Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.08.2022 17:01 - Украйна продължава да обстрелва атомната централа, проси пари и мечтае за контранастъпление
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1703 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Навършиха се точно шест месеца специална военна операция на Русия, но последните дни се запомниха с едно друго историческо събитие – за първи път в историята Запорожската атомна централа спря да подава ток. Това „достижение” е на сметката на украинските артилеристи, които след месец упорити старания все пак успяха да извадят от строя електрическата мрежа на ядрения обект.

Впрочем, украинците не спират дотук и продължават да стрелят по АЕЦа, закачайки и депото, където се съхранява отработеното ядрено гориво. За момента изтичане на радиация няма, но само за момента. Украинската артилерия не млъква нито за ден и е въпрос на време да се случи още някоя авария. Единственото нещо, което може да спре безумния огън по централата, е унищожаването на всички украински позиции в района. Руското военно министерство съобщи, че една такава позиция с американска гаубица М777 е вече унищожена. Наред са и останалите.

Основния мотив зад продължаващите обстрели на АЕЦа в момента е стремежът на режима на Зеленски да саботира предстоящите референдуми в Херсон и Запорожието. Тъй като контранастъплението на украинците се провали още преди да е започнало и те не могат да си върнат Херсон със сила, остава единствено варианта с ядрения шантаж. Скоро Запорожската АЕЦ трябва да бъде посетена от делегация на МАГАТЕ, но вероятността това да реши проблема е близка до нулата. Прекалено нереален изглежда сценарият, при който международните експерти ще окажат натиск върху Украйна и ще я принудят да спре да стреля по централата.

Междувременно шумно е не само около атомната централа, но и в източните и южните райони на Украйна, където бойните действия не прекъсват нито за ден макар и по-голямата част от събитията не влизат в западните новини. А как да влезнат, след като украинците нямат никакви успехи. Да, от време на време унищожават по някой руски танк, гаубица или друга машина, но това е твърде скромно достижение, тъй като руснаците унищожават многократно повече вражески обекти.

Руската армия действително унищожава в пъти повече вражески танкове и пехота, но за това читателите трудно може да узнаят, тъй като вместо обективни анализи в българските медии препечатват някакви „експерти”, които разказват, че руската армия търпи гигантски загуби, воюва некадърно, няма храна и дрехи, трепери от страх и т.н. При това родните редактори тенденциозно подбират само и единствено негативните мнения, които представят руските военни в максимално лоша светлина. Качеството на подобни мнения е просто под всякаква критика. Един военен „експерт” например твърди, че Русия се била придвижила… само на 50 километра. Този човек хич не го смущава факта, че руснаците контролират вече над 20% от украинската територия. Друг експерт пък твърди, че руската армия има много лоша логистика. Толкова е лоша тази логистика, че руската артилерия стреля денонощно и без прекъсване вече шест месеца подред. Тази артилерийска въртележка не спря дори и след като украинците получиха системите HIMARS и с помощта на щатското разузнаване започнаха да засичат руските складове с боеприпаси. Ако това е лоша логистика, не знам как трябва да изглежда „добрата”. В същата категория влиза и „експертното” мнение според което руските ракети трябваше да свършат още през март.        

Ясно е, че на мнозина им се иска Русия да бъде разгромена (има няколко български интернет медии, които особено силно го искат и всекидневно печатат най-долнопробната украинска пропаганда), но дори и да напишат, че руснаците са загубили милион войници, това няма да помогне на украинския вермахт.

Европейците също погрешно смятаха, че ще могат лесно и бързо да разгромят икономиката на Русия с помощта на санкциите и да свалят Путин от власт. Реалността обаче изненада всички – оказа се, че руската икономика е много по-издръжлива и развита, отколкото смятаха европейците и санкциите не работят. По-точно санкциите работят, но срещу собствените си създатели, тоест ЕС. На всичкото отгоре не знаем и как Европа ще се справи с предстоящата зима и каква част от европейската икономика (включително българската) ще оцелее до пролетта.

По отношение на военната операция на Русия в (бивша) Украйна ситуацията е същата, като с икономиката – вместо да се опитва да прави трезви оценки и адекватно да възприема реалното положение на бойното поле, Западът постоянно подценява руския военен потенциал и се стреми към постоянна ескалация. Ескалацията не е нужна нито на Русия, нито на Украйна, нито пък на ЕС. Тя е нужна на американците, които изобщо не търсят мир, а са заинтересовани в продължаването на конфликта (при което те прехвърлят основните разходи върху Евросъюза). Именно по тази причина Зеленски не търси начин да преговаря с Кремъл, а постоянно отправя ултиматуми и заплахи към руското ръководство.

Проблема на украинците обаче е, че те не са в положение да диктуват условията. Освен това колкото по-дълго продължава войната, толкова повече територия ще изгуби Киев и толкова повече ще бъде разрушена украинската инфраструктура. Икономическото състояние на Украйна вече е катастрофално и страната фактически е в състояние на дефолт. Хазната се пълни само наполовина, а 60% от бюджета се харчи за война. Западните кредити и помощи помагат на режима на Зеленски засега да се задържи на повърхността , но това ще продължава само докато украинската армия е способна да се бие. Когато в крайна сметка Украйна изгуби войната (това рано или късно неизбежно ще се случи), всички веднага ще й напомнят и за дълговете, и за лихвите, които трябва да изплаща.

Що се отнася до руските войски, то те продължават постепенно да се придвижват напред. Макар това движение да е бавно поради мощните украински укрепления в Донбас, строени осем години, прогрес има и руската операция съвсем не се е провалила. Освен това за изминалите шест месеца украинците така и не можаха да организират контранастъпление и да си върнат изгубените територии, особено Херсон. Украинците много пъти се опитваха и още опитват да атакуват, но без успех. Киев няма да може да обърне нещата в своя полза, дори когато американците им пратят допълнително тежко въоръжение. Имайки предвид, че по данни на журналистите (например канала CBS, на които после се наложи да свали от ефир разследването си) до украинските фронтове достига само една трета от предоставяното западно въоръжение, то няма как да повярваме, че Украйна ще може да контраатакува.  

Впрочем, колкото и успешно да настъпва руската войска, в българските медии ще разказват, че руснаците са се провалили, че нямат нормално въоръжение  и т.н. Всичко това обаче по никакъв начин няма да помогне на украинската страна да победи или даже да спре настъплението на руснаците. В същото време във Вашингтон искат кръвопролитието да продължава неопределено дълго време като част от стратегията им по подриване на отбранителния потенциал на Русия, тоест войната ще се води буквално до последния украинец. Не до последния руски войник, а именно до последния украинец.     




Гласувай:
6



1. putinofil - "Украинската държавна ко...
28.08.2022 21:32
"Украинската държавна компания за ядрена енергия Енергоатом съобщи, че Русия продължава да обстрелва намиращата се под руски контрол Запорожка АЕЦ в Южна Украйна", предаде Ройтерс.
На чудовищните путински лъжи вярват само най-малоумните.
цитирай
2. morskipesni - Русите няма как да обстрелват СОБСТВЕНАТА СИ (НА СССР) АЕЦ.
29.08.2022 12:14
По-скоро, ще пратят обратно всяка заблудена урко-натовска ракетка. Бой, бой баката!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235080
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930