия в началото на президентството си, преди да отстъпи пред лицето на огромния обществен натиск. Но това, което Обама иска да постигне в Сирия, не се е променило и той използва същите похвати, употребени в Либия и други места по света.

Разбира се, на думи Обама „обяви война” на ИД. Той казва, че трябва да ги разбием в Ирак и Сирия, за да се спре разпространението на групата. Но когато става въпрос за въздушни удари администрацията на Обама използва политиката „първо Ирак”. Това накара ИД да премине към отбрана в Ирак, но по такъв начин всъщност бе стимулирана експанзията на групировката в Сирия.

ИД просто вървят по пътя на най-малкото съпротивление. Дали Обама не се стреми да откаже ИД от съсредоточаването на сили и ресурси в Ирак, защото всъщност той иска те да се съсредоточат върху свалянето на режима на Асад? Дали Обама не се опитва да „тласне” ИД към Дамаск? Това са много важни въпроси. Това, което знаем, е че размера на териториите, контролирани от ИД в Сирия, се удвоиха след началото на въздушните удари миналото лято

ИД почти удвои зоната, която контролира в Сирия, от началото на предвожданите от САЩ въздушни удари срещу екстремистката група през лятото, става ясно от публикувана наскоро карта.

image

Екстремистката групировка продължава да разширява „халифата” си въпреки над 800 въздушни удара по цели в контролираните от ИД зони от миналото лято насам.

Картата, създадена от Коалицията за Демократична Сирия (КДС), показва колко земя е в ръцете на ИД – в момента контролиращи 1/3 от страната.

Преди лятото бунтовниците владееха едва половината от това.

На картата, съставена от КДС, може да видите, че Ислямската Държава сега е много по-близо до Дамаск, отколкото в навечерието на щатските бомбардировки…

Смешно е, че щатските военни продължават „по грешка” да спускат въздушни провизии направо в ръцете на ИД. Следното е просто един пример, описващ този феномен

Свързан с ИД акаунт в YouTube публикува видео във вторник, озаглавено: „оръжие и муниции, пуснати от американски самолети и приземили се в зони, контролирани от Ислямската Държава в Кобани”. Това видео бе пуснато и в туитър акаунта на потребителя “a3maq news,” действащ като неофициална медия на ИД. Същите преди пускаха записи на бойци на ИД, стрелящи с американски гаубици и завземащи полета с марихуана в Сирия.

ИД широко демонстрираше превзетия от тях богат арсенал щатско оръжие по време на шествието си из Ирак. Клипове на групировката показват как бойците ѝ карат щатски танкове, бронемашини и джипове.

Имаме най-сложната военна машина на планетата и въпреки това спускаме оръжие в ръцете на врага поради грешка?

Хайде де.

Междувременно Обама и мнозина конгресмени продължават да настояват, че трябва да дадем още повече оръжие на „умерените бунтовници” в Сирия.

Но дали тези „умерени бунтовници” наистина съществуват?

Аяд Джамал Ал-дин, бивш иракски депутат, се отнася към това, меко казано, скептично

Натискът върху режима в Сирия, борещ се с ИД, трябва да бъде премахнат. Те не трябва да се опитват да усилят слабата Свободна сирийска армия (ССА). Няма никаква ССА. Има ИД в Сирия и Ирак. Не може да се бориш с ИД в Ирак, а в същото време да ги поддържаш в Сирия. Има една война и един враг.

САЩ трябва да престанат да лицемерят. Хората не са безмозъчни. Как може говорителя на Държ. Департамент да говори за Ирак, а след това говорителя на Белия дом да казва: „Трябва да оказваме натиск върху режима в Сирия, за да се предаде”? Да се предаде на кого? На ИД. Къде е ССА? Няма такова нещо. Това е една и съща война.

На американците не се казва, че тези бойци на „Свободната сирийска армия” постоянно дезертират  и се присъединяват към ИД…

До 3000 бойци на ССА напуснаха организацията и се врекоха във вярност на самопровъзгласения Халиф на Ислямската държава на Ирак и Ал-Шам (ИДИЛ), Шейх Ибрахим Абу Бакр Ал-Багдади, намиращ се в Каламунските планини на областта Риф Димашк – тези бойци влизаха в състава на множеството бригади, формиращи конгломерата на ССА.

Продължаващото настъпление на ИД по границите на Ливан и Сирия привлича мнозина бунтовнически групировки, намиращи организацията много по-привлекателна отколкото предшествениците ѝ заради успехите ѝ в източна и северна Сирия. Свързания с АлКайда фронт Ал-Нусра (Джабат Ал-Нусра), които се бореха с ИД в Деир Езор, очевидно са оправили отношенията си в източен Ливан и западна Сирия. Двете групировки са били засечени да взаимодействат по време на въоръжени сблъсъци със силите на лоялистите в Ассал Ал-Уард и Ранкус.

Така че когато тренираме „умерени бунтовници” в Сирия, има огромна вероятност те да използват знанията и предоставеното им оръжие, за да помогнат на ИД да превземат тази страна.

Но Обама знае всичко това.

Той просто иска да свали Асад.

Той е използвал тази тактика и преди. Всъщност, Обществената комисия по Бенгази разпространи вътрешен доклад, твърдящ че Обама е заел другата „страна във войната срещу тероризма” през 2011, въоръжавайки бойците на АлКайда и помагайки им да свалят М. Кадафи…

Белият дом на Обама и Държ. Департамент под ръководството на държавния секретар Х. Клинтън заеха „другата страна във войната срещу тероризма” през 2011, въвеждайки политика на предоставяне на оръжие на доминираните от АлКайда групировки в Либия в опитите си да свалят Кадафи от власт, както става ясно от вътрешния доклад на Обществената комисия по Бенгази.

В интервюта няколко членове на комисията споделят откритията си, че мисията на Кристофър Стивънс, преди падането на Кадафи и по времето когато Стивънс е бил щатски посланик, е ръководела тайна програма за оръжейни доставки от базата си в Бенгази.

Ето с това се занимава правителството ни.

Те дори не се боят да ползват АлКайда, за да постигнат целите на извратената си външна политика.

Така че дали Обама всъщност не се опитва да помогне на ИД да превземе Сирия?

Трупат се все повече доказателства, че това наистина е така, а историята ни показва, че той прави подобно нещо не за първи път.

 

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3248963
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930