Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.09.2010 19:28 - Защо сме бедни?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 4288 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 28.09.2010 19:29


Често в семейните ни разговори засягаме една и съща тема - хроничната криза, в която страната ни изпадна с идването на "демократичната епоха" , ниското заплащане и високата цена на услугите, унищоженото стопанство и т.н.

Настроенията в обществото са също толкова негативни, колкото е негативно и нивото на икономическо развитие на републиката ни. Българинът по принцип се слави с пословичния си песимизъм, а сегашното състояние на нещата само го подсилва.

Но, отново, няма нищо случайно, дори и в бъркотията, в която сме се накиснали до шия. Бедността и разрухата в страната (и в целия Източен блок също) бяха планирани още преди 1990 година. Само че , за да се случи катастрофата трябваше да се случи едно нещо - Съветския съюз да се разпадне. В противен случай, докато съюзът беше стабилен, САЩ нямаше да може нито да стъпи на Балканите, нито да "обладае" икономиките на "братските" републики", нито да разиграе войната в бивша Югославия. 

Когато съветския колос започна да се руши, ръцете на Вашингтон се оказаха развързани. В социалистическите страни - Румъния, България и останалите - премина вълна от скоротечни революции и на мястото на комунизма дойде демокрацията, при това във всички страни сценарият беше еднакъв - социалистическите вождове бяха набързо свалени, на тяхно място дойдоха нови господари, обещаващи светло и сито бъдеще, образува се политически и социален вакуум, започна поголовна приватизация и инфлация, хиляди останаха на улицата, икономиката се срина, заводите и фабриките бяха унищожени, появи се мощна организирана престъпност, която се чувстваше абсолютно безнаказана.

САЩ и верните им другари - Европейският съюз (начело с Германия - най-мощната европейска икономика) само това и чакаха. Външния капитал започна да изкупува на безценица бившите социалистически предприятия и да наема евтината работна ръка, която само десетилетие преди това "строеше светлото бъдеще на социализма". (Огледайте се - 2/3 от това, което можем да си купим е произведено от чуждестранна фирма, била тя и с местно представителство).

Колко пустеещи предприятия има днес в страната ни? На нас това, естествено, не ни е изгодно, но на чуждестранния капитал не му пука. Парите по принцип не миришат.

Държавите обедняха и започнаха да взимат заеми от Световната банка и МВФ. Хората грешат, когато си мислят, че Международния Валутен Фонд оказва ПОМОЩ. Той не оказва помощ, а ДАВА ЗАЕМ СРЕЩУ ЛИХВА. При това условията са направо унищожителни - орязване на социалните разходи (медицина, образование, развитие), масова приватизация, ограничаване правата на работниците и профсъюзите, и др. В крайна сметка всичко спечелено от страната отива за плащане на вноските по заема (така наречената "помощ")

Социалното напрежение е пряк резултат от тази варварска политика. Не са случайни и негативните, упадъчни настроения на съгражданите ни, не е случайно, че раждаемостта пада и се образува демографски срив. Всичко върви по план. 

Но САЩ могат да си позволят да налагат своето право и корпорациите и банките им да се чувстват безнаказани - те имат мощна армия и оръжеен комплекс. Това е залогът на успеха в света, в който живеем.

Грешат тези, които си мислят, че комунизмът беше победен в името на справедливата "демокрация". Не, той просто беше конкурент. А конкурентите трябва да се ликвидират. Социализмът пречеше на икономическия ръст на Западния свят, така възхваляващ демокрацията. Затова днес си казваме "Ех защо не сме като американците/германците!". Ами много просто - не ние сринахме тяхната икономика, а те нашата. Ако България, да кажем, имаше ядрена бомба, ние щяхме да диктуваме условията на СВОЯ преход, не Вашингтон, Берлин и Лондон.

Но реалността е такава, че ние сме една малка точка на картата и трябва да се съобразяваме с господарите. А новите господари искаха да се затворим в черупката си и да следваме безропотно новите правила.

Единственото хубаво нещо на социализма беше, че тогава се строяха заводи. Единственото хубаво нещо на демокрацията... е може би това, че може без страх да псувате който политик си искате.

Жалко само, че това не ни прави по-щастливи.



