Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.01.2021 17:42 - Пфайзер печели милиарди, Русия спасява британската ваксина
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 912 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако някой има повод да смята 2020-а година за успешна, то това са фармацевтичните компании, в частност Пфайзер, чиято коронавирусна ваксина вече се разпространява из Европа и Америка.

И така, започнаха вече да доставят американско-немската ваксина и у нас, в медиите цари възторг. Изобщо, от Пфайзер трябва поне една писмена благодарност да пратят в БиТиВи, имайки предвид колко безплатна реклама им прави този канал.

За радост обаче още е рано. Ефекта от масовото ваксиниране ще се прояви не след дни или седмици, а чак догодина. Всъщност под масово ваксиниране трябва да се разбира имунизацията на над половината население. Как именно ще се осъществи това е сложен въпрос, тъй като и преди коронавируса беше пълно с противници на ваксинирането (френските власти даже се оплакват, че половината граждани не се доверяват на ваксинирането). А какво да кажем за онези, които искрено смятат, че 5G мрежите пренасят коронавирус…

От друга страна, ако говорим конкретно за ваксината на Пфайзер, стана известно, че тя не се препоръчва на хора, които имат алергии. Нагледен пример за това беше американската медицинска сестра, която припадна пред журналистите десет минути след инжекцията (за източник на проблема смятат една от съставките на ваксината). За смъртни случаи по вина на продукта на Пфайзер засега няма данни, но актуален остава въпроса какво да правят тези, които не могат да се ваксинират по някакви медицински причини – ако въведат тъй наречените здравни паспорти, това ще ограничи правата на въпросните хора по независещи от тях причини.

Друг проблем е прекалената чувствителност на пфайзеровата ваксина – тя трябва да се съхранява и транспортира при много строги условия и температура, заради което на лечебните заведения се наложи да купуват специални фризери. Какво се случва ако не се спазят условията показа една от немските болници, която неправилно размрази ампулите с ваксината и се наложи да изхвърли цялата налична партида. В друга немска болница пък по грешка инжектираха петорна доза на пациентите, което изпрати някои от тях в интензивното отделение.

Че вече има налична ваксина и я използват масово е добре, но нека си спомним какво разказваха западните пропагандисти само преди седмици – с ваксините не трябва да се бърза, защото дългосрочния им ефект не е известен. Тези лицемерни нападки звучаха по адрес на руската ваксина Спутник-V, която стана първата в света регистрирана ваксина срещу коронавируса. Критикуваха също така руските здравни власти заради това, че са регистрирали лекарството по ускорена процедура.

Главния повод за нападките срещу руската ваксина естествено не беше грижата за безопасността на пациентите, а това че руснаците посмяха да изпреварят западняците и да станат пионери в тази толкова важна насока. Появата на Спутник-V демонстрира факта, че Русия има и ефективни учени, и модерни биотехнологии. Всъщност специалистите в научната област отлично знаят какви възможности има руската наука, но западната пропаганда никога няма да признае очевидното.

Чакайте малко, ама ние не знаем и какъв ще е дълготрайния ефект от ваксината на Пфайзер, но нея вече масово я прилагат. Нея също я одобриха по ускорената процедура, избързвайки с няколко месеца. Тогава защо обвиняваха руснаците за това, което сами правят в момента? Отговора е очевиден. Надпреварата за създаване на ваксина срещу коронавируса демонстрира и колко циничен е фармацевтичния бизнес. Политиката и печалбата отново се оказаха по-важни от здравето на хората. Западните политици и фармацевти повече се вълнуваха от това как да нулират успеха на руската ваксина и как да не я допуснат до европейския пазар.

Въпреки това ваксина действително е нужна и друг начин за справяне с пандемията просто няма. Пък и ваксинирането съществува отдавна и именно благодарение на него някои от най-опасните заболявания вече са в историята и хората практически не боледуват от тях. Разбира се друг е въпроса какво е качеството на използваните ваксини и доколко създателите им могат да гарантират ефикасността им. Но това не променя смисъла на казаното по-горе.

Що се отнася до руската Спутник-V и другите лекарства, разработвани от руските фармацевти, всичко си върви успешно. Въпреки информационния натиск и нападки от страна на западните медии, международния интерес към руската ваксина се запазва и има достатъчно желаещи да я използват. Дори и англичаните, които бяха едни от най-яростните противници на руското лекарство, в крайна сметка признаха качествата му (макар и със заобикалки).

На практика руските фармацевти спасиха проекта на англо-шведската АстраЗенека, която така и не можа да изпипа своята ваксина и сериозно изостана от германците и американците. Британците решиха да комбинират своя препарат със Спутник-V и по такъв начин да достигнат ефективност над 90%. Това между другото е доста забавно предвид факта, че от Оксфорд обвиняваха руските хакери, че били откраднали разработките на британските учени и затова Русия е с предимство пред тях. Явно англичаните са с много къса памет, щом в момента не сипят обвинения по адрес на Москва и искат да работят с нея.     

По такъв начин руските лекарства все пак ще стигнат до европейския пазар въпреки съпротивата на бюрократите от ЕС. Що се отнася до страните от Южна Америка, Африка и Азия, те искат да купуват руската ваксина по две прости причини. Първата естествено е цената на руския препарат, която е доста по-ниска от тази на Пфайзер. Втората причина е факта, че Пфайзер няма да могат да се справят с огромното търсене и засега могат да задоволят само потребностите на САЩ и ЕС. Другите ще чакат.

Така или иначе 2021 година започна и всички се надяват, че тя ще е по-добра от 2020-а и ние най-накрая ще получим спасение от проклетия коронавирус. Дано това наистина е така и дано ваксината на Пфайзер е наистина ефективна, защото в ЕС основно ползват нея (тоест ние също). И нека щатските и европейски фармацевти повече мислят за качеството на ваксините, които произвеждат, а не за това дали руснаците са ги изпреварили и кой какъв дял от пазара на лекарства ще вземе.  Те могат всеки ден с пяна на устата да разказват колко е лоша руската ваксина, но това няма да направи техните препарати по-добри.

А ефективни ваксини са ни нужни, иначе коронавирусният кошмар ще продължи и догодина, а това ще е пагубно за всички. В този случай, колкото и да не им се иска на някои, политиката и финансовия интерес трябва да отстъпят на втори план.  

Здраве и късмет на всички през новата 2021-а!




Гласувай:
5



1. 1997 - До къде ни докараха
02.01.2021 13:02
" Британците решиха да комбинират своя препарат със Спутник-V"
пак да ползваме труда на Русия, но да платим парите на Британия. Шмекери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216456
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031