Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.06.2020 16:24 - В САЩ започна Перестройка! (2 част)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2636 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Крилата беше станала фразата, че в САЩ не може да се случи цветна революция, защото там няма американско посолство. Е, живеем в 2020 година, в която могат да се случат и най-невъобразимите неща. Пък и защо да не може при положение, че спонсорите са същите, а залогът е дори още по-голям – властта във Вашингтон.

Ех, дали задушеният от полицай Джордж Флойд си е представят приживе, че един ден ще бъде погребан в златен ковчег и с държавни почести? А дали полицаят-убиец си е представял до какво ще доведат действията му? Всичко в Америка щеше да си е постарому ако Флойд просто беше натикан в патрулката и откаран в полицейския участък. Щеше да получи поредната присъда и никой нямаше да му обърне внимание.

Малкото камъче преобръща колата, както се казва. Останалото вече е история.

САЩ преминават през изключително турбулентен период. Че ролята им на глобален хегемон от години отслабва беше ясно и преди. Този процес е необратим, а настоящата ситуация с коронавируса и неспиращите расови протести и вълнения подливат допълнително масло в огъня.

Щатите в момента се намират не само в обществено-социална криза, но и в остра политическа. Именно борбата между двата политически лагера – консерваторите републиканци и либерално-глобалистките демократи – не позволява на страната да намери баланс, камо ли да започне да се справя с насъщните въпроси. Затова и протестите ще продължават минимум до изборите през ноември. За демократите е изключително важно да използват открилата се възможност и чрез протестите да опитат да смъкнат рейтинга на Тръмп и евентуално да отнемат президентското му кресло наесен. За Тръмп също е важно да канализира недоволството в удобна за себе си посока и да привлече доверието на мнозинството.

Впрочем се получава ситуация при която и двете страни имат интерес в уличния хаос – демократите опитват чрез него да покажат слабостта на президента, а Тръмп иска чрез погромите да внуши, че само неговата твърда и решителна ръка е способна да се справи с проблема.   

Единствения плюс за Белия дом в момента е факта, че хората забравиха поне временно за коронавируса. Не че пандемията забавя ход или властите се борят ефективно с вируса, напротив – в някои щати се наблюдава стабилен ръст на заразените. Просто медиите, особено тези, които подкрепят демократите, в момента са изцяло заети с политическата борба във Вашингтон.

Най-яркото отражение на политическия клинч, в който са влезли Тръмп и демократическите му конкуренти е ситуацията в Сиатъл. Централния район на града в момента е окупиран от протестъри и превърнат в своеобразна комуна. Кметицата на града изтегли от там полицията и умишлено не предприема никакви мерки, въпреки заканите на Тръмп в туитър. Демократите в случая действат на принципа „колкото по-зле, толкова по-добре”. Факт е, че жителите на самопровъзгласената комуна никой не ги пита дали им харесва новото положение. Полицията дори не приема обаждания от района и не праща патрули, така че гражданите трябва да се спасяват сами.     

От друга страна, щом САЩ се смятат за велика и изключителна нация, нагло поучавайки всички останали, то значи те могат да открият някакво изключително решение на расовия проблем и полицейското насилие.

За съжаление решение не се вижда на хоризонта най-вече заради борбата между политическите елити, за които приоритет са предстоящите избори, а не справянето с настъпилата социална криза. Освен това проблемът с расизма е толкова стар и дълбоко залегнал в американския обществен строй, че просто и бързо решение не може да бъде намерено. Към всичко това се прибавят и икономическите проблеми, предизвикани от коронавируса, които допълнително подгряват общественото недоволство и създават почва за бъдещи протести.

За това колко са дълбоки противоречията в американското общество свидетелства и борбата с паметниците, която се разрази след убийството на Джордж Флойд. Падат не само паметниците, свързани с Гражданската война между Севера и Юга (борбата със символите на Конфедерацията се води отдавна, но в момента тя достигна максимума си), но и статуите на бащите-основатели на САЩ. Народният гняв достигна и до Христофор Колумб, който имаше нещастието да открие Америка и сега се разплаща за стореното. Всички тези монументи са събаряни с една проста формулировка – че са расисти, колонизатори и експлоататори. Пренаписването на историята започна с бурни темпове и възниква въпросът докъде ще стигнат авторите на новите учебници, на които ще се наложи да преобръщат историческите факти. Опитът на Украйна подсказва, че подобни опити не водят до нищо добро.

