Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.12.2022 18:33 - Касапницата в Бахмут продължава, Украйна мечтае за преврат в Кремъл и чака българско оръжие. Беларус ще отвори втория фронт?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1849 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Инвестирането в Украйна днес е много изгодно, тъй като за относително малка сума във войната с Русия за интересите на САЩ умират не американци, а украинци”.

Кой ли е този толкова циничен човек, който определя украинците като евтино пушечно месо? Това са думи на един американски генерал, Джак Кийн, който наскоро даде интервю за Фокс Нюз и без заобикалки обрисува ролята на САЩ в украинската война. Генералът е вече пенсиониран и говори от свое име, но мнението му доста точно отразява политиката на Вашингтон в момента.

Съответно, тези, които наивно си мислят, че войната в Украйна може да свърши до няколко месеца, ще трябва силно да се разочароват. На САЩ им е изгодно войната да продължава, тъй като цената е ниска, а ползите са много. Украинците са просто пушечно месо и няма значение колко от тях ще умрат. Украинските власти не се вълнуват от това, камо ли пък западните им спонсори ще го правят.   

За какъв мир може да става въпрос щом Вашингтон одобри над 40 млрд. долара военна помощ за Украйна за 2023г., да не говорим за финансите и оръжието, което идва от ЕС и другите съюзници на САЩ. Оръжейния поток не секва, освен това западните страни се канят в пъти да увеличат производството на военна продукция (особено на артилерийски снаряди). Киев получава всички тези оръжия и пари, за да воюва с Русия, а не за да подписва мирни договори. Мирът не е изгоден също така на производителите на оръжие (на първо място американските корпорации), за които украинския конфликт е златна мина и възможност да си осигурят щедри държавни поръчки за години напред.

На дипломатическия фронт ситуацията не е по-добра. Зеленски, който внезапно посети Вашингтон и получи инструкции от Байдън, отхвърля всякакви преговори и обещава да си върне Крим и даже да прекара следващата си лятна отпуска там. Щатите също казват, че в момента няма условия за мир и съответно няма да принуждават Украйна да сяда на масата за преговори. Впрочем, Зеленски се отказва от преговори не само заради позицията на САЩ, но и поради факта, че ако войната спре, тогава на първо място ще излезе чудовищната икономическа криза, бушуваща в страната, която ще нулира рейтинга му и ще го свали от власт.

Спирането на войната също така би означавало и спиране на западната финансова помощ, без която Украйна вече не може да оцелява икономически. Постоянно чуваме, че ЕС предоставя финансова помощ на Киев, но тук има два неприятни момента. Първо, по-голямата част от тази „помощ” са всъщност кредити, а значи украинците ще са задължени да плащат огромни лихви поколения наред. Второ, европейците, върху които САЩ стовариха основното финансово бреме на войната, дозират помощта си и не проявяват никаква щедрост. Такава е ситуацията с оръжията – Киев постоянно се оплаква, че не му дават достатъчно въоръжение и иска десет пъти повече, въпреки че Зеленски трябва да е наясно, че никой няма да се съобразява с прищевките му. Вашингтон предоставя оръжие не за да може украинците да спечелят, а за да може войната да продължава максимално дълго,  изтощавайки военния потенциал на Русия и икономическата база на Европейския съюз в основата на която е германската промишленост.                   

Що се отнася до ситуацията на фронта, то и там украинците нямат поводи за радост, особено край Донецк и в северозападните райони на ЛНР. Руските войски, които според повечето българските медии вече са загубили войната, продължават да настъпват и украинците не могат да ги спрат. Особено лошо е положението на украинския вермахт в градчето Бахмут (Артьомовск) в ДНР. Толкова е лошо, че дори западните медии започнаха да пишат за загубите на украинците, които само тук наброяват стотици убити и ранени всекидневно. Постоянните загуби принуждават Киев да прехвърля сили от други участъци от фронта и да запълва с тях образуващите се дупки в отбраната, което пък го лишава от резерви, необходими например за настъплението в Запорожската област, където украинците се канят да атакуват още от лятото, но настъплението все не започва и вероятно няма и да започне, тъй като наличните резерви се топят в Донбас. На линията Сватово-Кременная в ЛНР е същата история – украинската войска се канеше да премине тази точка още преди два месеца и да поеме към Луганск, но и досега това не се е случило. Причината е, че руската отбрана там е добре изградена и не позволява на противника да пробие. Боевете и артилерийските дуели са непрестанни, но Украйна губи големи количества войници и техника всеки ден без какъвто и да е резултат (затова и западните медии не пишат за този участък от фронта, за да не развалят „победоносния” образ на украинския вермахт). Руските подразделения и тук контролират ситуацията, което им позволява постепенно да придвижват фронтовата линия в западна посока.

