Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.08.2020 17:08 - Путин го чакат големи проблеми заради Навални?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1760 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От толкова време не бяхме чували за Скрипал и Новичок, че трябваше някой да ни напомни за ужасния и кървав тиранин в Кремъл, който безжалостно трови беззащитните московски либерали, борещи се за демокрация.

Поредния „борец за демокрация”, до когото стигна дългата ръка на режима се оказа Алексей Навални (когото по БиТиВи няколко пъти нарекоха Сергей). Навални е особен случай, тъй като той е изключително популярна личност в западните медии и основна опора на западната пропаганда в Москва. Чуждите медии постоянно го описват като главния опозиционер и едва ли не конкурент на Путин. Ако човек чете само писанията на европейските и американски журналя, то той ще остане с впечатлението, че Льоша Навални действително е влиятелен политик и може да се мери с президента. А разкритията му са толкова страшни, че Кремъл трепери от мисълта, че „критикът” може да пусне някой скандален компромат, който да унищожи режима. Истината, естествено, е точно обратната.

Първо, че Навални не е политик. Ако беше реален политик, то отдавна да е основал своя партия. Ако той е толкова популярен, колкото твърдят западните писачи, то той лесно би събрал нужните подписи, формирал партийна структура и т.н. А накрая даже щеше да спечели изборите с нея (нали на запад го смятат за главната заплаха за Путин).

Но избори Навални не може да спечели поради крайно низката си електорална подкрепа, която не достига дори 5%. С такъв нисък рейтинг той няма шанс да състави някога конкуренция на Путин. Поради този факт Альоша в последните години се пренасочи към малолетната аудитория на ютуб, която обработва със своите клипчета, разкриващи „страшните престъпления” на режима. А какво да кажем за либералните протести в Москва, които не могат да съберат дори пет хиляди души. Щом Навални е толкова опасен конкурент на президента и влиятелен опозиционер, защо на протестите му идва толкова малко масовка? В доста случаи журналистите, дошли да снимат протестите му, са повече от самите протестиращи. Да, Кремъл сигурно гледа това и трепери от страх (ха-ха).

Но да се върнем на инцидента в Омск, който западните медии веднага нарочиха за умишлено отравяне, организирано от Кремъл. Доказателства няма никакви, но още първия ден пропагандата го определи като отравяне. Съвсем скоро предполагам, че ще заявят, че срещу Алексей е бил използван новичок. Звучи като абсурдна шега, но нищо чудно да се превърне в реалност.

Никой дори не обръща внимание на простия факт, че руските власти нямат никакъв мотив да ликвидират Навални. И как така властта хем иска да ликвидира опозиционера, хем му оказва бърза и навременна медицинска помощ, благодарение на която Алексей още е жив (макар и в момента на командно дишане в немската болница). Освен това ако руските власти имаха какво да крият, те нямаше да позволят Навални да бъде извозен в Германия.

А какво имаме вместо това? Пропагандната машина на Запада се задейства още от първата минута и насажда само версията с умишленото отравяне. От инцидента с Навални се изстисква максимален медиен шум, който удря именно по Кремъл. Вече се лобират нови санкции срещу Русия и се предлага да бъде спрян Север поток-2. Скоро сигурно ще се появи и санкционен списък на името на Навални.

От друга страна ако германците все пак окажат на Навални необходимото лечение и не го пратят на ония свят, то Альоша няма да се превърне в национален герой в Русия, който триумфално да се завърне в Москва и да стане водач на опозицията. Мнозинството граждани ще го възприема още повече като прозападен пропагандист, а либералното малцинство ще продължава да кълне Путин и да ходи на рехавите си митинги. Има и вариант Навални да остане някъде в Европа откъдето дистанционно да критикува Путин (Ходорковски може да го спонсорира). Но ако това се случи, то Навални като политически проект може да се счита за закрит.    

