Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.09.2022 21:57 - Украинците започнаха второ настъпление без да са завършили първото. Защо за Зеленски медийните победи са по-важни от военните
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1758 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В момента на украинския фронт се водят ожесточени сражения, но… новините не съобщават нищо за това, което се случва в Херсонска и Харковска област. Толкова рекламираха контранастъплението срещу Херсон и изведнъж настъпи странно мълчание, въпреки че украинските атаки не са свършили и продължават повече от седмица. Да, офанзивата тотално загуби инерция, вече е ясно, че Херсон няма да бъде превзет от украинската войска, която понесе колосални човешки и материални жертви само за няколко дни.

И докато в Херсонска област украинската офанзива практически спря, то в югозападната част на Харковска област ситуацията трети ден се изостря. Украинците повече от месец трупаха резерви, в които влизат както чуждестранни наемници, така и частите, обучавани в Британия, и сега атакуват. Като цяло на харковското направление Киев се справя много по-удачно, отколкото в херсонските степи и успя вече да превземе няколко населени места. Очакват се тежки боеве в района, тъй като украинското командване праща допълнителни подкрепления с надеждата, че тук може да постигне сериозен тактически успех. Основната цел явно ще бъде обкръжаването на градчето Изюм, който е важен кръстопът и опорен пункт на руските войски.

Поне засега ситуацията изглежда положително за Зеленски – харковското настъпление дава повече резултат от херонското, което позволява на киевския режим да се отчете пред западните спонсори (които вчера се събраха в Германия, за да обсъждат новия пакет военна помощ за Украйна), а също така гарантира на украинския президент, че (засега) Вашингтон няма да го смени. Ако обаче в един момент украинското настъпление в Харковска област се провали по примера на херсонското, то над Зеленски небето пак ще се сгъсти и политическите му конкуренти (в това число и Порошенко) пак ще се активизират.

Украинският президент няма какво да губи и за да получи нужната медийна картинка, той е готов да погребе максимално количество собствени войски. Не случайно често наричат конфликта „война до последния украинец”. Ясно е, че на САЩ и НАТО им е все едно колко украинци ще загинат във войната с Русия. Лошото е, че Зеленски също не се съобразява с количеството свои трупове, тъй като залога за него е прекалено голям – шумен провал на сегашното настъпление може да му струва главата (в пряк и преносен смисъл). Киев спокойно може да изгуби и един милион войници без да се притеснява от протестна реакция на украинската общественост. Украинската пропаганда виртуозно манипулира съзнанието на редовите си граждани и е способна да ги убеди във всичко, което е нужно на Зеленски и компания.

Що се отнася до плановете на украинците относно Харковска област, то за тях би било успех да принудят руското командване да въведе в действие извънредно количество резерви, което да ограничи възможностите за действие на другите участъци от фронта. Това би попречило на руския генщаб да започне настъпление на есен, а Киев пък съответно би получил възможност да вземе пауза, да се прегрупира и да обучи нови свои подразделения в Европа, подготвяйки се за бойните действия догодина.

При всички положения, дори украинците да постигнат успех в Харковска област, този успех ще си остане локален, а не стратегически. Това няма да се превърне в преломен момент и украинците няма да започнат да печелят войната, колкото и да им се иска на проукраински настроените граждани (и особено на някои български медии). Дори и в Пентагона нямат особени илюзии по повод случващото се край Харков и Херсон, без значение как ще завършат украинските контранастъпления, и вече се готвят за продължение на войната тази зимата и съответно догодина.

При всички положения редовите украинци нямат никакъв повод за оптимизъм. Последното изказване на генсека на НАТО Столтенберг звучи особено тревожно – НАТО смята, че ако Украйна се откаже от бойните действия, тя ще прекрати своето съществуване. Това ясно показва каква стратегия са избрали САЩ и европейската им прислуга – война докрай без никакъв намек за мирни преговори и компромиси. Докато Украйна съществува, тя ще трябва да воюва с Русия, за да нанесе на Москва максимални щети в интерес на Вашингтон. Друг вариант Столтенберг не предлага. Американците и европейците ще снабдяват Киев с оръжие, провизии и военни специалисти постоянно, ако трябва ще го правят години наред. От Украйна се изисква само да продължава да предоставя евтино пушечно месо и територия за водене на бойни действия между Русия и НАТО. Проблемът на описаната тактика е, че украинските човешки ресурси не са безгранични. Да, страната има достатъчно голямо население и режима на Зеленски продължава насила да мобилизира все нови украински мъже, но това не може да се повтаря с години. Освен това колкото повече продължават бойните действия, толкова повече ще се разрушава украинската икономика и толкова повече територии ще се откъсват от Украйна.

Тоест, НАТО в лицето на Столтенберг на практика подписа смъртната присъда на Украйна. Докато можете да воювате ще воювате, а после… край. Спонсорските пари ще спрат, а Вашингтон ще се заеме със следващия си геополитически проект. Нищо лично, просто бизнес.                  




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216888
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031