Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.03.2015 15:58 - Морската пехота на САЩ се готви за Донбас?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 6936 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 11.03.2015 15:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
svpressa.ru, 10/03/2015

Пентагонът се нуждае в ученията си от статисти, говорещи руски и украински

image
[снимка: wikipedia.org]

Морските пехотинци на САЩ се готвят да тренират в обстановка, максимално доближени до реалностите на Донбас. Такъв извод може да се направи от дейността на американската компания Glacier Technology Solutions (GTS), изпълняваща поръчки за Корпуса на морската пехота на САЩ. Наскоро фирмата започна да набира мъже, владеещи руски и украински език, за участие в тренировките на военните. За това съобщава ТАСС.

„Понастоящем търсим участници за ролеви игри сред етническите руснаци или украинци, говорещи тези езици. Нужни са мъже на възраст 18-65 години. Работата е временна, на повикване, с частична заетост. Тренировката ще се проведе от 29 до 31 март 2015г.”, се казва в обявата, качена от фирмата в електронния каталог Craigslist.

На официалния сайт на GTS се казва, че фирмата, в частност, се занимава с оказването на различни услуги в сферата на обучението, тренировките, както и организирането на ролеви игри, имитиращи реална обстановка. Офисите на компанията се разполагат в Колорадо, Тексас, Ню Мексико, Аляска и Вирджиния.

Напомняме: Пентагон и в миналото използваше тренировъчни комплекси, където се пресъздаваше градска обстановка за подготовка на щатски войници и офицери преди участието им в операции зад граница. В частност, преди операциите в Близкия Изток бяха създадени модели на градове с мирни жители, ролята на които са били изпълнявани от актьори, владеещи арабски. 

По-рано щатската преса съобщаваше, че в Пентагона завършва подготовката за изпращане на инструктори в Украйна за обучението на няколко стотин бойци на нацгвардията. В началото на март официалните представители на щатското МО заявиха, че окончателно решение за започването на програмата засега не е прието.


Какво сега се крие за действията на Glacier Technology Solutions, означават ли те, че в Донбас ще воюват американци?

– През 2003 година, преди въвеждането на американските войски в Ирак, Пентагонът действително наемаше хора, владеещи арабски език, и ги използваше като масовка за тренировките на военните – отбелязва военният експерт, полковникът от запаса Семьон Багдасаров. – По такъв начин американците отработваха действията на военните в иракските градове, в частност, учиха се да взаимодействат с местните властни структури за установяване на контрол над населените пунктове. Ако сега става въпрос за тренировки с участието на руско-украинска масовка – без съмнение става въпрос за изпращането на щатски подразделения в Донбас. 

Ще отбележа: преди навлизането на войски в Ирак американците тренираха с използването на масовка от араби именно морската пехота и спецчастите.

«СП»: – Става въпрос за прехвърлянето в Донбас на американски инструктори или войскови подразделения? 

– Не-не, не инструктори. В случая с Ирак тренираха подразделения на морската пехота. С това се занимаваше Главното управление на специалните сили на министерството на отбраната на САЩ. Мисля, че сега ситуацията е аналогична. 

«СП»: – По какъв начин щатските войски могат да бъдат пратени в Украйна?

– Когато обучението на морските пехотинци бъде завършено, тях, най-вероятно, ще ги изведат формално от състава на въорж. сили на САЩ и ще ги включат в състава на някоя частна военна компания. Например, Academi, която до февруари 2009 се наричаше Блекуотър. Сътрудниците ѝ, по някои данни, вече участват в бойните действия на Юго-Изток. 

Щатските морски пехотинци под формата на сътрудници на частна военна компания (ЧВК) могат да бъдат прехвърлени в Украйна безболезнено – от 500 до 1000 души.

«СП»: – Колко щатски пехотинци са нужни, за да се обезпечи превъзходството на украинската армия?

– Ако предложението на Порошенко – да доведе числеността на украинската армия до лятото на 2015 до 250 хил. души – бъде реализирано, и ако тази армия бъде достатъчно добре въоръжена (което по принцип е възможно, имайки предвид военно-промишления комплекс на Украйна), няма да е нужно такова голямо количество щатски морски пехотинци. Задачата им, най-вероятно, ще бъде да действат по направление на главния удар – например, превземането на центъра на Донецк. За тази цел американските военни, вероятно, ще бъдат въоръжени с противотанкови ракетни комплекси Javelin.

Собствено, за такава операция не са нужни много пехотинци. Тук е важна първата стъпка, а после вече основните сили на украинската армия ще могат да осъществят пробива.

«СП»: – Какво да правим ние в тази ситуация?


– За начало – да приемем закона за руските частни военни компании. Под егидата на ЧВК, уверен съм, руски доброволци, готови да воюват в Донбас, ще се набере в пъти повече, отколкото сега. Те ще бъдат застраховани в случай на раняване или смърт, ще могат да получават твърдо заплащане. В Русия, по различни оценки, има 300-500 хиляди души, които  в състава на различни силови структури са служели в „горещите точки”. Това е огромен резерв.

Освен това Москва трябва да повлияе върху ръководството на ЛНР и ДНР така че двете републики да създадат, най-накрая, единен генерален щаб и да се осъществи единението на всички въоръжени формирования на двете републики. Ако Украйна увеличи армията си, а Пентагона ѝ представи ударни спецподразделения, то ЛНР и ДНР няма да могат да устоят, седейки в отбрана.

