Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.01.2021 17:23 - Как Бойко учи Путин на демокрация
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1222 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

То бива-бива наглост, ама чак толкоз? Тези дни направихме уникално откритие – Бойко разбира от демокрация. Ама много разбира. А щом разбира толкова много, то е редно той да сподели напредналия си опит с лидерите на другите държави.

Ето, миналата събота из руските градове премина вълна от протести, провокирани от безработния политически блогър-милионер Навални и хората му. По принцип това си е вътрешна работа на Русия и чужденците няма причина да се вълнуват от нея. Все пак протестират не само в Москва, но и в редица европейски и американски градове. И у нас протестират, ама никой не се трогва от това. Плюс това огромен проблем остава коронавирусът и той би трябвало да тревожи западняците повече, отколкото случващото се из Русия.

Но не, целия свят го вълнува какво правят именно в Москва. Всички забравиха за кахърите си и се хванаха за Навални. И родния премиер, барабар с мъжете, реши да коментира протестите и да даде своето мутренско мъдро напътствие. Да, Путин цял ден седи в кабинета си и чака Бойко да му каже какво да прави.                       

Първо на първо защо българските власти трябва да взимат отношение по протестите в Русия? Те се чувстват задължени или може би мнението на българското външно министерство има някаква геополитическа тежест и всички се съобразяват с него? Пък и чакай малко, точно Бойко и гербаджиите ли ще ми говорят за човешки права и демокрация?!

Бойко-Винету написа по повод Навални във фейсбук просто уникално съобщение: „Арестът на Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му. В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията”.

Днешния демократичен свят, ха-ха. И кое му е демократичното, бе? Това, което в момента се случва в САЩ, то ли е образец за демократичност? Ако живеем в демократичен свят, защо Борисов още е премиер? Опозицията не трябвало да бъде заглушавана? Ами защо в такъв случай Бойко не послуша собствената опозиция? Ако не се лъжа, срещу родния премиер вече над двеста дни подред протестират и искат оставката му. Той чува ли гласа на гражданите, ще изпълни ли волята на народните маси? Нещо ми подсказва, че няма да го направи. Ами защо тогава другаря премиер пише глупости във фейсбук?

Не мога да разбера защо казват, че ареста на Навални нарушавал правата му и бил незаконен? Арестът му спазва всички формалности и не противоречи на руското законодателство. След изписването му от берлинската болница той трябваше да се върне в Москва, тъй като срещу него има заведено дело. Всъщност самото му изпращане в чужбина за лечение наруши руските закони, защото той юридически нямаше право да напуска страната. Но руските власти за пореден път направиха изключение за Алексей, нарушавайки гореспоменатите закони. Фактът, че Навални има две условни присъди и не го вкарват в затвора, е исторически прецедент. Няма друг руски гражданин, за когото да правят подобни изключения. Всички останали обвиняеми по въпросните дела получиха реални присъди и само Альоша както обикновено е на свобода и никой не го пипа. И после ще ми говорят, че той е борец с режима и бил опасен за Путин. Властите винаги са го обгрижвали, позволявайки му да играе ролята на опозиционер. Затова са смешни обвиненията на западните пропагандисти, че Кремъл искал да отрови Навални.

От друга страна, ако за Навални наистина съществува някаква опасност, защо тогава немските власти не му дадоха политическо убежище? Самия Алексей, още докато беше в Берлин, заяви, че иска да се върне обратно в Русия. Иска да се върне при положение, че руските власти били го отровили три(!) пъти с химическо оръжие и самия пострадал твърди, че лично Путин бил поръчал покушението срещу него. Кой нормален човек би искала да се върне обратно, ако го грози реална опасност? Естествено, че никой. Но Навални знае, че никой не го е тровил с новичок и затова не се боеше да се прибере.  

За стремежа на Навални да се върне обратно в Москва има няколко причини. Първата и най-явна причина е чисто юридическа – срещу него се води дело. Всъщност самото му изпращане в чужбина беше нарушение на руското законодателство, но ние знаем, че към Алексей отношението е особено. Предвид последните събития обаче е доста вероятно това отношение да се промени и „критика на Путин” все пак най-накрая да влезе в затвора. И не по политически мотиви, а по чисто икономически – пране на пари, източване на бюджета, присвояване на средства от фонда му и др.

Изобщо как може Навални да е безработен и в същото време да разполага с такива големи средства? Преди коронавируса той по десет пъти на година пътуваше в чужбина на почивка, живее в луксозен апартамент, наскоро купи нова кола на жена си, а дъщеря му учи в САЩ. Критикува чиновниците, че децата им учат в чужбина, а дъщеря му е в Америка. Прави разследвания за корупция, а източва собствения си фонд.             

