Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.04.2022 18:06 - Мариупол, българската „Царевна” и идиотизма на родните журналя
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 843 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Инцидентът с българския търговски кораб, който заедно с други съдове бе блокиран в пристанището на вече бившия украински Мариупол, показа дъното, което са ударили българските медии. Историята постави украинските власти в много неудобна светлина и сега всички родни журналя се мъчат да оправдаят Украйна.   

В момента българските медии действат като филиал на украинската пропаганда, препечатвайки всяка глупост, която измислят в Киев. А фантазията на украинските власти е просто безгранична. Родните журналисти, които по принцип не се отличават с особен професионализъм, дори не се опитват да имитират обективност. Всички са заели трайно про-украинска позиция, не се допускат никакви алтернативни мнения. Всеки, който посмее да се изкаже критично по адрес на украинския президент Зеленски, веднага е обявяван за путински агент и пропагандист. С политическите анализи е още по-голяма мъка. За почти всички български интернет медии думата „анализ” означава просто да копипейстнат статия от американски, британски или немски вестник. Умение да разсъждават самостоятелно тези писачи явно нямат, та се налага да сричат това, което пишат западните автори. Това обаче не е журналистика, а информационна война, в която активно участва и България.      

Но да се върнем към българския кораб „Царевна”, който повече от месец заедно с няколко други търговски кораба бе държан като заложник от украинската армия в мариуполското пристанище. Именно заложник, тъй като Украйна преднамерено не позволи на чуждите моряци да напуснат района на бойните действия. За тази цел украинците блокираха изхода от пристана с помощта на морски мини. Украинската армия направи по-рано същия номер и в пристанището на Одеса, но мините там бяха заложени прекалено нескопосано и впоследствие течението ги отнесе чак до Босфора, създавайки сериозна опасност за корабоплаването в цяло Черно море. Българските „журналисти” и в този случай хукнаха да оправдават Украйна и да доказват, че мините са руски. Мините обаче наистина са украински.

А защо се наложи да минират мариуполското пристанище? За да се предпазят от морски десант? Ако това беше истинската цел, то Киев щеше да позволи на всички граждански съдове да напуснат района предварително. Пък и Мариупол се освобождава успешно и без морски десант. Истинската причина всъщност беше друга – украинските власти искаха умишлено да задържат корабите край Мариупол, за да може по време на боевете някой от тях да бъде уцелен от снаряд, а по възможност и потопен. В такъв случай Украйна щеше веднага да обвини Русия, че обстрелва мирните международни кораби и така извършва военни престъпления. Съответно в западните медии щеше да се появи красива картинка с поредните обвинения срещу Путин.

Крайно цинична позиция от страна на Зеленски и компания, но при положение, че украинската армия активно използва населението си като пушечно месо, няма на какво да се учудваме.

Показателно е, че българските моряци бяха спасени едва след като армиите на ДНР и Русия освободиха пристанището и изгониха от там украинските сили. Ако украинците продължаваха да контролират района, то и моряците щяха да седят там без възможност да се евакуират. Украйна нямаше никакво намерение да евакуира чуждите моряци, въпреки че имаше предостатъчно време за това. Разни съобщения от български медии, че украинците готвели спасителна операция са пълни измишльотини и евтин опит за оправдание на киевските власти. Други български журналя са недоволни, че моряците са били евакуирани през Донецк, а не през западна Украйна. По тяхната глупава логика излиза, че българите е трябвало да бъдат специално прекарани през цялата територия на Украйна, през линията на фронта, за да може например БТВ да направи красив репортаж от Лвов, в който „доблестната” украинска войска спасява моряците. Тоест украинската армия първо държа хората за заложници повече от месец, а после по сценарий сигурно трябваше да ги „освободи” пред Деси Ризова и всички заедно да викнат в микрофона „слава на украйна!”. Да, щеше да се получи много феерична картинка. Образцова проукраинска пропаганда по неповторимата рецепта на БТВ.

Впрочем Мариупол е отделна тема, а историята с българските моряци е само малък епизод от всичко случило се там. Обвиняват Русия във военни престъпления и какви ли не ужасии, но това, което направиха украинската армия и нацисткия полк „Азов” в Мариупол, е истинско зверство, което няма оправдание.

