Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.04.2022 15:41 - Целият свят се обедини срещу Русия… или пък не
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 846 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Има едно устойчиво пропагандистко клише, което се повтаря и в западните медии, и в коментарите под разни статии. Това клише звучи така: "целият свят се обедини срещу Русия". 
Да, звучи доста страшно, когато срещу теб се обединяват всички. Възниква чувство на обреченост, страх, паника. Струва ти се, че всичко е свършило. В случая с Русия това явно трябва да значи, че с външната политика на страната е свършено, че тя е отрязана от всички останали и краят е близо. Стига бе.

А какво всъщност се има предвид под "целия свят"? Всички държави на планетата? Че те са над 190. Западните пропагандисти искат да ни убедят, че срещу Русия са се обединили 190 държави? Сериозно?

А колко всъщност са страните, които се обединиха срещу Русия и й обявиха санкции? Долната карта доста нагледно показва как изглежда "целия свят" по версията на САЩ и ЕС.

image

Санкции обявиха 35 държави, а санкции НЕ обявиха 158! Тоест, според Вашингтон, "целия свят" се състои от САЩ, ЕС, Япония и бившите британски колонии. Че това дори не е половината свят! Това е по-малко от една четвърт от всички съществуващи страни. Това си е истински расизъм. Излиза, че според САЩ по-голямата част от населението на планетата не принадлежи към тъй наречения „цивилизован” свят. Или по-точно, който не се подчинява на Вашингтон, няма право да се нарича човек.

Що се отнася до единството на Запада, то също е доста условно понятие. В ЕС се хвалят, че войната в Украйна ги е обединила. Че ЕС и САЩ са обединени срещу Русия е безспорно. Но извинете, те бяха обединени срещу Русия дълго преди украинския конфликт. Изобщо, Западът е единен срещу Москва през последните кажи-речи триста години. И преди сто години Русия я изобразяваха като мечка, и днес я рисуват като мечка и очевидно и в бъдеще този стереотипен образ няма да загуби актуалност. Впрочем, русофобията е уви единственото нещо, в което западните правителства са единни. Особено в сегашните условия. Русофобията не само не се прикрива, ами и се поощрява както на политическо, така и на обществено ниво. И за съжаление тази тенденция скоро няма да утихне, дори войната в Украйна да свърши в близко бъдеще.

Отвъд борбата с Русия обаче в ЕС няма никакво единство. Дори по повод тъй наречените европейски ценности няма общо съгласие, заради което между членките на съюза постоянно възникват спорове и търкания. Водената в момента санкционна война заплашва още повече да задълбочи съществуващите противоречия и да увеличи пропастта между отделните еврочленки. Американците пък още по-своеобразно възприемат понятието партньорство. За тях думата партньорство означава всичките им съюзници да се подчиняват на волята на Вашингтон дори това да е в ущърб на националните им интереси. Европа го демонстрира в момента много ярко – ЕС е готов дори да осъществи икономическо самоубийство в името на САЩ. Въпросът е обаче дали европейските граждани са съгласни на подобно безумие. Предполагам, че не са съгласни, но кой ли ги пита.

И така, в заключение да си отговорим кратко на въпроса – обедини ли се целият свят срещу Русия? Естествено, че не. Срещу нея се обедини групичката, която по принцип разглежда Путин и Русия като екзистенциални врагове. Състава на тази групичка не се е променял през последните двайсет години. Съответно нейното влияние не е достатъчно за пълна изолация на Москва, както не е достатъчно за унищожаване на икономиката й.

Пък и как може Русия да бъде изолирана, при положение, че в медиите говорят само за нея (то няма и за какво друго да пишат, честно казано). Който и сайт да отвориш, пише за Русия. Който и канал да включиш – пак Русия е главна тема. Егати изолацията…            





 




Гласувай:
3



1. анонимен - Резолюцията на ООН срещу варвар...
07.04.2022 16:18
Резолюцията на ООН срещу варварската агресия на Русия беше отхвърлена от 4 страни - Белорус, Сирия, КНДР и Еритрея.
Това са само стоящите зад фашистка Русия.
цитирай
2. dupedalo - Напълно правилно.
07.04.2022 16:28
blackperforator написа:
Резолюцията на ООН срещу варварската агресия на Русия беше отхвърлена от 4 страни - Белорус, Сирия, КНДР и Еритрея.
Това са само стоящите зад фашистка Русия.


Тези страни, които не подкрепят санкциите срещу Русия, изобщо не са нейни съюзници.Тя няма съюзници и е изолирана като прокажена, каквато е.
цитирай
3. zlika - Не е целия свят,
08.04.2022 01:10
а целия "цивилизован" свят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216367
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031