Второ, Навални беше отпратен обратно в Москва, тъй като полза от него в Европа няма. Хем престоя му излиза скъпо на германския бюджет, хем на Берлин се налага да носи отговорност за него. Алексей има само една функция – да създава постоянно проблеми на Кремъл и да подстрекава към протести феновете си, затова няма смисъл той да стои зад граница. Също така от негово име (самият той не се занимава с разследванията) излизат разни компромати, които целят да оказват информационно-политически натиск върху руските власти.

Именно информационно-политическия натиск е това, заради което продължаваме да чуваме за Навални. Вече беше обявено, че задържането му ще е повод за нов пакет санкции. Впрочем санкции се въвеждат постоянно, така че дори не е нужен формален повод. Чуват се и гласове, които призовават заради Алексей да бъде спрян Северен поток-2 (каква е връзката между него и тръбопровода не е ясно, но важното е да се намери поне някакъв повод).

Смешно ми става, когато пишат, че Кремъл се страхува от Навални. И дори не му разрешавали да създаде партия. Альоша не създава партия не защото някой му пречи, а защото партията му не би набрала даже 5% на изборите, а това би бил очевиден провал за „критика на Путин”. Дори в разгара на историята с отравянето му, рейтинга на Навални не надскочи 4% и в момента се държи на отметка 2,5-3%. С подобни жалки показатели, дори да беше с чисто досие, Альоша няма никакви шансове в политиката и не може да уплаши никого, особено пък Путин. Освен това повечето хора забравиха, че Алексей беше започнал като руски националист и ходеше по маршовете и митингите на националистите, но когато тази тема загуби популярност Навални бързо се ориентира и се пребоядиса в прозападен либерал и „борец” за демокрация.

Трябва да отбележим, че изборът му се оказа доста удачен, защото това му донесе пари и внимание от страна на САЩ и Европа, които в момента са негови главни спонсори и е опитват максимално да експлоатират образа му. Ясно е, че Навални няма шансове да стане президент или по някакъв начин да дойде на власт в Русия, но пък върши работа на западната пропаганда и може да се използва като инструмент за нови информационни атаки срещу Москва. Също така Западът се опитва да накара Кремъл да прояви слабост по въпроса с „отровения опозиционер” и затова продължава да настоява той да бъде освободен. Естествено, че всички тези призиви са лицемерни и на никой в Европа и САЩ не му пука за Алексей. Той е просто пешка, от която все още има някаква полза. Ясно е, че Русия в този случай няма да прояви слабост, защото това би било възприето негативно от мнозинството руснаци. Именно това целят западните пропагандисти, но засега тактиката им не дава резултат. Ако политиците в Европа искрено се тревожеха за Навални, то отдавна щяха да му дадат политическо убежище в някоя от европейските столици, но както виждаме той не е нужен на никого. 

Въпросът е с кого ще заменят Алексей, ако той влезе в затвора (предвид последните събития, това е практически сигурно). За най-вероятен негов наследник посочват жена му, тъй като медиите все по често обръщат внимание на нейната персона. Нейния политически потенциал е също толкова нисък, колкото и на съпруга й, но за западната пропаганда е важно да има някакъв образ, върху който да се концентрира вниманието на зрителя.     

Що се отнася до „милионите” поддръжници на Навални, които все се канят да излязат на улицата, но не излизат, то малкото им количество е показателно. Показателно е и това, че основната маса е съставена от млади хора, които активно ползват ютуб и социалните мрежи. Също така организаторите на незаконните протести активно се опитват да привличат непълнолетни и малолетни участници, които са прекалено незрели, за да имат някаква активна гражданска позиция (юношеския максимализъм не се брои). Впрочем има причина защо хората на Навални предпочитат да организират незаконни протести. Никой не им пречи да се договорят с местните власти и да организират разрешен митинг. Подобни мероприятия се провеждат сравнително често, при това там ходят много повече хора. Проблема с разрешените протести е в това, че там няма сблъсъци с полицията и всичко минава твърде цивилизовано. На спонсорите на Навални обаче са нужни безредици и насилие, за да може да се създаде качествен пропагандистки материал в стил „путинския режим мачка демокрацията”.    