Между другото украинския кмет на Мариупол избяга още в началото на боевете и града на практика остана без управление. В медиите често го цитират все едно той е на мястото си и си върши работата. Българските журналисти просто препечатват официалните украински новини без изобщо да проверяват информацията. Затова реалността силно се отличава от това, което публикуват родните писачи.

Жертвите и разрушенията в Мариупол са изключително по вина на украинските войски! Те фактически взеха за заложник жителите на града, не позволявайки на мирното население да използва хуманитарните коридори, организирани от Русия. Много от бежанците, които в първите дни самостоятелно се опитваха да напуснат града, бяха умишлено застрелвани в гръб от украинските военни. Масово да напуснат Мариупол хората получиха възможност едва тогава, когато ДНР и руската армия започнаха да освобождават градските квартали. Показателно е и това, че мнозинството от жителите на града обвиняват в трагедията си не руската армия, а именно украинската власт. При това историите им не се отличават една от друга. Много мирни жители загинаха от глад и жажда, защото украинските войници не им позволяваха да напуснат мазетата на блоковете, откривайки огън по всеки, който се опита да излезе на улицата. Също така местните разказват, че украинските снайпери и артилеристи преднамерено обстрелваха кладенците с вода около които се събират местните жители.

Друг факт, който се потвърждава от мнозина мариуполци, е умишленото разрушение или опожаряване на оцелелите жилищни сгради от страна на украинските нацисти. Целта тук е проста – украинската армия изначално осъзнаваше, че няма да може да удържи града, затова се постара да го разруши максимално, за да не може руснаците да го възстановят после. Същата тактика украинците използват из целия Донбас – укроармията примерно губи някакво село, отстъпва и започва да обстрелва с артилерия старите си позиции, унищожавайки напълно остатъците от селото.

Украинските власти отдавна отписаха Донбас и го разрушават безжалостно. Киев възприема региона като чужда територия и украинските войски там се държат като завоеватели. Дори самите украински военни с досада признават, че по-голямата част от местното население ги възприема именно като окупатори, а не като освободители. Затова Киев осем години бомбардираше и продължава да бомбардира жителите на Донецк и Луганск и провежда репресии срещу населението на източните области, които украинската власт смята за политически ненадеждни. А щом са ненадеждни, значи че може да ги убиваш и хвърляш в затвора без съд. Киев върши престъпленията си безнаказано, защото знае, че западните му спонсори ще си затворят очите каквото и да се случва.

Накрая искам да предложа на БТВ да прати някой от репортерите си в Мариупол и да вземат интервюта от местните жители, които ще им разкажат кой наистина стреляше по тях. Ще им разкажат и какво мислят за „патриотите” от нацисткия полк Азов, който се е скрил в момента в мазетата на завода Азовстал. Деси Ризова естествено няма да иде в Мариупол, тъй като един истински репортаж веднага би разрушил пропагандистката картинка, която представя украинските нацисти като герои и защитници.

Всичко обаче ще си продължи постарому и българските медии ще продължават да хранят зрителите си с евтина украинска пропаганда.




Гласувай:
4



1. germantiger - иди нахуй хаха
19.04.2022 19:55
какви родни медии и наши журналисти путко

вие сте руснаци, ти си руска путка бе момченце
цитирай
2. panazea - Много добър разбор на събитията !
19.04.2022 21:40
Украинците не са единен народ и сега това разделение си пролича .
Няма как да държат хората като заложници и те да ги обичат.
Добре , че Българските моряци се спасиха от този Ад!
цитирай
3. merlin1968 - Пропагандата е хубаво нещо, но р...
19.04.2022 21:46
Пропагандата е хубаво нещо, но реално тя не променя ситуацията на бойното поле. На Запад, успешно замениха реалността с метавселена, но нещата се случват на земята. Затова в крайна сметка победата ще бъде за Русия, а след това ще излезе и истината за престъпленията извършвани от киевския режим, както и разплатата за тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217321
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031