Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.06.2014 16:19 - По света и у нас
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1434 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 29.06.2014 16:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Идеята, че Кремъл търси повод за военна намеса в Източна Украйна е грешна. Точно обратното. Москва няма никаква изгода от въвличането в този конфликт, тъй като в този случай, освен всичко останало, би и се наложило да поеме върху плещите си финансовото бреме на Луганск и Донецк, намиращи се в доста тежко финансово състояние. Да не говорим за неминуемите бойни загуби, разрастването на конфликта и икономическите последствия за самата Русия.

В страната продължават да влизат хиляди бежанци от източните украински региони, което е допълнително натоварване за бюджета. Освен това капацитета за прием на бежанци на Ростовска област, граничеща с Луганск и Донецк, е вече почти напълно изчерпан и хората се разпределят по другите области. И забележете, тези хора търсят подслон не в централните и западни региони на Украйна, а в Русия, където получават не само покрив, но и квалифицирана медицинска помощ. В собствената си родина на такъв топъл прием те не могат да разчитат. Също така украинското правителство умишлено отказва да допусне хуманитарна помощ от Русия, опитвайки се с глад и жажда да накара населението на източните региони да му се подчинява. 
Участие на руснаците в конфликта би било изгодно най-вече на САЩ, които не престават да я демонизират и обвиняват за насилието в Украйна, въпреки че тя не е участник в конфликта. САЩ използват кризата и като евтин предлог за различни икономически санкции, целящи ослабването на руската икономика. Именно американците са тези, с чиято подкрепа действа киевската власт и именно те препятстват мирния процес. Вашингтон използва ситуацията и за създаване на допълнително напрежение между ЕС и Москва и засега това му се получава успешно.

А що се отнася до така наречения мирен план на олигарха-президент Порошенко, украинската артилерия не е спирала нито за ден за обработва Славянск. Днес например, както съобщават агенциите, с миномети е бил обстрелван градския пазар, има разрушения и поне трима убити мирни жители. Пазарът е едно от последните места в града, където може да се купят продукти от първа необходимост и украинската армия не за първи път умишлено го обстрелва.
В Киев пък бойци от батальоните "Донбас" и "Азов", спонсорирани от олигарха Коломойски, назначен от новата власт за губернатор на Днепропетровск, се събраха в центъра на Киев и настояваха за продължаване на бойните действия. Което е донякъде странно, тъй като бойните действия не са спирали нито за ден, а самият Коломойски заяви в интервю, че няма намерение да се придържа към примирието.

И отново задавам въпроса: как може да говорим за единна страна, когато в едната ѝ половина армията уж брани националните интереси, воювайки със собственото си население, а другата половина ръкопляска на това и го приема за нормално?   

     



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Правилно. Путинска Русия няма и...
30.06.2014 09:51
Правилно. Путинска Русия няма изгода, пък и опълченците не са пропутински настроени. А навремето Путин раздаваше руски паспорти на осетинците на килограм, щото трябваше да защити "руски граждани". За някои може, за други - не. И каква е разликата тогава между Путин и украинските олигарси - никаква - все олигарси. А бедните наивни опълченци се бият за едната идея.
цитирай
2. worldissue - що се касае до документите, пасп...
30.06.2014 14:08
що се касае до документите, паспорти се раздаваха на осетинците, защото имаше търсене най-вече заради възможността по такъв начин да си намерят работа на територията на Русия. А в случая с Украйна подобен наплив от желаещи нямаше, тъй като съществуват различни визови облекчения и техните работници имат възможност да влизат в Русия с вътрешен украински паспорт (поне засега). Ситуациите са малко по-различни. Пък и някои (не всички естествено) западноукраинци само за това и мечтаят – да се хвърлят в героичен бой с омразните руснаци, викайки "Слава на Украйна!".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3249283
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930