Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.06.2023 19:03 - Украинското настъпление започна, а западните танкове горят повече от съветските
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 5095 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Най-накрая! Легендарното украинско контранастъпление, с което медиите зомбираха аудиторията всекидневно в продължение на месеци, все пак започна. Или по-скоро може би започна. Просто е трудно да разберем еднозначно, тъй като Зеленски пряко не нарича контранастъпление това, което се случва в момента в Запорожието и в Донецка област. Ако е успешно ще е настъпление, ако не е успешно – всички ще се престорят, че нищо не е станало. От своя страна Путин еднозначно заяви, че украинското настъпление е започнало, както впрочем и някои от западните медии. Така че ще считаме, че то наистина е започнало.

Можем да разберем защо украинския нарко-президент няма желание да обявява началото на голямата офанзива. Просто на 4ти юни украинска атака започна с мощен провал. Ако Зеленски признае, че това, което шести ден се случва в Запорожието, е наистина обещаното настъпление, то на него ще му се наложи да признае, че то е неуспешно (меко казано). Подобно нещо киевската власт не може да каже, защото това ще удари по президентския рейтинг, ще деморализира войската и ще усили гласовете на скептиците, които призовават за орязване на помощта за Украйна.

Погромът над украинската войска е наистина впечатляващ, както и количеството хора и техника, която украинците всекидневно губят, опитвайки се безуспешно да пробият руските отбранителни линии. Само за първите три дни от офанзивата, по данни на руското МО, украинците загубиха над 3500 души, 52 танка, над 200 бронемашини и над 130 автомобила, 5 самолета и 2 хеликоптера (руските официални загуби за същото време са 71 убити и 210 ранени). На мнозина тези цифри могат да изглеждат преувеличени, но ако погледнем свежите видеозаписи с купчини разбити немски танкове и щатски бронетранспортьори, то думите на руското командване звучат доста близко до истината.

Всъщност огромните загуби на украинската армия са съвсем закономерни за тези, които се опитват да гледат обективно на това, което се случва на бойното поле. А на всички останали им е по-удобно да копират дебилната украинска пропаганда (както обичат да правят повечето български псевдо-журналисти) и да вярват, че украинския вермахт скоро ще победи.

Повечето западни медии (а и самите украинци) се учудиха от факта, че руснаците не бягат и не изоставят позициите си под напора на натовското чудо-оръжие. А защо те смятаха, че руската войска ще побегне? Може би смятаха така, защото вярват на собствените си фантазьорски статии, в които руснаците са глупави, лошо обучени, лошо въоръжени, гладни и немотивирани? Е, реалността се оказа съвсем друга.

Руснаците нямат причина да бягат от Запорожската област, тъй като отбранителните им линии (цели три ешелона) са добре укрепени и правилно построени. Измина почти цяла седмица, а украинския вермахт още не може да се вклини даже в първата линия. Вместо образцови действия по натовски стандарт украинските батальони, обучавани в Европа, масово загробват скъпата си западна техника в минните полета, страдат от руската артилерия и авиация, които ги разстрелват още преди те да са стигнали до позициите за стрелба, а на всичкото отгоре украинските части са без нормална връзка, тъй като руските системи за радио-електронна борба заглушават станциите им.

Да настъпваш в такива условия е просто самоубийство, но украинците особен избор нямат. Щом спонсорите във Вашингтон са казали, че трябва да има настъпление, значи ще го има, без значение колко украински войници ще загинат в него (дотук загиналите трябва да са вече над пет хиляди и то за по-малко от седмица). Впрочем на властите в Киев също им е все едно колко украинци ще загинат, тъй като главната цел на Зеленски е да се удържи на власт и да запази западното финансиране, без което  режимът му би рухнал много бързо (самият Борел пред дни призна, че ако западната помощ спре, то Украйна няма да издържи и две седмици). Така че ако ще и милион украинци да загинат, това не е важно – украинската власт просто ще усили максимално мобилизацията и ще набере ново пушечно месо, както прави и в момента.

Макар че на южния фронт са задействани вече няколко украински бригади, подготвяни именно за великото медийно контранастъпление, наред с танковете Леопард и щатските БТРи Брадли, основните резерви на Киев все още не са задействани и направлението на основния удар не е ясно. Защо наричам настъплението „медийно”? Защото главната цел на Зеленски не е да постигне значителна военна победа (той и да иска няма да може да я постигне), а да скалъпи някакъв медиен успех, който да може да се продаде като военна победа и да убеди администрацията на Байдън да продължава да финансира украинския нацистки проект.

Всичко се усложнява от факта, че украинския шоумен-президент има на разположение само един опит – при такива невероятни човешки и материални загуби украинската армия просто няма да може да си позволи да настъпва повторно догодина. Нито ще има достатъчно обучени кадри, нито някой ще може да предостави излишни танкове, освен ако не решат директно да ги взимат от европейските армии.

Междувременно основната тактика на украинците остава непроменена – те от месеци продължават да атакуват с малки групи на различни участъци на фронта, опитвайки се да открият слабо място в руската отбрана. Това своеобразно чегъртане продължава всекидневно, но така и не дава резултат, въпреки че западното въздушно разузнаване непрекъснато следи руските позиции. Ако все пак някаква слаба точка бъде открита, украинския вермахт планира да я разшири и да хвърли в нея основните си сили, които да напреднат и да превземат няколко десетки километра, обявявайки велика украинска победа със съответния медиен съпровод.

Така или иначе остава да следим как ще продължава полуофициалното украинското контранастъпление на южния фронт – дали ще се запази същата тактика и украинската войска ще се опитва да атакува докрай в Запорожската област, губейки все повече пушечно месо и западни танкове, или ще видим основния удар на някой друг участък от обширния източен фронт. На руското командване даже му е изгодно украинския вермахт да продължава да се мъчи да пробие запорожските отбранителни линии, прахосвайки огромна маса хора и техника без да постига никакъв значителен резултат.

image

Междувременно украинската офанзива развенча още един мит относно руските танкове, които уж били изостанали от западното чудо-оръжие. Както показаха последните дни, немските Леопарди горят по-лесно от съветските танкове, имат по-тънка броня и в ръцете на украинците западните машини се превръщат в овъглено желязо доста преди да са наближили руските окопи. Украинските части подготвени по натовски стандарт също не блеснаха с никакви резултати въпреки хвалбите на киевската пропаганда и западните експерти, особено британските.         

                



Гласувай:
4



1. petgrig - Ще ви
11.06.2023 19:34
се:)
цитирай
2. morskipesni - ИZгори, за да светиш!
11.06.2023 21:33
А инак- бой баката, братцы-донцы-молодцы!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3252212
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930