Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.07.2022 17:28 - Как Петков и ПП ни набутват в енергийна криза
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1904 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Един поглед върху това, което в момента се случва в българската енергетика, е достатъчен да те накара да се хванеш за главата и с викове да скочиш от някой мост. И това съвсем не е преувеличение.

Всички, които са свързани с енергийния бранш, предприятията, бизнесът – всички бият тревога и отчаяно се опитват да накарат властите да ги чуят. Шега няма, икономиката и остатъците от индустрията са в реална опасност. Ситуацията на газовия пазар е критична – газ не е осигурен дори за август, да не говорим за есента. Цените на наличното гориво вече скочиха с 30% и ще продължат да растат, при това как Булгаргаз си играе с ценообразуването е пълна загадка за всички. Бизнесът и предприятията нито знаят колко ще струва газа идния месец, нито знаят дали изобщо ще има доставки.

Политиците (особено ПП и лично Петков) обаче живеят в някаква паралелна реалност. Те са доволни, защото „станаха” енергийно независими от Русия (нищо, че продължават да купуват все същия руски газ през Гърция на по-висока цена), прилежно спазват санкциите (и в резултат на това кабинета на Петков падна) и „намериха” алтернативни доставчици на газ. Не, те не намериха никакви алтернативни източници, защото алтернативен газ на пазара няма. Затова и няма газ за август. Единствения вариант е природния газ да започне да расте по дърветата или да завали от небето вместо дъжд. Той обаче може да завали от там само ако Газпром напълни небето със свои облаци, други варианти няма.

Тези, които вярват на приказките, че Азербайджан може да стане алтернатива на Газпром или че не сме минали на азерски газ, защото всички са путински агенти, трябва да погледне статистиката. А тя обяснява всичко.

И така, Азербайджан през 2021 произведе общо 43,9 млрд. кубика природен газ. Износът достигна 19 милиарда кубика. От тях до Европа стигнаха 8,2 млрд.

Само за справка: Газпром годишно доставя в Европа 150-160 милиарда кубически метра синьо гориво. ЕС искат да увеличат доставките на азерски газ до 20 млрд. кубика, но това ще стане след около пет години пък и е капка в морето. Максималният дебит на тръбопровода TANAP е теоретично 32 млрд. кубика, но за това ще са нужни сериозни инвестиции и още повече време. Къде ще се намерят тези инвеститори не е ясно на никой, пък и газът е нужен тук и сега.

Конкретно България получава от Азербайджан милиард кубика, което е една трета от потребностите на страната и максимума, който може да подадат от Баку. Втечнен газ може да се намери още от някъде, но дефицитът пак е около милиард кубически метра, който може да бъде покрит само от Газпром.

Петков за пореден път заявява в медиите, че ще поръча от Азербайджан липсващия милиард кубика. Баку твърдят, че могат да го доставят. Въпросът е кога ще се случи това и как ще се разпределя допълнителния газ, тъй като и ЕС иска допълнителни доставки. Факт е, че няма газ за целия август и кога ново гориво (и то на приемливи цени) ще стигне до българските предприятия бившия канадско-български премиер не казва.

Втечнен газ от Нигерия също скоро няма да дойде, особено пък в България, въпреки че в медиите писаха за някакъв нигериец на име принц Стенли, който щял да докара спасителния газ. Подозрителното в случая е, че този нигерийски принц живее в… Харков, Украйна. Историята е доста мътна, пък и Газпром доставя повече втечнен газ в Европа, отколкото Нигерия. Внезапен ръст на доставките от Африка можем съответно скоро да не очакваме.

А защо изобщо се стигна до такива проблеми и защо българските власти с такова безумно упорство сами се вкарват в енергийна криза? Всички тези проблеми може да се избегнат ако българския газов оператор си отвори сметка в Газпромбанк и започне да плаща с рубли. Нагледен пример е Унгария – тя си плаща с рубли и си получава съответното количество газ. Миналата седмица унгарския външен министър дори специално пътува до Москва, за да договаря допълнителни обеми газ (до 700 млн. куб.м.). Другия пример е Украйна, която е във война с Русия, но руския газ продължава без прекъсване да си преминава през нейна територия и украинците изобщо не искат да се отказват от транзита. И после казват, че Газпром бил ненадежден партньор!

