Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.03.2021 16:15 - Шпиономания
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1362 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На фона на пандемията се разигра нов шпионски скандал, което започва да се превръща в традиция. Този път обаче не става дума за руски дипломати, които искат да откраднат военните тайни на България, а за група български военни, които са шпионирали и са предавали данни сами знаете на кого.

Що се отнася до самия факт на шпионстване, той явно е налице, имайки предвид видеозаписите, които се въртят по телевизията. Въпроса обаче не е в самия шпионски скандал, а в начина, по който го третират властите и лоялните им медии.

Какво щеше да стане ако примерно на мястото на руските шпиони бяха американски? Щеше ли да се получи шпионски скандал, който да се тиражира в медиите няколко седмици? Разбира се, че не. Ние дори нямаше да узнаем, че щатските служби са шпионствали, а гербаджиите щяха свенливо да потулят случая. Всъщност това даже нямаше да се нарича шпионски скандал, а партньорско взаимодействие. На американците дори не им се налага да шпионират у нас – всичката необходима информация те получават официално на ръка. Пък и кой би посмял да изгони американски дипломат, дори за това да има явна причина?

Ех, едно време КГБ ни бяха най-първи другари, а сега другари (по-точно шефове) са ЦРУ и АНБ. Времената се променят…

Що се отнася до моралната страна на разузнаването и шпионажа, тук всичко е относително. Силно зависи от коя страна на барикадата се намирате. Българските власти в лицето на Бойко и медиите, които го обслужват, поднасят шпионския скандал като нещо наистина ужасно и непростимо. Как смее Русия да се домогва до нашите целомъдрени тайни, това е истинска катастрофа! Русия има право само да ни продава евтин газ и нефт и нищо повече! Ние сме верни приятели със САЩ и не ни пречете!

Ако говорим за българските тайни, то Русия се интересува не от военния потенциал на България, който е достатъчно нисък, а от дейността на НАТО в страната и черноморския регион. Това е актуален въпрос, тъй като активността на Атлантическия алианс около руските граници постоянно се повишава, застрашавайки пряко сигурността на Русия. Скоро предстоят нови натовски учения в Черно море, така че не е странно, че Москва иска да получи допълнителна информация в това направление.

От друга страна, Русия също има право да се оплаква, че я шпионират и се домогват до военните й тайни. При това руското разузнаване трябва да се бори не само с американските шпиони, но и с техните съюзници, които също активно събират информация на руска територия. Ако Москва раздухваше всеки шпионски скандал с участието на западни агенти, то в руските новини щяха да говорят само за шпионаж. Само дето на Кремъл не е нужно постоянно да си прави пиар от подобни истории като Бойко.

Впрочем май България също има свое външно разузнаване, поне в миналото имаше. Защо Бойко не каже и на българските разузнавачи „спрете да шпионствате, че някой може да се обиди”. Или все пак работата на разузнавачите е да събират информация по всички легални и нелегални начини, дори на някой това да не се харесва?

Особено активни в тази история се оказаха англичаните и американците, които веднага подхванаха темата със шпионския скандал в България и се нахвърлиха върху Москва. Репертоара на англосаксонците не се оказа много оригинален – Русия пак е главния злодей, шпионства, хаква и трови всички подред, коварно руши западната демокрация и т.н. САЩ и Британия пък са главните демократични съюзници на България и застават рамо до рамо с нея в борбата й срещу Путин. Алилуя!

Точно САЩ ли ще поучават някого предвид глобалната им програма за следене, която обхваща цялата планета? Да си спомним шпионския скандал в Германия отпреди няколко години, когато стана ясно, че американците подслушват мобилния телефон на Меркел. Какво стана тогава? Нищо. Меркел преглътна унижението и всичко си продължи постарому. От Вашингтон даже никой не сметна за нужно да се извинява.

Британците в този смисъл не се отличават от североамериканските си братовчеди и също провеждат разузнавателни и информационни операции срещу Русия, при това на постоянна основа. Само дето руснаците, за разлика от гербаджиите, не бягат напред-назад и не се вайкат, че ги шпионират.

Историята с българските шпиони освен външнополитически аспект (Бойко се похвали, че хваща руски шпиони и така защитава европейско-атлантическата интеграция) има и вътрешнополитически мотив във връзка с предстоящите избори. Това също така дава възможност за информационни атаки срещу БСП, които се опитват да привлекат електората, настроен положително към Русия.

Със сигурност можем да кажем, че това няма да е последната шпионска афера, свързана с Русия, и в близко бъдеще, в навечерието или по време на изборите, може би пак ще бъдат изгонени руски дипломати или открити нови шпиони във военното министерство. Все пак щом схемата работи при американците и европейците, защо да не я прилагат и в България. Най-важното е в обществото постоянно да се подхранва идеята, че Русия представлява заплаха. А дали наистина тя е заплаха, не е толкова важно.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215537
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031