Общо взето републиките трябва двойно или тройно да увеличат числеността на собствените си армии и да преминават в настъпление. Следва да се освободи Харков – главната база на украинския военно-промишлен комплекс.

– Видимо, американското командване действително реши да прати няколко стотин инструктори в Украйна – смята военния експерт, директора на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов. – Но Пентагонът разбира, че дори на лоялните на Киев територии населението може да се отнесе към американските военни рязко враждебно. Според мен именно за това са били нужни услугите на Glacier Technology Solutions – за отработване на взаимодействието с населението.

«СП»: – Смятате, че САЩ смятат да пратят в Украйна именно инструктори?


– Само инструктори. Иначе може да се повтори бейрутския сценарий от 1982 г. Тогава, напомням, бе взривен батальона на американската морска пехота, разположен в сградата на територията на международната аерогара на Бейрут. В разположението на пехотинците проникна камион, натоварен с 5 тона експлозиви, и се взриви. Сградата на казармата се разруши и погреба под отломките 400 спящи американски войници. След около 20 сек. Аналогична атака бе извършена срещу щаба на френските миротворци, който също бе унищожен. В крайна сметка САЩ трябваше бързо да се махне от Бейрут. 

След това, през 1993-а, американците повториха грешката си в Сомалия: започнаха миротворческа операция, а после се замесиха в бойни действия и понесоха неоправдани загуби: 19 загинали и около 80 ранени.

Затова, мисля, Вашингтон добре разбира: ако пратят в Украйна войски с някакъв техен мандат, всичко може да завърши плачевно.

«СП»: – Няколко стотин инструктори могат ли кардинално да променят баланса на силите в Донбас?

– Някои работи те могат. Ако съдим по документите, които украинското ръководство прати във Вашингтон по повод оръжейните покупки, става въпрос за оръжие за спецчастите. Струва ми се, че Киев иска да създаде спецчасти, които в украинската армия в момента няма.

Работата е там, че да премине цялата украинска армия на западни стандарти и да стане по-боеспособна е много сложна и трудноизпълнима задача. А да се създадат отделни боеспособни части, въоръжени с щатско оръжие и подготвени от американски инструктори, е вече нещо напълно реално. 

Тези отделни части едва ли могат да променят стратегическата ситуация на бойното поле. Но те са способни да нанасят жилещи диверсионни удари. В този смисъл те са опасни, при това не само за ДНР и ЛНР, но и за Крим.

Трябва да се отбележи: такива отделни диверсионни части ще помогнат на САЩ да държат под контрол украинската армия като цяло. Мисля, че тези части ще бъдат формирани на основата, преди всичко, на нацгвардията.

«СП»: – За колко време американските инструктори ще могат да подготвят такива части?

– Обикновеният наборник се нуждае от 4 месеца за усвояването на военната професия и още 4 месеца, за да се научи да действа в състава на рота или батальон. В спецчастите подготовката е много по-сложна, тъй като тя е по-индивидуална. В щатската армия обучаването на командосите отнема 3 години. В Британия преподготвянето на офицер, служил в обикновено подразделение, но преминал в спецчастите, отнема също 3 години.

Явно почти същото време е нужно за създаването на украинските спецчасти. Проблема обаче е в това, че никой не знае какво ще стане с Украйна след 3 години.

Като цяло факта на сътрудничеството между Пентагона и Glacier Technology Solutions говори за това, че американците са започнали да променят оценката си за Русия. Очевидно според Вашингтон Москва отново се превръща в реален противник…

 




Гласувай:
9



1. raders - Искаш да кажеш, че морската пехота ...
11.03.2015 19:59
Искаш да кажеш, че морската пехота на САЩ е някаква фирма, която набира персонал, владеещи руски и украински. ЦЦЦ...
цитирай
2. valentor - Най-доброто нещо, което може да се ...
11.03.2015 21:03
Най-доброто нещо, което може да се случи, е морската пехота на САЩ да пристигне някъде. И в щабовете има една четвърта част, която се занимава с територията, която е зад фронтовата линия, на пехотинците. Тази четвърта част въвежда правилен ред. Където е минала- хората са получили достойнството си.
А рублистите да го духат.
Свърши междуцарствието тАваришЧи ..
цитирай
3. worldissue - Персоналът се набира от частна ф...
11.03.2015 21:59
Персоналът се набира от частна фирма-концесионер, която се занимава с обучението на военните, а не от самата армия. Очевидно същата фирма стопанисва и полигоните, където се провежда обучението. А дали най-доброто нещо е пристигането на щатската пехота някъде, достатъчно нагледно демонстрира Ирак.
цитирай
4. injir - В Донбас или малко по на североиз...
12.03.2015 13:48
В Донбас или малко по на североизток...
цитирай
5. demonwind - Не знам американците какво готвят,
12.03.2015 13:55
обаче руснаците са мобилизирали дотук 1 милион души в армията. Такава армия не се изхранва, за да седи и да цака белот. Така е било и преди Втората Световна, само че руснаците вече са си взели поука от блицкрига. Що ли ми се струва, че иде горещо лято...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215753
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031