Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.09.2010 22:36 - Къде е бил Осама бин Ладен на 11 септември 2001?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1634 Коментари: 0 Гласове:
0



Анализ: Къде е бил Осама бин Ладен на 11 септември 2001
Мишел Чосудовски

Global Research, 10 септември, 2010

превод: Иван Бояджиев

По-ранна версия на тази статия беше публикувана преди четири години на 9 септември 2006, в контекста на отбелязването през 2006  на трагичните събития от 11 септември 2001. Местонахождението на Осама бин Ладен на 10 септември 2001 г. е потвърдено в съобщение на CBS News. Осама е бил в болница ден преди атентатите от 11 септември. 

Как така той е могъл да координира атентатите от болничното си легло в строго охранявана пакистанска военна болница, разположена в Равалпинди.

Имайте предвид, че Смесената Военна Болница Равалпинди (администрирана от пакистанското военно ведомство) специално „предоставя специализирани грижи на служители на армията и техните семейства”. Осама бин Ладен трябва да е имал някакви връзки с пакистанските армия или разузнаване, за да бъде приет в болницата. Той, според репортажа на Дан Равър от CBS, е получил „грижи като за много специален човек”.  

Ако репортажът на CBS от Дан Равър е точен и Осама наистина е бил приет в пакистанската военна болница на 10 септември 2001, с разрешението на съюзника на САЩ, най-вероятно той е бил в болницата в Равалпинди и на 11 септември, когато са извършени атентатите. По всяка вероятност неговото местонахождение е било известно на американските власти сутринта на 12 септември, когато Държавния секретар Колин Пауъл започва преговори с Пакистан с идеята бин Ладен да бъде арестуван и екстрадиран. 

Репортажът на CBS е потенциална бомба. Той разнищва „легендата” Осама, създадена от разузнаването на САЩ. Той хвърля съмнения върху това, че Осама е бил „мозъкът” на атентатите от 11 септември. Това сочи към заговор и съучастие в най-високите ешелони на администрацията на САЩ.

Президентът Обама потвърди, че „залавянето или убийството на лидера на ал Кайда Осама бин Ладен остава висш приоритет на САЩ” заради ролята му в организирането и координирането на атентатите от 11 септември, докато е бил в болнично легло в отделението по урология във военната болница Равалпинди. Ако Осама не е стоял зад атаките от 11 септември, цялата схема на „войната с тероризма” щеше да се разпадне като пирамида от карти. Администрацията на Обама не би имала на какво да се осланя. Освен това, оправданието за започване на война в Близкия Изток и Централна Азия се опира върху съмнителното оправдание, че „Америка е била атакувана” и че правителството на Афганистан (талибаните) имат участие в атентатите от 11 септември. 
 
Мишел Чосудовски, 10 септември 2010   



„Преследването на бин Ладен” служи, през последните девет години, за да поддържа легендата за „най-търсения терорист на света”, който „дебне американците и милиони други по света”.  

Бившия министър на отбраната Доналд Ръмсфелд многократно заявява непосредствено след 11 септември, че местонахождението на Осама бин Ладен остава неизвестно: „това е все едно да търсиш игла в купа сено”.  

През ноември 2001 щатски бомбардировачи B-52 бомбардират мрежа от пещери в планините Тора в източната част на Афганистан, където се подозира, че се укриват Осама бин Ладен и последователите му. Тези пещери са описвани като „последното убежище на Осама”.

„Разузнавачите анализатори” на ЦРУ впоследствие заключават, че Осама е избягал от пещерата си в Тора Бора в първата седмица на декември 2001. през януари 2002 пък, Пентагонът подема международно издирване на Осама и главните му бойни водачи, пресичайки границите на Афганистан. Тази операция, наречена от Държавния секретар на САЩ Колин Пауъл „горещо преследване”, бива осъществена с помощта на „международната общественост” и европейските съюзници на Америка. Разузнаването на САЩ в тази връзка потвърждава, че

„Въпреки че на ал Кайда е нанесен тежък удар,... най-издирваният човек – бин Ладен – остава една стъпка пред Съединените Щати, а ядрото на неговата международна терористична мрежа продължава да съществува. (Global News Wire - Asia Africa Intelligence Wire, InfoProd, 20 януари, 2002)

През последните девет години армията и разузнаването на САЩ (за което сериозна сума плащат американските данъкоплатци) „търси Осама”.  

