Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2021 19:45 - Политически бардак: Слави се венча за Бойко
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 327 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image МненияДнес Политически бардак: Слави се венча за Бойко imageот admin на 02.08.2021

Вече няма никакво значение кои ще са новите министри, ще мине ли “проектокабинетът на малцинството”, кой как ще гласува в пленарна зала и колко време ще държат в ръцете си изпълнителната власт хората на „Има такъв народ“.

Важното е, че е нанесена тотал щета на надеждата, че в тази страна нещо може да се промени.

Най-вероятно БСП ще се метне трупешката в подкрепа на Пламен Николов – очакваше се, че Корнелия Нинова ще направи и немислимото, за да се позиционира близо до новата власт, защото трети избори тази година биха заличили и остатъците от червената партия. Ясно е, че подкрепата на БСП би била абсолютно достатъчна това правителство да бъде гласувано, ако Бойко Борисов изпълни обещанието си – депутатите на ГЕРБ да не присъстват в пленарна зала и така да свалят кворума. На този етап

това е подкрепата, която Борисов може да даде

в момента на Слави Трифонов. ГЕРБ ще участват в гласуването само ако е абсолютно сигурно, че правителството на Пламен Николов ще мине.

Никой няма да се учуди, ако новата власт бъде подкрепена и от ДПС – че с чии гласове бе избрана Ива Митева за шеф на НС? Да подкрепят, без да участват, без да са изложени на слънчева светлина – това е любимата роля на тази партия. ДПС поиска да няма хора от служебния кабинет в новото правителство и да бъде отрязана градската десница – ИТН изпълнява перфектно тези искания.

Така системните партии ще подкрепят правителството на ИТН по всякакъв възможен начин – пряко, тайно, директно и индиректно. Какво шоу, а? Да извървиш пътя от: “Да се води разговор с БСП, ДПС и ГЕРБ е несъстоятелно и нечестно към избирателите” до “Ти предлагач ли си?! Какъв си?! ”… Безценно. Мастърклас. По-готин бе само епизодът, в който сто камери бяха насочени към тунела, за да видят кой ще излезе като министър-председател на България – Петър, Пламен, Сульо или Пульо.

Не е изненада, че

изчегъртаните ще подкрепят изчегъртващите

– през последните седмици рязко се увеличиха допирните точки между ИТН и тези партии, срещу които ИТН обяви, че се бори със зъби и нокти.

ИТН атакува служебното правителство на Румен Радев, изваден бе компромат срещу знаково лице от този кабинет – финансовия министър Асен Василев. Борисов казва същото: “Човек със съмнение за финансови измами беше назначен за финансов министър от Румен Радев”. За ГЕРБ служебният кабинет е мегазло – там са хората на Радев, там са тези, които попречиха на партията да спечели последните избори, там са министрите, които атакуват цялата политика на ГЕРБ през последните 12 г.

Победилата партия бързо се отдалечава от обявената за първи партньор градска десница и нищо чудно до седмица не само Христо Иванов да бъде обявен за жълтопаветен злодей, а и цялата коалиция – точно така, както Бойко Борисов (а, да – и Мустафа Карадайъ) схваща “Демократична България”. Едните вече казват, че Иванов ламти за постове в МС и затова лансира хора от служебния кабинет, а Борисов отдавна твърди, че Иванов живее и се бори само за да стане един ден главен прокурор. Дето се вика – плюли са си в устата.

Едни и същи опорни точки, демек

ИТН и ГЕРБ доближават позициите си по отношение фигурата на Румен Радев. ИТН пренебрегна демонстративно призивите на президента партиите да работят за коалиционно правителство на промяната, а Бойко разпалва огъня с: “Радев му спретна протест, както на мен, пред МС. Аз бях освиркван на 12-тата си година, на него (Пламен Николов) му се случи още на първия ден. Това е отмъщението на Радев“. На практика, Бойко казва на Слави – не аз, а Радев е истинският ти враг. Аз ще помогна да направиш правителство, готов съм, когато се гласува правителство, ние да излезем, за да намалим кворума. Този разлом – между Слави и Румен Радев ще расте с наближаването на президентските избори, на които ИТН ще се яви със собствен кандидат.

По отношение на медиите също се заличават разликите между Слави и Борисов – за единия журналистите са “мисирки”, за другия – “някои боклуци, които пишат“. Само личният интервюиращ е ”приятелю Тошко“.

Номинираният за премиер Пламен Николов също е фактор за сближаването между ГЕРБ и ИТН – това е човек, който не е видял нищо лошо от ГЕРБ и нищо лошо не е направил на ГЕРБ. И няма да направи вероятно – отчитайки обещанието му

да не набляга на “изчегъртването“

Абсолютно всичко случило се през месеците след изборите през април показва не просто движение на ИТН, а бягство на ИТН от първоначално декларираната близост с ДБ и ИБГНИ. Първо бяха заедно в единен фронт срещу ГЕРБ, накрая са разпарчетосани като отломки от счупена делва. Да кажа, че става дума за разбито семейство – ще излъжа – там любов въобще нямаше, имаше някакви флиртове, надежди. Първо бяха три партии на един акъл, след това думата “коалиция” беше забранена, а накрая – само ние трябва да я носим тази отговорност, тия само искат парчета от баницата. Накрая позицията остана такава: “Подкрепяйте, щото ако не го направите, вие сте виновни”. Коалицията на промяната изчезна, а правителството на ИТН ще бъде подкрепено от статуквото.

Кръгом и право напред – това е положението.

Щетата е нанесена и тя е тотална. Тя не е просто репутационна щета за тази или онази партия. За пореден път е гръмната надеждата, че в България може да се води нормален диалог за важните проблеми. Застреляна е възможността отговорни политици да защитават обществения интерес.

Случките през последните дни показват научно популярно нещо, което трудно се разбира в демократичните практики – победител на едни избори не е партията, която е спечелила най-мнго гласове, а онези, които успеят да излъчат редовно правителство. При гласуването на кабинета на ИТН ще разберем кои са победителите. С договор или без договор – няма значение – те ще крепят тази нова власт, те ще защитават министрите. Щото “ние защитаваме хората си”, както правилно казва приятелят му Тошко.

Автор: Петьо Цеков, в. Сега

Заглавието е на Narod.bg.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19695988
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031