Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.02.2021 17:26 - Бойко ще спасява Навални от затвора
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1789 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не забелязахме как внезапно България стана център на световната геополитика и започна да учи големите държави на демокрация. Кога Бойко и неговото външно министерство станаха толкова велики?

Става въпрос за съда над блогъра-опозиционер-милионер Алексей Навални в Москва миналата седмица. Медийният интерес към персоната на този псевдо-политически шмекер е просто невероятен. Също толкова невероятно е и вниманието, което му оказват щатските и европейски политици. Дори българските власти изпратиха свой човек на процеса, въпреки че по идея това събитие не трябва да занимава чужденците.

Но не, повече от дузина държави пратиха свои дипломати в московския съд, все едно делото не беше срещу блогъра, а срещу някакъв европейски или американски ВИП-гражданин. Какво целеше тази доста демонстративна и нагла проява не е съвсем ясно. Западняците искаха да покажат, че Навални е техен агент? Отлично, показаха го. Само че после да не се чудят, защо рейтинга му е под 2% и защо на протестите му не могат да се съберат даже 20 000 души в центъра на Москва. Може би искаха да окажат натиск върху съда и той от страх да оправдае Альоша? И тук удариха на камък, защото „главния противник” на Путин получи ефективна присъда.

Показателен е факта, че на процеса срещу някакъв французин с двойно гражданство, който участваше в неразрешения протест в подкрепа на Навални, не дойде нито един френски или друг западен дипломат. Западните журналисти също игнорираха събитието, все едно нищо не се е случило. Излиза, че френските власти се вълнуват за Алексей повече, отколкото за собствените си граждани. Каква срамота!  

Междувременно се създава впечатление, че САЩ и Европа направиха всичко възможно Навални да влезе в затвора, а не да излезе на свобода. При такъв външен натиск върху Русия беше ясно, че Кремъл няма как да се огъне, тъй като това би било възприето като слабост от страна на мнозинството руски граждани. Мнозинството руснаци не подкрепят Навални, затова и либералните протести са винаги толкова малобройни, дори в столицата.

Явно чуждите кукловоди на Алексей са по-заинтересувани в това той все пак да бъде осъден и да продължи да играе ролята на жертва на режима. Това съответно дава повод на западните пропагандисти да продължават да повтарят, че Русия е авторитарна, няма свобода на словото, дисидентите лежат в затвора, Путин ей сега ще падне и т.н. Естествено, това е също повод за поредните санкции. Но нови санкции се добавят постоянно, така че защо ли изобщо някой си губи времето с търсене на поводи. Както наскоро се оплакваше един от съветниците на Тръмп, в Русия вече практически не останаха нови обекти за санкциониране.                         

А защо ли изобщо американците и европейците толкова държат на Навални, въпреки че е очевидно, че той не става нито за истински политик, нито за конкурент на Путин? Демонстративната подкрепа, която Западът оказва на Алексей, отблъсква мнозинството руснаци и със сигурност няма да увеличи популярността на либералите, чиито протести ще продължат да бъдат все така малобройни и неспособни да предизвикат цветна революция. На всичкото отгоре Навални вместо да обединява опозицията я разцепваше, концентрирайки в свои ръце цялото влияние (съответно финансирането от чужбина) и изхвърляйки от пътя си всеки, който можеше да го конкурира за званието главен руски опозиционер (позиция, която между другото носи милиони долари). Уви, Альоша се оказа прекалено алчен и егоцентричен, за да създаде силна и организирана опозиция. Дори либералните му съмишленици го критикуваха за егоизма и го обвиняваха, че по такъв начин прави услуга на Кремъл. Това е и една от причините Кремъл толкова дълго да търпи Навални, който постепенно се превърна в удобна опозиция, не представляваща значителна заплаха за властта. Но когато западните спонсори на Алексей решиха (чрез историята с отравянето с новичок) да го използват като пропагандистки таран срещу Кремъл, на Москва не й остана друг избор освен най-накрая да вземе решителни мерки.

Какво да очакваме оттук нататък? Първоначално хората на Навални в лицето на Леонид Волков, който сега се крие в Германия и от там подстрекава малолетните фенове на Альоша, обяви, че протестите се отлагат до пролетта. Няколко дни по-късно, явно след сигнал от Вашингтон, Волков заяви, че протест все пак ще има на 14 февруари. Този път невръстните навалнисти бяха призовани не да се бият с полицията, а да излязат на двора и да посветят с фенерчетата на телефоните си. Сама по себе си инициативата звучи нелепо, тъй като по такъв начин очевидно няма как Путин да бъде свален от власт. Но пък ще се получи хубава картинка за западния ТВ-зрител, когото пак ще убеждават колко тоталитарна и страшна е Русия.

