Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.10.2022 18:50 - „Мръсната” бомба на Украйна, „чистата” политика на Байдън и защо никой не слуша Путин, когато той казва очевидните истини
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 700 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Доживяхме до времето, когато с темата за ядрената заплаха толкова се заиграха, че човек неволно започва да се чуди – нас плашат ли ни с ядрените ракети, или се опитват да ни убедят, че ядрените удари са нещо нормално, особено ако в САЩ има избори, а демократическата партия не знае какво да измисли, за да ги спечели.

При това тези, които най-много викат колко страшна е ядрената война, са същите, които повишават всекидневно риска от въпросната ядрена война. Естествено, намеквам за политиката на Вашингтон и Лондон.

Впрочем, най-много с ядрената заплаха спекулира не кой да е, а украинския президент Зеленски. За изминалия месец октомври той успя да направи две изказвания, които никой адекватен политик никога не би си позволил. Първо, бившия шоумен с прав текст предложи на НАТО да нанесат превантивен(!) ядрен удар по Русия, без значение дали Кремъл има изобщо намерение да използва ядрени ракети по когото и да е. Когато това налудничаво предложение отшумя, Зеленски направи ново провокационно изказване. Той заяви, че ако Путин нанесе ядрен удар по офиса на украинския президент, то НАТО трябва да нанесе ответен ядрен удар по Кремъл. Още през февруари, седмици преди началото на конфликта, Зеленски публично заяви, че може да се откаже от неядрения статус на Украйна, което стана допълнителен мотив, подтикнал Русия да започне военната операция.

Разбира ли Зеленски колко опасни глупости говори? Той прекрасно разбира, че може да говори каквото си иска и последствия няма да има. Нито американците ще го накажат за постоянните провокации, нито Кремъл ще обстрелва кабинета му с ракети. Всъщност украинския президент съзнателно прави подобни скандални заявления, проверявайки реакцията както на домашната публика, така и на западните си спонсори. Всичко в логиката на действия на режима на Зеленски е подчинено на медийния ефект – чрез него той се опитва да поддържа интереса към украинския конфликт (и към себе си лично) и съответно да запази потока западно оръжие и финанси, без които режимът отдавна да е капитулирал. На англосаксонските спонсори на Киев пък е нужен максимално продължителен конфликт, който постепенно да изтощава човешките и материални ресурси на Русия.

Ядрените спекулации не спират от февруари насам и в момента се трансформираха в темата с „мръсната” ядрена бомба, като всички обвинения традиционно се сипят върху една-единствена страна.

Русия на най-високо ниво заби тревога и в лицето на министъра на отбраната Шойгу се свърза по телефона със САЩ и няколко натовски министъра, съобщавайки им, че Украйна се готви да използва „мръсна” бомба и да обвини за това руснаците. Подобен необичаен ход подсказва, че в Кремъл много сериозно са възприели готвената украинска провокация и искат на всяка цена да я предотвратят.

Че някаква наистина мръсна провокация се подготвя в най-скоро време е очевидно, имайки предвид как ядрената тема постоянно е във фокуса на западните медии. Естествено, щатските и европейски журналисти демонизират Русия, внушавайки на наивния западен зрител, че кръвожадният злодей Путин иска да ги обстрелва с ядрени ракети без причина.

Само дето Путин не заплашва никого с ядрени удари. Той нееднократно повтаря, че ще отбранява руската територия с всички налични средства и в рамките на ядрената доктрина на страната. А в тази доктрина не пише нищо за удари по Украйна или Европа. В американската ядрена доктрина например има точки, които позволяват превантивни удари и то без пряка и явна заплаха за САЩ. Защо никой не се възмущава от този факт?

Един от главните аргументи на западните пропагандисти е, че Путин иска да хвърли ядрен заряд по украинците, защото руската армия губи войната. Първо, руснаците не губят войната и в момента даже успешно атакуват в Донбас, докато за украинското настъпление не чуваме и дума (защото то спря и не дава резултат). Второ, даже и да бъде някъде хвърлена атомна бомба, тя няма да унищожи цялата украинска армия и войната ще продължи без прекъсване.              

Русия освен това няма никакъв мотив да хвърля атомни бомби по Киев или където и да е. Защо да  го прави след като всички предварително обявиха Москва за виновна без още да е станало каквото и да било. Путин отдавна е обявен за ядрен злодей и ако в Украйна наистина се случи някакъв инцидент, то това само ще усили западните нападки срещу него. На всичкото отгоре от Вашингтон постоянно заплашват, че евентуална ядрена атака ще бъде повод за нова ескалация (включително допълнително оръжие и пари за Киев). Също така американците биха опитали да изхвърлят Русия от ООН или да вбият клин между Путин и лидерите на страните, които се отнасят към Русия лоялно и не въвеждат санкции срещу нея.         

Тоест Русия няма никакъв мотив да използва ядрено оръжие, докато нейните противници имат безброй варианти за действие (и съответно ескалация на украинския конфликт).

Историята с ядрените бомби на Путин е толкова фалшива, колкото и историята с химическите оръжия на Асад в Сирия. Тогава Вашингтон демонизираше сирийските власти и постоянно ги заплашваше с ответен удар ако използват забранени оръжия. Имаше няколко химически провокации след които САЩ нанасяше ракетни удари по сирийците. В крайна сметка се оказа, че всички тези инциденти са продукт на западната пропаганда и Дамаск няма химически оръжия.

С  ядрените ракети е същата история като с измисленото сирийско химическо оръжие. Американците пак търсят медийния ефект и не се притесняват от ядрената заплаха, тъй като знаят, че Москва няма да използва подобно оръжие.

Изобщо, един от главните проблеми на Запада начело със САЩ е, че те не искат да разберат това, което казва Путин. Руският президент казва много конкретни и разумни неща, но за съжаление тези, към които са адресирани тези послания, се правят на глухи. Логиката му е ясна и последователна, но американците и европейците просто не искат да я възприемат, защото не им е изгодно. Затова думите на руския лидер постоянно се изопачават като например ядрените заплахи срещу НАТО, които той никога не е отправял.

Путин е прав когато казва, че настъпва края на еднополярния свят, че САЩ вече не са хегемон и на хоризонта се появяват нови локални центрове на влияние. Да, еднополярния свят начело със Съединените (засега) Щати действително остава в историята, но виждаме и как Вашингтон с всички сили се опитва да се вкопчи в статуквото и да запази влиянието си. За тази цел американците провокираха войната в Украйна и едновременно започнаха да грабят Европа. По техния замисъл Украйна трябва да нанесе стратегическо поражение на Русия, което да покаже на всички, че старият либерално-глобалистски свят начело със САЩ се запазва и никакви алтернативни модели не са възможни.

Наистина стоим на прага на глобални геополитически изменения, които ще се характеризират с появата на нови регионални центрове на влияние, слабеенето на настоящия североамерикански хегемон и произтичащите от това конфликти и кризи. За съжаление процесът ще е дълъг, войната в Украйна скоро няма да свърши, а Европа няма да може да се измъкне от капана, в който сама се вкара. А заедно с нея в капана сме и ние.

Много от проблемите, с които се сблъскваме в момента, можеше да бъдат решени ако имаше кой да послуша валдайската реч на Путин и да приеме предложението му за създаване на равни правила за всички и отказа от едноличната американска диктатура. Уви, няма кой да послуша гласа на разума. Така че войната продължава.

            




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3244179
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930