Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2021 18:58 - Парламентаристи или екстремисти?
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.04.2021 19:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 И през втория ден от дейността на 45-то Народно събрание се видя ясно, че депутатите от ГЕРБ имат намерение да се държат повече като екстремисти, отколкото като парламентаристи. Пролича и колко болезнено изживяват те новата си роля на опозиция до такава степен, че да не могат да приемат спокойно и с достойнство второстепенната си позиция.

   Не само лидерът им Бойко Борисов пренебрегна най-цинично най-висшия орган на властта, отказвайки упорито да се яви в старата сграда срещу паметника на цар Александър II в София, ами и избраната по предложение на собствената си парламентарна група Цвета Караянчева най-демонстративно не зае място на трибуната. Вместо това, седейки на първата банка точно срещу председателя на новия парламент Ива Митева, тя непрекъснато я прекъсваше, подхвърляше темпераментни фрази и даваше наставления, така все едно тя не е преставала да седи на шефското място. Ако някой от депутатите в предишния парламент си позволяваше подобно поведение напористата дама от Кърджали му спираше микрофона или пък нареждаше на квесторите да изведат непослушника от залата. По желязната си хватка тя успешно си съперничеше с лидера Борисов.

   Другите ярки провокатори на ГЕРБ, които днес не дадоха мира на добродушната Ива Митева бяха естествено Десислава Атанасова и Тома Биков. В типичния си язвителен и саркастичен стил те всячески спъваха хода на разискванията по отделните точки на дневния ред, като ту искаха изказване по начина на водене, ту заради процедура, ту лично обяснение на засегнати от думите на други депутати. Даже позадрямалият гений на ГЕРБ Лъчезар Иванов се оплака, че трябвало да гласува като на комсомолско събрание с вдигане на ръка и нямало електронна система за отчитане на вота.

   Напълно очаквано разгорещени спорове се разразиха и около оставката на третия кабинет на Бойко Борисов. С изключение на депутатите от ГЕРБ всички останали депутати настояваха министър-председателят да се яви, както си му е редът, и да подаде тази оставка, заедно с всички министри. Направи тягостно впечатление изявлението на Александър Ненков, че „целта на новото мнозинство е да унижи премиера“, на което Йордан Цонев от ДПС отвърна, че това не е унижение, а чест. В крайна сметка парламентът прие тази оставка, друг е въпросът за ефекта от тържеството на своенравието над законността, което през последните 10 години стана запазена марка на Борисов.

   Допълнително нажежи страстите и здравният министър в оставка Костадин Ангелов, който влезе неуместно във функцията си на ментор, отбелязвайки назидателно факта, че не малко от депутатите не спазвали противоепидемичните мерки, не си слагали маските и не спазвали разстояние помежду си, като по този начин те давали лош пример на българските граждани, за които той – лекарят, най-много милеел. Възгласи на възмущение в залата предизвика и твърдението му, че „ние се справихме успешно и с третата вълна“.

   След една от почивките на председателското място застана Татяна Дончева и тогава депутатите от ГЕРБ устроиха нов спектакъл на принципа: „С твоите камъни – в твоята градина“. Те започнаха да скандират: „Дончева – вън!“, което забави процедурата по изслушване на министрите с 15 минути. В залата вече бяха министрите в оставка Томислав Дончев и Кирил Ананиев. Но планът за възстановяване на страната от кризата така и не бе обсъден, защото повечето от депутатите искат самият министър-председател да се яви на изслушване, което той отказва да направи под различни предлози. Думата не бе дадена на Томислав Дончев и той напусна залата. Депутати от ГЕРБ веднага наскочиха с желание да протестират, но Татяна Дончева не им даде думата. В знак на протест се оттегли и Кирил Ананиев. Върхът на тази явно дирижирана демонстрация бяха виковете: „Мутри вън!“, „Таня вън!“ и „Оставка“. После бе дадена десетминутна почивка и бе свикан председателски съвет.

  Събранието все пак успя да изпълни дневния си ред: приемане на оставката на правителството на Бойко Борисов, създаване на комисия за проверка на неговия мандат, както и на комисиите по отделни сектори, които ще се занимават с разглеждането и внасянето на законопроектите.

   Парламентарната група на ГЕРБ обаче показа облик, който много прилича на оса, която ще продължи да внася смут и разкол, докато нейното жило не бъде извадено. Питомците на Борисов, а и самият им вожд, много се страхуват да не би да станат жертва на „реваншизъм“. И единственото, което ги занимава сега е да не допуснат възмездието да се случи – с всички позволени и непозволени средства.

   




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 316970
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031