Твърдят, че Русия използва газа като оръжие. В момента обаче не Русия, ами европейците ограничават количествата руски газ, които влизат в ЕС. И тези ограничения не са от днес. Преди санкциите имаше три европейски енергопакета, които отрязаха наполовина количествата синьо гориво, което Газпром може да доставя в Европа. Наскоро Полша блокира тръбопровода през нейна територия и се отказа от руския газ (но продължи да го купува от Германия по реверс, тъй като германците го купуват от Газпром на по-ниска цена и после го препродават). Украйна също блокира едно от трасетата на своя територия, оправдавайки се с това, че не контролира целия маршрут на тръбопровода. В момента пък транзитът е спаднал още повече заради канадците, които решиха да наложат санкции на Москва и задържаха една от турбините, които се ремонтираха в канадския завод на Сименс. По едно време Канада се усети, че санкциите всъщност удрят по германците и решиха да върнат турбината. Агрегатът още не е стигнал до Русия, а вече идва време за планов ремонт на втората турбина, заради което газовия транзит още ще спадне.

Да, на теория в замисъла на Запада има някаква логика – хайде да лишим Русия от енергийни приходи, така че в бюджета й да се образува огромна дупка. По такъв начин тя ще остане без пари и няма да може да плаща пенсии и заплати, съответно хората ще излязат на улицата и ще свалят от власт Путин.

Който е вярвал, че тази схема ще проработи, е истински идиот. Не може просто да спреш руския газ и нефт, защото автоматично ще предизвикаш дефицит на глобалния пазар и ще вдигнеш цените. Освен това Русия има достъп до азиатските, африканските и южноамерикански пазари, тоест не може да бъде изолирана по определение. Това беше ясно още преди санкциите да влязат в сила. Затова в момента се получава парадоксална ситуация, при която Русия действително продава по-малко газ и нефт, но печели повече отпреди заради скока на цените.

Губещи в тази игра на санкции се оказаха именно европейците, които решиха да атакуват Газпром, бидейки силно зависими от руските енергийни ресурси. Европейците са зависими от руския газ не защото всички са кремълски агенти, а защото няма откъде повече да го купят в такива обеми и на такава цена. Това е обективната истина. ЕС може да се откаже от руския газ само при едно условие – ако ликвидира по-голямата част от индустрията си, най-вече германската. Какво ще се случи с европейските икономики, ако затворят фабриките и заводите си е достатъчно очевидно. Ако Германия иска да настигне по бедност България, нека да продължава с безумната си политика.

Що се отнася до пазарлъците около съставянето на ново правителство, много зависи как ще се развие ситуацията около газа. Даже и БСП и ПП да съставят коалиция, тя няма да преживее евентуалната газова криза. Предсрочни избори ще има при всички положения, особено на фона на задаващата се тежка зима. Затварянето на предприятия означава и безработица, дефицитен бюджет, инфлация и още много неприятни икономически проблеми.

Тази тежка перспектива не тревожи силно Петков, който явно има амбиции да се върне на премиерския пост, но този път с мнозинство в парламента, така че да не може пак да го свалят с вот на недоверие. ПП и Петков начело на държавата означава трайно проамериканска политика. А проамериканска политика означава антируска политика с всички произтичащи от това последствия. През първия си мандат Петков не успя да затвори руското посолство, но при втория си заход може и да успее.

От това, че България не иска по политически причини да купува руски газ, няма да изгуби Газпром. Руснаците има къде да си продадат горивото, пък и 2 милиарда кубика са нищо на фона на общия обем, който продава Газпром. Губеща ще е българската икономика. За такъв като бившия полуканадски премиер обаче това е дреболия, важното е във Вашингтон да са доволни от курса му. Недоволни ще са редовите български граждани, за чиято сметка ще се провежда тази разорителна политика.       

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215839
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031