Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.04.2022 17:38 - Българско оръжие в Украйна
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 518 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 02.04.2022 17:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Споровете в българското публично пространство дали да доставяме военна помощ на Украйна звучат малко странно. Звучат странно по простата причина, че българско оръжие отдавна се доставя в Украйна и активно се използва от украинската армия.

В същото време българските власти яростно отричат всякакви оръжейни сделки с Украйна и твърдят, че не доставят на Киев оръжие. Странна ситуация. А как тогава да си обясним факта, че в украинските окопи постоянно намират кутии с гранати, произведени в казанлъшкия завод Арсенал? Сред трофеите, които войските на Русия и ЛДНР постоянно намират на украинските позиции, се мяркат 40мм гранати, 30мм гранати за автоматичен гранатомет АГС-30, заряди за гранатомет СПГ-9, боеприпаси за РПГ-7 и др. Преди доста време имаше и съобщения, че в Донбас се срещат и боеприпаси за минохвъргачки, произведени в Казанлък. Тоест излиза, че Арсенал доставят на Украйна практически целия си асортимент от произвеждани боеприпаси, съвместими със съветските типове въоръжение.

Въпросът е защо българските власти не искат да признаят очевидното. Все пак европейците и американците открито доставят хиляди тонове оръжие на Киев, така че нищо не пречи и на София да признае очевидното. Но, не. И военното министерство, и управляващата партия мълчат и отричат всичко. Впрочем, официално София може наистина да не доставя оръжие на украинците. Най-вероятно това се прави неофициално чрез фирми-посредници и разни мътни схеми, което кара българските власти да крият фактите. Такива схеми се ползваха и в разгара на сирийската война, когато пак същия казанлъшки завод Арсенал продаваше официално оръжие на Саудитска Арабия, която от своя страна го прехвърляше на сирийските ислямистки групировки под шапката на ал-Кайда, по-известни в западните медии като „демократична сирийска опозиция”.

image

На снимките: цяла кутия 40мм гранати, захвърлени в един от бившите украински окопи край Донецк. По маркировката се вижда, че са произведени от завод Арсенал, Казанлък.

image  

Схемата в момента е почти същата. Преди снабдяваха с българско оръжие джихадистите в Близкия Изток, сега въоръжават нацистите в Украйна. Нищо лично, просто бизнес. Парите нали не миришат.

image

На снимката: произведени в казанлъшкия завод Арсенал заряди за гранатомет СПГ-9 в една от изоставените от украинските нацисти жилищни сгради в Мариупол. 

Впрочем, защо на Украйна се налага да купува в чужбина патрони и снаряди? Основната причина е липсата на собствено производство. След като Киев скъса по лична инициатива повечето икономически връзки с Русия, това ликвидира цялата схема на производство на боеприпаси и го направи фактически невъзможно. Затова Киев се принуди да купува патрони и снаряди съветски калибър из цяла Източна Европа, че дори и в САЩ.

image

На снимката: боец на ДНР показва трофейна 30мм граната за АГС-17, открита в украинските окопи. Боецът от снимката разказва, че трофейните български гранати, произвеждани от Арсенал, не са качествени и почти половината от тях дефектират и не се взривяват.  

Интересно, а в случай, че българските власти решат да снабдяват Украйна с оръжие „официално”, това какво ще промени? Към Киев ще тръгнат два пъти повече гранати и мини отколкото сега ли? Или към сегашния асортимент ще се добави някакво по-тежко въоръжение? А ще се променят ли мътните схеми, чрез които това оръжие стига до украинските нацисти? В тези схеми със сигурност присъства и корупционен елемент, което е още един повод родните власти яростно да отричат всички подозрения.




Гласувай:
3



1. анонимен - Да, отдавна българско оръжие се ...
02.04.2022 18:07
Да, отдавна българско оръжие се използва в Украйна, колкото и Корнела да дрънка глупости, и е нормално да се вземе решение за изпращането му.
Би трябвало да стане тия дни. В НС има проект за решение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236961
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930