И защо ли са им на либералните опозиционери деца, щом те не могат да гласуват и не разбират нищо от политика? Много просто – целта е да се създаде медийна картинка в стил „путинския режим бие невинните деца”. В събота имаше много случаи на провокации срещу полицаите с цел те да употребят груба сила пред камерите. Руското МВР обаче предвиди този сценарий и срещу демонстрантите не беше използван нито сълзотворен газ, нито водомети. Цената на тази хуманност обаче са десетки пострадали полицаи, а служител на ФСБ загуби едното си око след като група „невинни опозиционери” го нападна и разби служебната му кола, която за лош късмет на шофьора се оказа в епицентъра на безредиците. Като цяло властите навреме овладяха ситуацията и не позволиха да се стигне до хаоса, който например се случи в Холандия.

Така че обвиненията в насилие по адрес на руските полицаи са фейк нюз и пропаганда, по видеозаписите можем да видим кой наистина проявяваше агресия. Странно е, че тези, които говорят за полицейско насилие в Москва, умишлено игнорират случващото се в САЩ, Холандия, Израел, Франция и др., където можем да видим полицейско насилие в чист вид. Не съм чул обаче ЕС да готви санкции срещу Амстердам и Вашингтон заради насилието срещу демократичните демонстранти. Ах да, забравих, че никой не е отменял двойните стандарти.           

Впрочем, на 31-ви се очаква навалновските протести да се повторят и целта отново ще са провокации срещу полицията. Тези протести не могат да доведат до революция или смяна на режима, тъй като са прекалено малобройни и мнозинството руснаци не ги подкрепят. Целта е просто да се оказва натиск върху Кремъл и да се напипват слабите точки на властта. При това натискът се оказва отвън и медийния ефект е насочен не към руските зрители, а към европейските и американските граждани, които трябва за пореден път да бъдат зомбирани/убедени колко недемократична е Русия. Но на фона на дивотиите, които се случват в САЩ, това ще е трудна задача и само Навални няма да е достатъчен.

Забелязвам, че българските медии много ги вълнува въпроса с черноморския дворец, който според Навални принадлежи на Путин. Путин, впрочем, категорично отрече палатите да са негови, така че очакваме от навалнистите някакви по-сериозни компромати ако искат да развият темата. Подозрително в това разследване е факта, че то не е ново и за първи път бе разпространено през 2011 година, без да се превърне в някаква сензация. Защо го пуснаха повторно е ясно – за да се подгрее публиката преди протестите.

Смятам обаче, че родните медии повече внимание трябва да обърнат не на руския президент, а на българския премиер. Защо например темата с бойковия имот в Барселона толкова бързо затихна? Навални ли трябва да направи разследване по въпроса, за да живнат българските писачи? А какво стана с пистолета, златото и пачките от нощното шкафче на Винету? А главния прокурор? Тези теми са прекалено скучни и всички ги вълнува единствено какво прави Путин ли?

„В днешния демократичен свят”, ха-ха. Къде го видя този демократичен свят премиера бе? Българските медии и те ли са демократични, особено тези, които обслужват Борисов и гербаджиите? Разбирам Щатите да обсъждат Навални и да дават акъл на Москва, те все пак искрено вярват, че могат да правят каквото си искат и да си навират носа навсякъде. А къде се вре Бойко? Той да не си мисли, че може да се слага на едно ниво с Русия и Америка? Дълбоко се лъже.




Гласувай:
6



1. worldissue - Просташки и нецензурни коментари ...
29.01.2021 18:07
Просташки и нецензурни коментари се изтриват без предупреждение
цитирай
2. hater - Моят не е нецензурен. Само питам ...
29.01.2021 18:31
Моят не е нецензурен.
Само питам защо всички путиноиди имат англоезични никове, а не руски?
Предатори, икономисти, сега и ти.
цитирай
3. worldissue - Името на блога идва от статия на един ...
29.01.2021 19:36
Името на блога идва от статия на един американски автор, който бях чел преди много време. Фразата ми хареса, пък и пасва на тематиката на блога. Освен това в началото публикувах преводи на англоезични статии. Не разбирам какъв е проблема с името - както и да го бях кръстил, съдържанието на блога щеше да си е същото. Освен това какво значи путиноид? Никъде в текста не агитирам за Путин. Но дори и да агитирах за него, това си е мое право. Тук има достатъчно хора, които плюят срещу Путин. Нека си плюят, изобщо не ме притеснява.
цитирай
4. hater - Да си путиноид значи да харесваш не ...
29.01.2021 20:11
Да си путиноид значи да харесваш не български политици, които безспорно всичките са гадни, но са български, а чужди, и да смяташ, че путин е месия, след като е сатана всъщност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236218
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930