ЦРУ създават група с мултимилионен доларов бюджет, чиято задача е да открие Осама. Очевидно тази група е разформирована през 2005. „Експертите от разузнаването се съгласяват”, че той се крие в отдалечен район на Пакистан, но „ние не можем да го открием”:

„Повечето анализатори от разузнаването са убедени, че Осама бин Ладен се намира някъде на афгано-пакистанската граница. Наскоро беше споменато, че той вероятно е в околностите на високия 7700м връх Тирих Мир в племенната зона Читрал в северозападен Пакистан.” Хобърт Меркюри (Австралия), 9 септ. 2006)

Президентът Буш многократно обещава да го „изкара” от пещерата му, да го хване жив или мъртъв, ако е нужно, с помощта на наземни операции или ракетен обстрел. Според скорошно заявление на президента Буш, Осама се крие в отдалечен район на Пакистан, който е „изключително пресечен и много недостъпен,... върховете там достигат от 9000 до 15000 фута...”. Ние не можем да го хванем, защото, както твърди президента, липса комуникационна инфраструктура, която би ни позволила да го преследваме ефективно. (цитирано в изданието Balochistan Times, 23 април 2006)   

Преследването на Осама  

Се е превърнало в изключително ритуализиран процес, който всекидневно захранва новинарските вериги. Това не е само част кампанията за медийна дезинформация, но също предоставя оправдание на произволните арести, задържане под стража и изтезаването на многобройни „заподозрени”, „вражески бойци” и „съучастници”, които се подозира, че е възможно да знаят къде се намира Осама. А тази информация естествено е жизненоважна за „сигурността на американците”.  

Търсенето на Осама обслужва както военни така и политически цели. Демократите и републиканците се състезават в стремежа си да изкоренят „ислямския тероризъм”.   

Пътят към 11 септември, петчасов филм на канала АВС, посветен на „търсенето на Осама” – който дебютира на 10 и 11 септември, за да отбележи петата годишнина от атаките – небрежно обвинява Бил Клинтън заради това, че е бил „прекалено зает със скандала с Моника Люински, за да се бори с тероризма.” Посланието на филма е, че демократите са изоставили „войната с тероризма”.

работата е там, че всяка следваща администрация, като се започне от Джими Картър, поддържа и финансира мрежата на „ислямския тероризъм”, създадена по времето на администрацията на Картър в началото на съветско-афганската война. (Вижте статията на Мишел Чосудовски, Who is Osama bin Laden, [тази статия също е преведена от мен, може да я прочетете тук - бел.прев.] 12 септември 2001). Ал Кайда е инструмент на разузнаването на САЩ: спонсорирани от САЩ разузнавателни кадри.   

Къде е бил Осама на 11 септември?   

Има улики, че местонахождението на Осама е било известно както на кабинета на Буш, така и на кабинета на Обама.  

На 10 септември 2001, „враг номер едно” е бил в пакистанска военна болница в Равалпинди, със съгласието на верния съюзник на Америка Пакистан, както бива потвърдено от репортажа на Дан Равър от CBS News. (Вижте статията ни от октомври 2003)

Той би могъл да бъде арестуван веднага, което би ни „спестило много проблеми”, но тогава нямаше да имаме легендата Осама, която захранваше новинарските емисии, както и речите на Джордж Буш през последните пет години.  

Според Дан Равър от CBS, бин Ладен е бил приет в болницата в Равалпинди, ден преди атаките на 11 септември, на 10 септември 2001.

„Пакистан. Пакистанското военно разузнаване (ISI) каза пред CBS, че бин Ладен е получил хемодиализа в болницата на пакистанската армия в Равалпинди. 

ДАН РАВЪР, КОРЕСПОНДЕНТ НА CBS: С усилването на преследването на Осама бин Ладен във войната с тероризма, водена от САЩ и съюзниците им, CBS News придоби тази вечер ексклузивна информация относно това, къде е бил бин Ладен и какво е правил през последните часове преди последователите му да нанесат удар по Съединените Щати на 11 септември.