Погледнато от друга страна излиза, че в американската история всеки втори (че даже и първи) е расист, експлоататор и душманин. Всъщност цялата история на западноевропейските (а в последствие и на САЩ) империи се крепи върху колониализма и експлоатацията на ресурсите на покоряваните от тях народи. Историята на възхода на западните държави буквално е писана с кръвта на угнетените. Но чак сега ли европейците и американците научават тези смущаващи факти от историята си? Да не би преди убийството на Флойд историята да беше някаква друга? Всичко си беше същото.   

До крайност стига и налаганата толерантност, преминаваща в тоталитарна цензура, под ударите на която вече попаднаха „Отнесени от вихъра”, различни анимационни филми и дори романите на Марк Твен. И това е само началото.

Тъпчат се и основите на демокрацията, която Вашингтон така активно (поне на думи) налага навсякъде по света. Право на алтернативна позиция нямаш и ако посмееш да оспориш налаганото от мейнстрийма мнение, то веднага биваш атакуван (и обявен за нетолерантен расист). При това мнението на мнозинството (в широк социален смисъл) не се зачита и му се натрапват интересите на малцинството, дори ако те му вредят.

Като цяло САЩ показаха, че реалното положение на страната е много далеч от онзи идеален образ, който тя продава на света и който е идеализиран от хората, които се подвеждат от лъскавата картинка, рисувана от Холивуд. Оказа се, че Америка съвсем не е толерантна и има дълбоки проблеми с расизма. Америка не е свободна, а напротив – полицейска държава с най-много затворници в света. Полицейското насилие е норма и именно то се превърна в искрата, подпалила масовите протести от последните седмици. Америка има лошо и недостъпно здравеопазване и бързо стана страната с най-много заболели и починали от коронавирус. Пари за военни бази в чужбина и разточителни оръжейни проекти има, но за достъпно здравеопазване няма. И въпреки огромните военни разходи и мощ САЩ на практика не са спечелили нито една война от Виетнам насам.

Но въпреки всички описани по-горе недостатъци, САЩ без капка свян продължават да поучават всички останали държави и да им диктуват каква политика да водят. Само че след случилото се в Америка през последните две седмици вече всяка страна (например Китай) ще може да размаха пръст на Вашингтон и да нарече американците лицемери.

А ако Щатите не знаят как да решат вътрешните си проблеми с расизма и социалното неравенство, то мога да им посъветвам примера на Либия. Помним как натовската авиация се отправи на храбра мисия в африканската страна, за да свали диктатора Кадафи и да донесе свобода и демокрация на либийския народ. Е, доблестната натовска военна машина осъществи хуманитарна бомбардировка в най-добрите традиции на европейските ценности и Либия сега е демократична, успешна и процъфтяваща страна. Сарказъм.

Не е ли време да пратим натовската авиация към Вашингтон, за да настане и там светлото демократично бъдеще като в Триполи?                             




Гласувай:
6



1. ernest - Според една версия
22.06.2020 16:50
дори самият коронавирус е изтърван именно заради предстоящите избори в САЩ. Носят се слухове, че Тръмп има намерение да национализира Федералния резерв, от което много се страхуват интернационалните банкери държащи централната тръстова банка в САЩ наричана Федерален резерв и от там цялата тази дестабилизация.
цитирай
2. krumbelosvet - Магия ли е
23.06.2020 04:49
Магия ли е, че на Уолстрийт всичко е спокойно?
Кой ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА НА САЩ не прекрати ПРЕДИЗБОРНАТА баталия след изборите? Кой ли?
Който владее Холивуд и ЦРУ. Значи - НЕ Тръмп. Не и горките "демократи". И Пентагонът е разединен.
Кой клати лодката?
Май Тръмп наистина воюва с ФРС. И ФРС играе "ва банк". И едва ли знае как ще свърши играта.
Остана ли на света СИГУРНО КЪТЧЕ да се изнесе Уолстрийт? Кой знай. Май минахме на пряко извънземно управление. От Яхве ли?
цитирай
3. morskipesni - Бе по-добре няма да става
23.06.2020 09:30
Не си правете илюзии. Дори да се "рансформира" злото си остава зло. За цял свят, че Космоса дори. Онова изчадие Мъски например яко се заело да омаскари близката ни орбита с метално-електронен скрап.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215541
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031