Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.10.2021 21:18 - Русия ли е виновна за газовата криза в Европа
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 530 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Блогът мълчеше известно време и толкова неща успяха да се случат по света. Но всички тези събития нямат значение сега, тъй като Европа е измъчвана от друг доста по-важен въпрос – как да не замръзне тази зима и да не се разори.

Цените на природния газ на европейската борса достигнаха рекордни стойности и почти удариха космическите 2000$ за хиляда кубика. При това лятото цената беше около 500$. Цената е прекалено висока и съответно се образува дефицит. Европейските хранилища са полупразни, тъй като много „далновидните” европейски политици и бюрократи смятаха, че могат да минат и без допълнителни запаси за сметка на зелената енергия и „невидимата ръка на пазара”.

Да, зелената енергия е много демократична, но ниско ефективна. Времето в северната част на Европа се оказа облачно и безветрено, съответно слънчевите панели и ветрогенератори не произведоха достатъчно ток. Невидимата ръка на пазара пък вдигна цената на природния газ до небесата. И какво стана? Стана енергийна криза, от която ЕС сега не знае как да излезе.

А какво да правиш, когато оплескаш нещата по собствена глупост и не знаеш какво да правиш? Правилно – обвиняваш Русия и лично Путин.

Русия била виновна в това, че не вдига газовия транзит през Украйна. А защо Москва трябва да го прави щом вече е построен Северен поток-2 и единствената пречка са бюрократите от ЕК, които умишлено блокират пускането на проекта. Газпром иска да пусне газ през СП-2, тъй като това е по-евтино и надеждно, отколкото украинския транзит. Защо компанията да иска да сключва договори на неизгодни за себе си условия? Реторичен въпрос.  

Логиката на европейците (съответно и на Вашингтон) е проста и цинична – те искат хем да използват Украйна като оръжие срещу Русия, хем да не харчат излишни пари за това. А газовия транзит сериозно подхранва украинския бюджет. Ако транзита спадне до минимум или изчезне, киевския режим ще загуби милиарди долари, които естествено САЩ и Европа не искат да компенсират от собствения джоб. В такъв случай от оръжие Украйна ще се превърне в ненужен баласт и съответно ще изчезне смисъла този проект да бъде финансиран. Засега обаче САЩ са заинтересовани от това Украйна да съществува и продължава да създава на проблеми на Москва и да играе ролята на бариера между Русия и ЕС. По тази причина Вашингтон с всички сили ще се опитва да накара Путин да продължава да транспортира синьо гориво през украинската тръба и след 2024 година, финансирайки русофобския режим в Киев.

Западните медии сега твърдят, че цените на европейския газов пазар растат, защото Русия била правила „зловредни действия”. Но не могат да обяснят какви точно са зловредните действия, защото нямат аргументи. Русия не може да манипулира цените на европейската борса тъй като тя просто няма инструменти за това. Европейската комисия е тази, която забърка кашата и създаде дефицитен енергиен пазар, контролиран от спекуланти.

Русия ограничавала доставките на газ? Москва доставя газ по всички сключени договори и транзитът не намалява. А за да тръгне допълнително гориво по украинската тръба, някой първо трябва да сключи договор и да го купи. Европейците не бързат да сключват нови договори, но настояват украинския транзит да се увеличи. Ако Европа действително иска повече газ, защо не дава зелена светлина на Северен поток-2? Или може би европейците вместо това искат да мръзнат в името на американските геополитически интереси?

А защо САЩ не бързат да спасяват европейските си „съюзници” и не доставят своя газ на мръзнещата Европа? Причината е банална – цените на азиатските борси са дори по-високи от европейските, затова на янките им е изгодно да продават горивото си в Китай. А това, че Европа изпитва проблеми, в Вашингтон никого не вълнува. Нищо лично, просто бизнес.

А какво стана с прочутата „диверсификация” и отказа от руския тоталитарен путински газ? От години ЕС се бореше с руския газ, наричаше го хибридно оръжие, отказваше се от дългосрочните договори с Газпром, въвеждаше енергопакети и антимонополни правила. Западът смяташе, че ако приходите от нефта и газа паднат, в руския бюджет ще се образува дефицит, населението ще се разбунтува, ще организира преврат и ще докара на власт някой Елцин 2.0, който окончателно ще унищожи Русия. На хартия това е хубав план, но реалността е по-сложна и сметките на западняците не излизат.

Вчера се отказваха от недемократичния руски газ, днес пък обвиняват Русия, че не им доставя достатъчно газ. Хем искат, хем се стискат. После Путин им бил виновен. И не само това – от Европа се канят да купуват не само синьо гориво от Русия, ами и въглища. Преди природния газ наричаха хибридно оръжие на Путин, сега към арсенала му явно ще се добавят и добрите стари въглища. За зелената енергия и климата временно явно ще трябва да забравим. Европа няма желание да мръзне цяла зима.               




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217119
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031