Това е резултат от упоритото журналистическо разследване на група журналисти от CBS и от един от най-добрите чуждестранни кореспонденти в бизнеса, Бари Петерсен от CBS. Ето го и репортажът му.

(ПУСКА СЕ ВИДЕОЗАПИС) БАРИ ПЕТЕРСЕН, КОРЕСПОНДЕНТ НА CBS (насложен глас):  
Всички помнят какно се случи на 11 септември. Ето я историята на това, което е можело да се случи предната нощ. Това е история, която е толкова нееднозначна, колкото и диренето на Осама бин Ладен.

CBS News са научили, че в нощта преди терористичните атентати от 11 септември, Осама бин Ладен е бил в Пакистан. На него му се предоставя лечение с подкрепата на армията, която по същото време обявява, че застава зад САЩ във войната с тероризма в Афганистан.

Източници от пакистанското разузнаване казват пред CBS News, че бин Ладен е бил тайно докаран във военната болница в Равалпинди, за да му бъде направена диализа. Същата нощ, казва медицинския работник, който пожела анонимност, обичайният персонал бива изведен от отдела по урология и заменен с таен екип. Тя казва, че медицинските услуги са били за много специален човек. Този специален човек очевидно не е бил много добре.

„Армията го беше обградила”, казва друг служител на болницата също пожелал анонимност, „видях и как на мистериозния пациент беше помогнато да излезе от колата. От тогава”, казва той, „съм виждал много снимки на този човек. Това е мъжът, когото познаваме под името Осама бин Ладен. Чух и двама офицери да си говорят. Те казваха, че Осама бин Ладен е трябвало да бъде наглеждан и за него да се полагат грижи.” Тези, които познават бин Ладен казват, че той страда от множество болести, има проблеми с гърба и стомаха. Ахмед Рашид, който е писал подробно за талибаните, казва че военните често са идвали на помощ преди 11 септември.

(...)

ПЕТЕРСЕН (в кадър): Лекари от болницата споделят пред CBS News, че през онази нощ не се е случило нищо необичайно, но те отговориха с отказ на молбата ни да разгледаме болничните записи. Тази вечер властите отрекоха бин Ладен да е получавал лекарска помощ онази нощ.

(диктор): Но самият президент на Пакистан Мушараф каза публично това, което подозират мнозина, че бин Ладен страда от бъбреци, казвайки, че според него бин Ладен може да се намира в предсмъртно състояние. За доказателство служи, гледайки най-новото видео, бледият и изтощен вид на бин Ладен, лявата му ръка, която изобщо не се движи. Администрацията на Буш твърдят, че те не знаят дали бин Ладен е болен или дори мъртъв.

ДОНАЛД РЪМСФЕЛД, МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА: Що се касае с въпроса за здравето на бин Ладен, аз просто – нямам информация.

ПЕТЕРСЕН: Съединените Щати няма как да знаят кой в пакистанската армия или разузнаване подкрепяше талибаните или Осама бин Ладен, може би, до нощта преди 11 септември, когато му бе осигурена животоспасяваща диализа. Така Съединените Щати може да не знаят дали същите тези хора няма пак да му помогнат, например да се измъкне.

Бари Петерсен, CBS News, Исламабад.

(КРАЙ НА ЗАПИСА) КРАЙ

(CBS News,  28 януари 2002 подчертаванията са насложени, пълното копие на репортажа на CBS се намира в анекс към тази статия)

Трябва да се отбележи, че болницата е под прекия контрол на пакистанските въоръжени сили, които имат тесни връзки с Пентагона. Американските военни съветници намиращи се в Равалпинди работят в тясна връзка с пакистанската армия. Отново, не направен никакъв опит да бъде арестуван най-известният беглец в Америка, но може би тогава бин Ладен е послужил за някоя „по-добра цел”. Ръмсфелд заявява тогава, че той не е знаел нищо за здравето на Осама. (CBS News, 28 януари 2002)

Репортажът на CBS е изключително важна информация за разбирането на 11 септември.  