Общо взето, някакви изгледи украинците да организират победно контранастъпление в близките седмици фактически няма. В същото време положението им в Донецка област се влошава, особено в Бахмут, и Киев няма идеи как да пречупи тази тенденция. Руснаците, които според медиите вече са изгубили войната, напротив, продължават да трупат сили и да се подготвят за настъпателни действия през януари-февруари. Всички се вълнуват и от раздвижването в Беларус, което според някои е подготовка за военна операция срещу украинската столица. Със същия успех обаче силите, които се трупат на белоруска територия в момента, може да са за отвличане на вниманието или да имат функцията на резерв в случай, че Полша реши да се включи в конфликта. Вероятността Варшава да се намеси във войната в някакъв момент е достатъчно висока. Полша активно се въоръжава в момента, провежда скрита мобилизация и е един от най-активните спонсори на Киев. На всичкото отгоре поляците са на първо място по брой наемници, които воюват на страната на украинската армия (сред тях има дори и кадрови полски военни).

До украинците трябва скоро да започне да достига и българско оръжие. България най-малко от шест години продава боеприпаси на Украйна, въпреки че българските политици и досега отричат очевидното. Сега това ще става официално и без заобиколни схеми с посредници. Интересното в случая е, че договора е засекретен и ние не знаем какво оръжие София ще прати на Зеленски. Военното министерство твърди, че помощта се състои от боеприпаси и леко оръжие, но ние знаем, че Киев изпитва остър дефицит на бронирана техника и артилерия, от типа който все още може да се намери по българските складове. Дали договора е засекретен защото вътре фигурира бронирана техника, ще разберем ако тези образци започнат да попадат в ръцете на руските войски. При всички случаи обаче българското оръжие няма да повлияе на хода на войната, каквото и да разказват българските политици и да твърдят, че Украйна побеждава.

Евентуални мирни преговори можем да очакваме не по-рано от февруари-март. Към това време би трябвало да отшумят боевете на зимната кампания и да се определи новия баланс на силите. Вашингтон в момента не иска преговори, тъй като Украйна е с по-слаби преговорни позиции и няма как Путин да бъде склонен да подпише неизгодни за него условия. От друга страна, ако украинския фронт започне да се сипе в резултат на руското настъпление, Щатите веднага ще дотичат и ще настояват за преговори в опит да предотвратят окончателното поражение на Зеленски (ако той още е президент тогава).

Всичко ще се решава на бойното поле. Очаква ни гореща и кръвопролитна зима…

 




Гласувай:
4



1. raders - Ти говориш за мир, а изобщо не се с...
27.12.2022 19:00
Ти говориш за мир, а изобщо не се сещаш, че руснаците трябва да се изтеглят в Русия, за да има преговори. Присъствието на руски войски на територията на Украйна няма как да доведе до мир. Ето това трябваше да кажеш, а не да обвиняваш Украйна, че се защитава. Ако България бъде нападната, също ще се защитава. Вдяваш ли?
цитирай
2. raders - Ти говориш за мир, а изобщо не се с...
27.12.2022 19:03
raders написа:
Ти говориш за мир, а изобщо не се сещаш, че руснаците трябва да се изтеглят в Русия, за да има преговори. Присъствието на руски войски на територията на Украйна няма как да доведе до мир. Ето това трябваше да кажеш, а не да обвиняваш Украйна, че се защитава. Ако България бъде нападната, също ще се защитава. Вдяваш ли?

И най-тъпия момент е, че изобщо не се опитваш да обясниш какви ще са последствията за Украйна, ако тя, съгласно твоята логика, просто капитулира.

цитирай
3. morskipesni - Много добре свършва статията-
27.12.2022 19:19
а разни защитници на измислената "държава" скоро ще бъдат гонени за отстрел като фейк-мисирката джурналджия. Ще има добра цена за скалпа им. Имаме светлия пример на САЩ, знаем как става.
цитирай
4. radostinalassa - США използва Украйна да се бие...
27.12.2022 19:23
вместо нея с Русия, с нейните оръжия. Един поет не може да разбере това. Иска се субстрат. А защо го правят щатите - за да печели техния ВПК, те не могат да живеят без войни. И най - цинично се наричат демократи. Демократите са разпалили над 200 войни. Какъв черен цинизъм.
цитирай
5. raders - а разни защитници на измислената ...
27.12.2022 22:30
morskipesni написа:
а разни защитници на измислената "държава" скоро ще бъдат гонени за отстрел като фейк-мисирката джурналджия. Ще има добра цена за скалпа им. Имаме светлия пример на САЩ, знаем как става.


Освен някоя глупост, може ли да ти роди главата нещо друго? Тази "измислена държава" ще го навре в кучешки задник онзи кремълски плъх. :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3241123
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930