По-голямата част от това, което прави Навални, всъщност представлява медиен продукт, предназначен за западните журналисти и политици. Затова на Алексей, който в съда се представи като едноличен търговец, а не блогър или политик, даже не е нужно да създава политическа партия. На него дори не му е нужно да е политик. От него се иска просто да създава клипчета в ютуб, да говори за Путин и да подстрекава малолетните си фенове да ходят по митинги и да се бият с полицията. По тази причина Навални фокусира вниманието си не върху възрастната аудитория, която ходи да гласува, а именно върху децата, в чиито глави е пълна каша и са лесни за манипулиране. Политика ли е това? Естествено, че не.

Но да се върна към заглавието на постинга. Направи ми впечатление, че българските власти много активно се интересуват от политическите събития в Беларус и Русия. Бойко и МВнР станаха толкова смели, че вече учат на демокрация и свобода на словото не само Лукашенко, ами и Кремъл. От какъв зор Бойко ще говори за правата на протестиращите и гласа на опозицията щом срещу самия него вече над 200 дни не спират да протестират? Външното министерство пък директно нареди в туитър Навални да бъде освободен и руската полиция да не пипа протестиращите. При това съобщението беше на английски, не на български. Е, ние с вас се досещаме защо това съобщение беше написано именно на английски и кой трябва да го прочете.  

Ако следваме логиката на българските власти, значи самия Бойко трябва да чуе гласа на българските протестиращи и опозиция, които призовават премиера Борисов да подаде оставка. Борисов обаче, тъпчейки безжалостно евроГейските ценности и демокрация, отказва да чуе гласа на българските демократични протестиращи и упорито не иска да слиза от трона. И защо американското посолство не подкрепя българските протестиращи? Те с какво са по-лоши от навалновските протестъри? Що за дискриминация спрямо българина? Стига вече с тия двойни стандарти!




Гласувай:
4



1. planinitenabulgaria - За разлика от Вас, аз настоявам Путин да не бъде президент до 2036 г.
10.02.2021 20:42
а до 2037!!!
цитирай
2. krumbelosvet - Мани го Балканджи Коста с неговия антипутизъм. Постингът НЕ е за Путин.
11.02.2021 09:48
Анализът на автора е чудесен и гласувах положително. Но има ЕДНО май погрешно заключение в ТРИ ДУМИ след две безупречни изречения:
"По тази причина Навални фокусира вниманието си не върху възрастната аудитория, която ходи да гласува, а именно върху децата, в чиито глави е пълна каша и са лесни за манипулиране. Политика ли е това? ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ НЕ (шрифта мой, б.м.)
Мисля, че това Е политика. И то изключително ефективна - тия деца ще гласуват след няколко години.
цитирай
3. worldissue - Здравей, krum!
11.02.2021 17:51
Интересна забележка относно децата и бъдещото гласуване. Че всичко това е политика е ясно, но все пак. Не смятам, че Навални и щаба му разчитат на това, че въпросните деца ще навършат 18 и ще идат да гласуват за него. Първо, че Навални няма право да се кандидатира заради съдимост. Второ, до ден днешен нито той, нито хората му са създали някаква партия, така че тези деца даже няма за кого да пуснат бюлетина. Второ, сред протестиращите вече практически не останаха тези, които участваха в масовите либерални протести от 2011-12 година. Тези хора пораснаха и се разочароваха в Навални. Със сегашните хлапета най-вероятно ще стане същото. Така че Навални не действа в дългосрочен план, на него му е важно да има протест тук и сега и да се създава напрежение. Със "умното" му гласуване, което представят като едва ли не гениална тактика за борба с партията на Путин, е същата история. На последните местни избори, където изпробваха "умното" гласуване, не се случи нищо. Партията "Единна Русия" пак спечели във всички региони.
цитирай
4. jupel - НАВАЛНИ Е МНОГО БОЛЕН...
18.02.2021 01:50
А НАШАТА ТИКВА Е ОТДАВНА ЗА 4КМ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214164
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031