Той опровергава заявлението на администрацията, че местонахождението на бин Ладен е неизвестно. Той посочва пакистанската връзка, предполага прикриване на информация на най-високо ниво в администрацията на Буш.

Дан Равър и Бари Петерсен пропускат да направят извод от репортажа от януари 2002. Те предполагат, че САЩ са били преднамерено подведени от пакистанското разузнаване. Те пропускат да зададат въпроса:  

Защо администрацията на САЩ не може да открие Осама?

Ако те настояват на доклада си, заключението е очевидно. Администрацията лъже. Местонахождението на Осама е било известно. 

Ако репортажът на CBS е достоверен и Осама наистина е бил в пакистанската военна болница на 10 септември, със съгласието на съюзника на Америка, той или все още е бил в болницата в Равалпинди на 11 септември, когато са извършени атентатите, или е бил пуснат от болницата в последните часове преди атаките.   

С други думи, местонахождението на Осама е било известно на щатските власти сутринта на 12 септември, когато Държавният секретар Колин Пауъл започна преговори с Пакистан, с изглед бин Ладен да бъде арестуван и екстрадиран. Тези преговори, водени от ген. Махмуд Ахмад, началник на пакистанското военно разузнаване, от името на правителството на президента Первез Мушараф, се провеждат на 12 и 13 септември в офиса на Заместника на държавния секретар Ричард Армитейдж.

Той е могъл да бъде арестуван веднага на 10 септември 2001. Но тогава щяхме да се лишим от привилегията да слушаме пет години медийни истории за Осама. Администрацията на Буш отчаяно се нуждаеше от измислен „външен враг на Америка”.

Знае се и е документирано, че ал Кайда на Осама бин Ладен е създание на разузнавателния апарат на САЩ. Неговата основна функция е да даде лице на „войната с тероризма”. Образът трябва да е ярък.  

Според Белия Дом, „най-голямата заплаха за нас е идеологията на насилствения екстремизъм, а негов най-голям поддръжник е Осама бин Ладен. Бин Ладен остава цел номер едно, що се касае нашите действия, но той не е единствената ни цел.” Скорошно заявление на Асистента по вътрешна сигурност на Белия Дом Франсис Таунсенд, 5 септ. 2006).

Доктрината за национална сигурност се осланя на измислицата за ислямските терористи, водени от Осама, които са представяни като „заплаха за света”. По думите на президента Буш, „бин Ладен и неговите съюзници терористи ясно показват намеренията си така, както Ленин и Хитлер преди тях. Въпросът е дали ние ще ги чуем? Дали ще обърнем внимание на това, което искат да кажат тези зли мъже? Ние действаме. Ние няма да седим на едно място. Няма да отстъпим. И ние няма да напуснем битката докато тази заплаха за цивилизацията не бъде премахната.” (цитат от СNN, 5 септември 2006)

„Горещото преследване” на Осама в труднодостъпните планински райони на Пакистан трябва да продължат, защото без Осама, споменаван до втръсване в новинарските емисии и официалните заявления, крехката легитимност на администрацията на САЩ би се сгромолясала като пирамида от карти.

Освен това търсенето на Осама защитава истинските архитекти на атаките от 11 септември. Няма доказателства, че ал Кайда стои зад атентатите от 11/09, както показват множество изследвания и документи, но в същото време има огромно количество доказателства за наличието на съучастие и престъпен сговор на най-високите нива в държавата, армията и разузнаването.  

Продължаващите арести на вероятни съучастници от 11 септември и заподозрени няма нищо общо с „националната сигурност”. Това създава илюзията, че зад терористичните заговори стоят араби и мюсюлмани, докато в същото време се блокира провеждането на истинско разследване на атентатите от 11 септ. Сблъскваме се с криминализация на най-високите ешелони на държавата.
 

Michel Chossudovsky  е автор на бестселъра America’s "War on Terrorism"  Global Research, 2005. Той е заслужил професор по икономика в Университета на Отава и Директор на Центъра за Изследване на Глобализацията. 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3248724
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930