Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.05.2022 16:37 - Газов шантаж? Кой кого обаче шантажира?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 376 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Мечтата на мнозина да станем „енергонезависими” се сбъдна, но по неприятния начин. За русофобите да си енергонезависим означава да се откажеш от руския газ дори да няма откъде другаде да го купиш. В момента сме именно в такава ситуация.

Повече от месец мина откакто Русия обяви, че ще продава природен газ срещу рубли вместо долари и евро. Даже представи специална формула за разплащане. От ЕС веднага надигнаха вой и категорично отказаха да плащат в руска валута. Седмици наред европейците се мръщеха, кълняха се, че номера няма да мине, оплакваха се, че това нарушава договорите, санкциите, международното право и т.н.

Москва обаче беше непреклонна, времето летеше и ето, че сме вече май месец, а това значи, че дойде времето да се плаща в рубли. Европейците се инатяха, но повечето евро-клиенти на Газпром все пак се съгласиха с неизбежното и си отвориха сметки в рубли. До момента, както се съобщава, десет страни са отворили сметки в газовата банката, а четири вече даже са платили с руска валута.

Най-очевидната причина Русия да иска да й плащат със собствената валута е за да не могат да й откраднат парите. В случай, че европейците продължат да плащат с евро, те във всеки момент ще могат просто да замразят плащането и да получат безплатен газ. Може ли Русия да си позволи такъв риск при положение, че вече й откраднаха валутните резерви? Естествено, че не.

Има ли проблем ЕС да плаща с рубли? Никакъв. Валутата на разплащане е единственото, което се променя в сделката, останалите условия Газпром не е пренаписвал. Проблема тук е чисто политически (най-интересното е, че договорите с Булгаргаз предполагат възможност да се ползват и рубли).

Нали ЕС наложиха санкции, които били много ефективни и унищожили тотално руската икономика (само на думи обаче). Нали санкциите показват европейското единство, никой няма право да ги нарушава, те са като религия! А ако Русия започне да заобикаля санкциите, това ще покаже пълната им безполезност. На еврочиновниците ще им стане много трудно да обяснят защо им плащат заплати и защо безкрайните им санкции удрят повече по европейците, отколкото по руснаците.   

България и Полша сега се оплакват, че Русия ги изнудва и не им дава газ. Москва им предлага газ, но те нарочно се инатят и не искат да ползват рубли. Полша тук действа особено лицемерно. Варшава отдавна обяви, че ще се откаже от руския газ и ще купува втечнен американски. Какво стана обаче в реалност? Поляците и в момента купуват от Германия извънредни количества руски газ (~30млн. кубика дневно) по реверсна схема, за да си напълнят хранилищата и да размахат пръст на Москва.

А какво значи енергийна диверсификация по европейски? Това значи шумно да обявиш, че повече няма да купуваш руски газ от Газпром и да започнеш да купуваш реверсно… руски газ.

Бившия украински президент Порошенко демонстрира тази схема, когато обяви, че Украйна ще стане енергонезависима от Русия. Какво направи олигарха Порошенко? Започна да купува газпромовския газ през Словакия, което го оскъпи и напълни джоба на няколко фирми-посредници. Сметката естествено я плащат украинските потребители.

България явно е тръгнала по същата крива пътека. На приказките за намиране на алтернативни източници и азерския газ, който все се кани да замени руския, ама не му се получава, може да не обръщаме внимание. Излишни обеми природен газ на пазара просто няма. Азербайджан пък не произвежда толкова газ, че да замени руския. София има два варианта – или да купува реверсен руски газ, обявявайки го за „европейски”, или банално да краде синьото гориво, което върви за Сърбия. Втория вариант е рискован, тъй като Газпром просто ще ореже трафика. Първия вариант с реверса е по-вероятен, но това ще направи газта по-скъпа с 30-40%.

Може естествено да намалим потреблението, да се увеличи дела на въглищата, но това не решава проблема, особено за производствата, които използват газ. Ръстът на цените у нас и обедняването са неизбежни. По някое време българските власти може и да решат да плащат в рубли, но едва ли. За Киро Канадеца е по-важно американския посланик да го потупа по рамото и да го похвали, а не наближаващата енергийна криза.

По-зле от Киро премиера са само българските „журналисти”. Всеки ден чета колко била паднала руската икономика, каква рецесия я чака и т.н. Явно на тези писачи им е по-интересно какво се случва в Русия, отколкото в България. По тяхната логика Русия трябва да обеднее, а България какво? Да не забогатее случайно? Пък и как да не „забогатее”, особено като скочи цената на „алтернативния” природен газ, а заедно с него и цените на повечето стоки и услуги.      

Пък и рецесия има не само в Русия, но и в Европа и САЩ. Ето, Джо Байдън всеки ден обвинява Путин за инфлацията в Щатите. Нищо, че инфлацията отвъд океана започна да върви нагоре доста преди войната в Украйна. Впрочем рецесията и икономическия спад ще са най-силни в Европа, а не САЩ. И тези процеси не са краткотрайни, а ще продължат неопределено дълго. Вашингтон дори е заинтересован в дълбока криза в Европа, тъй като това автоматично гони инвестициите в посока Америка. Нищо лично, просто бизнес.

Най-интересно ще е да видим какво ще прави Германия, тъй като тя има много какво да губи – собствената си икономика и индустрия например (Щатите впрочем ще са доволни от такъв сценарий). Ако в новия санкционен пакет искат да вкарат руския петрол, то след него може да очакваме и санкции срещу природния газ. Звучи абсурдно, но е горчива истина. В такъв случай Германия ще се превърне в аналог на България – тоест в страна, в която няма нито икономика, нито промишленост. И за всичко пак ще е виновен Путин.
 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3240496
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930