 





Гласувай:
1



1. анонимен - ДА ТЕ СВЕТНА ,ТЪПЧО....
28.09.2010 20:12
ОЩЕ КОГАТО ,СССР ЗАПОЧНА ДА КУПУВА ЖИТО ОТ КАНАДА ЗА ЗЛАТО, МИ СТАНА ЯСНО ЧЕ РАБОТАТА ВИ Е СПУКАНА!
В БЪЛГАРИЯ ,ТОВА ПРЕДСТОИ!
САМО НЕ ЗНАМ ,С КАКВО ЩЕ ПЛАЩАТЕ!
С ЧЕРВЕНИТЕ ВИ ЗАДНИЦИ, ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА СТАНЕ!
ЗА ДУПЕ -ПАРИ НЕ ДАВАТ!
ОЩЕ ПО МАЛКО----ЗА КОМУНИСТИЧЕСКО!
МИСЛЯ ,ЧЕ СТЕ СЕ УБЕДИЛИ ВЕЧЕ!
цитирай
2. crisis - Колега, нямаш си на представа колко си далеч от истината...
28.09.2010 20:13
Куба и Северна Корея още копаят тунела.
Истината е, че хората измислили комунизма и капитализма и претворявали го на практика са едни и същи хора. Само че и при двете системи гражданите успяват да се спасяват по единично от Държавата и затова се готви Новия световен ред - тотален контрол, виртуални пари и регистриране на всяка транзакция и съответното и облагане с данък.
Нищо лично.
С уважение.
цитирай
3. worldissue - Настоятелно се опитваш да ме вкараш ...
28.09.2010 20:18
Настоятелно се опитваш да ме вкараш в редиците на комунистите, макар че аз нямам нищо общо с тях и не споделям марксиско-ленинските идеи. Не съм и радетел за връщането на социализма. Радетел съм на това страната ми да има право да се развива, но корпоративните интереси на САЩ, за съжаление, диктуват друго. Имаш право колкото си искаш да псуваш комунистите, аз не се причислявам към тях. Не се причислявам и към почитателите на свободния пазар.
цитирай
4. worldissue - Защо съм бил трил? Еми защото тонът ...
28.09.2010 20:21
Защо съм бил трил? Еми защото тонът ти е обиден, който и да си ти. "Тъпанар" и "комунистическо лайно" не ме поласкаха особено.
цитирай
5. анонимен - ГЛЕДАЙ ,ТИ...ХА,ХА,ХА,...!
28.09.2010 20:22
ДА НЕ БИ ДА ИМАШ ПРЕДВИД ...НОВ СВЕТОВЕН РЕД,БЕ...???!
ДА НЕ СИ МИНАЛ ВЕЧЕ ,КЪМ ИСЛЯМА ИЛИ БУДА??!

ТИЯ ЛОКУМИ ,ГИ РАЗТЯГАЙ НА МАНГАЛИТЕ ОТ СТОЛИПИНОВО, ПИЧ!
..И ТЕ ОБАЧЕ,БЕЗ ПАРИ---НЯМА ДАТЕ СЛУШАТ!
ВРЕМЕ Е , И ВИЕ-КОМУНЯГИТЕ ДА ПОЧНЕТЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ!
..АМА ЗА ВСИЧКО!
цитирай
6. tomcat - хехе тоя субект и в моя блог се под...
28.09.2010 20:37
хехе тоя субект и в моя блог се подвизава, не го трия за да се развеселявам!


цитирай
7. worldissue - В тия блогове и форуми има две осн...
28.09.2010 20:41
В тия блогове и форуми има две основни теми - комунистите и евреите. Към първите веме ме причислиха, сега остана и към втората група да ме прибавят... :D
цитирай
8. анонимен - Каквото повикало--такова се обадило!
28.09.2010 20:43
Не може да пишеш явни простотий и да искаш да те слушаме ....умно!
Колкото до комунистическото ти мислене,няма нужда да се маскираш и да пробваш разни нестандартни мимикрии!
Ще те разочаровам--знам даже как са им вързани нишките в главите на комунистите!
Две думи да кажеш и вече се досещам за третата....!
Не съм злобар, но не обичам да ме правят на шаран.
Пробутваш тъпа пропаганда, а това страшно дразни!
ОПИТАЙ СЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАШ С ОЧЕВИДНИТЕ ИСТИНИ, НЕ ЛЪЖИ НАГЛО!
ДОРИ КОГАТО СЕ ЛЪЖЕ ,....СЕ ЛЪЖЕ -НЕЖНО С ФИНЕС!
...еНТЕЛеГЕНТНО....ЧАТ ЛИ СИ??!
цитирай
9. анонимен - Спамещия анонимен, много си напред ...
29.09.2010 13:20
Спамещия анонимен, много си напред с обидите, но хайде да чуем и твоето обяснение по темата. Защото иначе си пълен въздух. Всеки може да реве Уууу комунисти, Ууу демократи, но да каже нещо смислено - не.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216480
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031