В момента на европейците и американците е по-изгодно Навални да се спомине в германската клиника и да бъде превърнат в сакрална жертва. Това би дало силен тласък на западната пропаганда и би позволило да се усили информационния натиск върху Москва. В деликатна позиция се намират и германските лекари, от които се изисква да „докажат” отравяне дори изследванията на Навални да отхвърлят тази версия. Тоест лечението на Алексей е политизирано от първата минута, което всъщност е лошо за самия него, защото не му гарантира, че германските лекари ще се борят усърдно за живота му. Но именно близките на Навални са тези, които настояваха той да бъде откаран в берлинската клиника.

Що се отнася до „доказателствата” за отравянето на Навални, то това дори не са косвени улики. Ето отваряме една от последните новини по случая и какво четем: „Германските лекари, които лекуват Навални в болницата "Шарите", по-рано днес заявиха, че той е бил отровен преди да изгуби съзнание в самолет в Русия миналата седмица.” Малко по-долу в статията пише: „Руският опозиционен лидер Алексей Навални вероятно е отровен с невропаралитично вещество, обявиха от болницата в Берлин, в която от събота се намира блогърът.”

Тоест в началото на статията се твърди като свършен факт, че е бил отровен, а по-долу вече пише „вероятно” е отровен. А защо се добавя думата „вероятно”? Ами защото доказателства за отравяне няма и авторът на статията така се предпазва от обвинение в клевета и писане на неверни данни. Също така пише, че в кръвта на Навални е открито отравящото вещество, но докторите не знаят какво именно е това вещество. Веществото било от групата на инхибиторите на холинестераза и германците се опитват да представят това като доказателство за отравяне с химическо оръжие. Но това е абсурд и не доказва нищо. Въпросните инхибитори се появяват и като продукт от препаратите, използвани при лечението на пациента. Руските лекари също отбелязаха тези инхибитори в изследванията си и какво? Освен това колко от читателите знаят какво е това „холинестераза”? Със същия успех автора на статията можеше да изпише думата „инсихнлитпопрома” или „фпонтоанятзор”, за да баламоса читателя. Така или иначе никой няма да тръгне да проверява какво значат тези термини. Но за сметка на това всички ще прочетат заглавието на статията, в което пише, че Путин е отровил еди-кой си и ще повярват на тази измишльотина. Ето така работят медиите.     

Остава да пожелаем на Навални чуждестранните му спонсори да са решили все пак да го оставят жив, а не да го превръщат в сакрална жертва на режима. Ако съдим по информационната кампания и спекулациите, които се разпространяват в западното медийно пространство, покровителите на Алексей имат силен повод да го оставят да умре, защото това би създало максимално негативен образ на Кремъл. Другият сценарий е да го оставят жив по примера на Скрипал и да го скрият в някоя трета страна, междувременно продължавайки да обвиняват Москва, че го е отровила. Така или иначе Навални като руски политик не се състоя – и нужните качества няма, и вместо да обединява опозицията той я дробеше заради егото и алчността си. Всъщност той дори беше удобен на руските власти и служеше за своеобразен гръмоотвод за недоволството на част от обществото.

На мястото на останалите руски либерали аз бих се притеснил сериозно, защото западните им спонсори може да решат да организират още някоя пропагандистка кампания и да си изберат нова жертва сред опозиционерите, особено когато образът на Навални стане съвсем неактуален.                            




Гласувай:
4



1. pando - Навални
30.08.2020 18:23
Е натровен със ДУРАЧОК.Най-последната и секретна отрова.....
цитирай
2. 1997 - Уморените коне ги убиват, нали?
30.08.2020 23:29
Навални е изхабена цев, която ЕС ще сложи на оградата си като тези на Военна академия.
Всеки, който е готов да предава родината си на ЕС и саксонците през океана, да се готви да бъде употребен и дори убит в гърба за интересите на тези, които го яздят срещу Русия.
В БСП също.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3234279
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930