Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.02.2021 18:48 - Как Спутник-V победи Пфайзер, Модерна и АстраЗенека
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1389 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През какви ли не перипетии премина руската ваксина Спутник-V за половин година – първо западните медии и политици ни убеждаваха, че това е лъжа и руснаците не могат да създадат нищо, а сега сме на прага на това Спутник-V да бъде одобрен в ЕС и да се разпространи из Европа, въпреки че западните фармацевтични гиганти направиха всичко възможно, за да не позволят на Русия да стъпи на пазара им. Както виждаме обаче, тя все пак ще стъпи на него.

Веднага искам да оборя един основен аргумент, с който постоянно се опитват да оправдаят противодействието срещу руската ваксина. Спутник-V не бил преминал третата фаза на изпитанията, затова не можели да го дават на европейците. НИТО една ваксина до момента не е преминала третата фаза на изпитания. Нито Пфайзер, нито Модерна, нито АстраЗенека, нито който и да е друг. Третата фаза за изброените производители ще бъде завършена най-рано през 2022 или 2023 година. Последния етап обикновено отнема поне 5 години преди да бъде получено окончателно разрешение за производство и употреба на препарата.

Очевидно е, че в условията на коронавирусна пандемия няма как да чакаме пет години и затова всички регистрират ваксините си по ускорената процедура. И американците го правят, и германците, британците и всички останали. Така че обвиненията по адрес на руснаците, че ваксината им не била сигурна, защото не е премината третата фаза, са чиста спекулация и опит за нелоялна конкуренция.

Впрочем ако говорим за безопасност, то тогава защо масово се използва ваксината на Пфайзер? Първо, че тя е крайно неудобна за превоз и съхранение (пфайзеровските ампули дори предполагат използването на специални спринцовки за извличане на всички дози, с които Япония се оказа че не разполага), второ, медиите многократно съобщаваха за тежки алергични реакции спрямо ваксината и смърт на отделни пациенти скоро след инжекцията. Дори стана ясно, че в много редки случаи може да се стигне до парализа на лицевия нерв. Това, разбира се, е крайно рядко явление, но все пак никой не иска да се окаже едно от редките изключения.

Проблемите на Пфайзер всъщност идват от факта, че те решиха да разработват РНК-ваксина, а този тип ваксини са по-нестабилни (затова е нужно да се съхраняват при екстремно ниска температура) и при тях е по-трудно да се предскаже какъв ще е дългосрочният ефект (и какви алергични реакции могат да настъпят).

Що се отнася до института Гамалея, който разработи Спутник-V, то специалистите му отлично знаят за слабите страни на РНК-ваксините, затова и избраха по-сигурния и изучен вариант – векторния. Гамалея имат богат опит в разработването на подобни препарати и векторната технология им е добре позната. Все пак институтът преди години успешно създаде ваксина срещу вируса Ебола, която се използва и до днес. Технологията на Спутник-V е причината тя да е по-лесна за транспортиране, съхранение и употреба и, най-важното – за разлика от Пфайзер руското лекарство не предизвиква сериозни алергични реакции и досега никой не е починал по вина на руската ваксина.

Интересна е и още една подробност – АстраЗенека също ползват векторна технология, но за разлика от руснаците, британците не знаят как да повишат ефективността на своята ваксина и тя сериозно изостава от конкурентите. Всъщност при рисковите групи над 65 години оксфордската ваксина показва някъде около 10% ефикасност, което е просто печален резултат. Освен това продуктът на АстраЗенека се оказа неефективен срещу южноафриканския щам на коронавируса, което накара ЮАР да връща обратно на производителя закупените партиди от лекарството.

Наскоро бе съобщено, че между АстраЗенека и руския институт Гамалея е сключено партньорство и двете ваксини може да се използват съвместно, за да може британската ваксина да достигне нужната ефективност. Спутник-V обаче още не е одобрен от ЕС, така че АстраЗенека използват само своята ваксина засега. У нас също започнаха масово да прилагат британската ваксина, но имайки предвид слабите й показатели, не знам защо българските здравни власти я дават на пациентите от рисковата възраст. Главната причина вероятно е факта, че има дефицит на ваксини в Европа и затова ползват каквото има. Единствения плюс на АстраЗенека е това, че тя е малко по-евтина и не предизвиква сериозни алергични реакции като Пфайзер. Но пък и не създава достатъчно силен имунитет, което обезсмисля повечето от положителните й качества.

Ако говорим конкретно за Спутник-V, то руската ваксина доказа за изминалата половин година, че не само има право на съществуване, но и че е една от най-добрите в света. Това е действително забележителен резултат, имайки предвид че Спутник-V стана първата регистрирана в света ваксина срещу коронавирус. И от тогава тя уверено доказа качествата си, независимо от помията, с която я поливат западните медии (а българските писачи ги препечатват).

След като и британското медицинско издание Ланцет потвърди високите качества на Спутник-V, вече и на западните журналисти се наложи да изменят тона си и все пак да признаят очевидното. Руската ваксина също така се ползва с голям интерес зад граница и вече е одобрена от 31 страни, което я поставя на трето място в света по популярност заедно с Пфайзер и АстраЗенека. Съдейки по тенденцията, като нищо тя може да заеме и първото място, изпреварвайки американците и британците. Поне по съотношение цена-качество Спутник-V бие конкурентите си.

Ще започне ли ЕС да купува Спутник-V за страните-членки? Конкретно ЕС няма да го прави, въпреки че съюзът вече провали кампанията по общоевропейско имунизиране и изпитва остър дефицит на ваксини. Причината Евросъюзът да се инати така е чисто политическа – няма как европейците да бъдат спасявани с руска ваксина, това би създало прекалено положителен образ на Москва, а за западната пропаганда това е просто недопустимо. Въпреки това се очаква скоро Спутник-V да получи европейски сертификат и членките на ЕС ще могат да я купуват самостоятелно без да им пречат брюкселските бюрократи. Впрочем Унгария започна да използва Спутник-V още преди няколко месеца въпреки заплахите от страна на ЕС. Евросъюзът е много интересен – сам не може да осигури ваксини на членовете си, но и не им разрешава да купуват руска ваксина, защото това не е политически правилно.                   

Да се създаде ефективна ваксина и то за рекордно кратки срокове е изключително сложна задача и малко страни в света могат да го направят. Французите в лицето на знаменития институт Пастьор например се провалиха и се отказаха от създаване на ваксина срещу коронавируса, тъй като не можаха да постигнат нужната ефективност. Толкова по-впечатляващо на техен фон изглежда постижението на руските учени. И толкова по-нелепо звучат западните медии, които по навик повтарят, че в Русия нищо не работело, нямало технологии и т.н. Оказа се обаче, че технологии има и то от най-модерните. 



Гласувай:
5



1. apostapostoloff - Купи си ти тогава един Запорожец, а
21.02.2021 19:26
аз все така ще си карам Мерцедеса. Каквито и локуми да ми разтягаш тук.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217082
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031