Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.06.2020 16:27 - Как коронавирусът уби капитализма
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3242 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

И така, какво научихме за вируса през изминалата седмица? Че хлорохина е безполезен и дори вреден, че „шведският” модел не работи и че европейското здравеопазване е на нивото на Третия свят. Всъщност дори родното здравеопазване, колкото и да е учудващо, се оказа по-ефективно от него. Но всичко по реда си.

Първо, да отбележим факта, че като цяло по света се наблюдава спад на пандемията (особено в Европа). Ръст в момента се отбелязва в Бразилия, която измести Русия от второто място по брой заразени. Измести я бързо, с рязък скок в количеството заболели и починали. Една от главните причини за провала е упоритата позиция на бразилския президент, който отказва да възприеме сериозно опасността от коронавируса и налага доста либерална (и неуспешна) политика. Затова сега в медиите се въртят кадри със стотици допълнителни пресни гробове, изкопани в Рио. Ситуацията стига до там, че местните губернатори напук на президента Болсонару сами въвеждат ограничителни мерки. Но какво ли друго може да очакваме от либерален проамерикански президент. Само най-лошото.           

В същото време западните медии и власти търсят причината за провала в борбата с вируса навсякъде, но не и в себе си. Основните виновници са два – Китай и Русия. Китай е мишена на обвинения заради това, че уж скрил информацията за коронавируса и не съобщил навреме колко е опасна инфекцията. Русия пък е виновна по принцип. Чуждите медии пишат смразяващи кръвта статии за това колко е зле руското здравеопазване все едно това по някакъв начин ще помогне на европейските граждани.

Само дето антирекорди по заболяване и смъртност поставиха европейците и американците, а не руснаците. Именно колективния Запад закъсня с действията си и позволи на пандемията да излезе извън контрол. Ето например статистиката по смъртност за 30-и май: починалите от коронавирус в САЩ в този ден са 1200, в Бразилия 1180, в Британия 324, а в Русия – 181. При това смъртността от COVID-19 в Русия остава на ниво 1,2%, докато в Британия той достига 14,1%, а в Белгия – 16,2%, което е просто ужасна цифра. Така че статистиката нагледно показва чие здравеопазване накуцва, оборвайки нападките на европейските журналисти. Всъщност тези журналисти се опитваха да обвинят Москва, че занижава цифрите, но аргументи така и не представиха. От Световната Здравна Организация (СЗО) нямат претенции към данните предоставяни от руската страна и не ги подлагат на съмнение. Освен това самите европейци не представят пълни данни и често спекулират с цифрите. Те например не включват в статистиката си починалите извън болниците и в старческите домове, аутопсии се правят рядко, затова не всеки път може да се посочи точната причина за смъртта на заболелите.

От друга страна, дори и да допуснем, че китайците не са споделили някаква информация за вируса, това пак не е оправдание за грешките на европейците и американците. Дори когато стана ясно, че COVID-19 наистина представлява опасност, Европа не взе никакви мерки и не започна да налага ограничения. Ограничения започнаха да се налагат едва когато инфекцията плъзна из Стария континент и болниците се препълниха. Русия например доста бързо съобрази да затвори границата с Китай, което на първи етап спря заразата. Коронавирусът все пак проникна в страната от Европа, където пандемията вече бушуваше и хиляди руснаци я донесоха със себе си у дома. Така че Москва също има право да изказва претенции по адрес на Европа и да я обвинява за проблемите си. Въпреки това, благодарение на по-ефективните си и навременни действия, руснаците съумяха да избегнат италианския и испански сценарий и не позволиха на здравната си система да изпадне в колапс. Всъщност Русия имаше дори възможност да прати помощ на Италия и Сърбия, които напразно очакваха съдействие от Евросъюза. ЕС до ден днешен така и не можа да измисли някаква обща стратегия за справяне с пандемията. От Брюксел обещават да помогнат финансово на пострадалите страни-членки, но това звучи по-скоро като опит да се купи лоялността на европейските държави, които не са доволни от политиката на Европейската общност. Освен това тепърва предстои да се реши как да се разпредели тази финансова помощ и кой какъв дял ще получи. Можем да очакваме доста спорове и кавги между страните-членки по този въпрос.  

Тезата, че „Китай не ни предупреди навреме и затова закъсняхме” например се оборва от действията на Швеция и Британия. Шведите изначално решиха да изберат по-либерална стратегия и да не затварят повечето обществени места, дори когато беше ясно, че COVID-19 е сериозна заплаха. Резултатът – Швеция се оказа на 1-во място по смъртност от коронавирус в Европа. И не само това – в шведските старчески домове настана истински мор с хиляди жертви, тъй като гражданите над 65 години, според съобщенията в медиите, масово не получават достъп до апаратите за изкуствено дишане. Давали им само морфин колкото да удължат агонията им. Да допуснем, че всички тези жертви са били в името на финансовото спасение. Уви, шведската икономика също вече е в криза и се сблъсква с ръст на безработицата и спад на износа въпреки всички либерални напъни. Освен това къде изчезнаха принципите на демокрацията, грижата за благополучието и здравето на гражданите? Излиза, че шведите набързо загърбиха евроГейските ценности и избраха закона на джунглата – ще оцелеят само най-силните. В крайна сметка шведския модел не донесе никакъв положителен ефект и шведската икономика пострада като всички останали.   

Британия в лицето на премиера Джонсън първоначално също искаше да се размине леко и да натрупа „естествен имунитет” у своите граждани. Бързото настъпление на пандемията обаче показа, че идеята с имунитета е много лоша и дори самия Борис Джонсън се оказа в интензивното на апарат за изкуствено дишане. Страната в крайна сметка все пак бе принудена да въведе ограничения и да понесе икономически загуби, но времето за подготовка бе бездарно загубено и резултатът се оказа по-лош, отколкото можеше да бъде. Също така се изясни, че британската медицина не е готова за кризи от калибъра на коронавируса и местното здравеопазване се оказа парализирано още в самото начало на пандемията. От там и печалната статистика – Британия за по-малко от месец се нареди в челото на класацията по заболеваемост от COVID-19, а смъртните случаи достигат почти 40 хиляди, което значи, че много британци не получават медицинска помощ на време.                 

Най-зле от всички обаче се оказаха САЩ с техните над 1,8млн. заразени и 106хил. починали до момента. Да добавим към това и икономическата криза, предизвикана от пандемията и лишила вече 40 милиона американци от работа. Ето как страната на победилия капитализъм бе победена от коронавируса, при това за по-малко от три месеца. Макар че, като гледаме новините, коронавирусът не е най-големият проблем на Америка в момента. Но това е отделна тема.

Изобщо коронавирусът напомни простата истина, че природата си остава по-силна от човека, без значение какво технологично ниво сме достигнали. Един вирус, който дори не е толкова опасен като хепатита, шарката и други подобни, се оказа достатъчен, за да парализира цялата световна икономика и за по-малко от два месеца да промени начина на живот на милиарди. При това инфекцията даже не е отминала и още доста време няма да имаме ваксина срещу нея.

COVID-19 демонстрира, че икономическият модел, при който живеем, е неефективен. И в условия, когато е невъзможен икономически ръст, той веднага престава да функционира. Капитализмът отдавна показа несправедливата си същност и неизкореними недостатъци, постоянно хвърляйки ни от една криза в друга. Но за алтернатива, уви, никой не мисли. Така че напълно закономерно можем да очакваме нова вълна на икономическата криза, когато наесен коронавирусът според експертите отново ще се завърне.

Тогава сигурно пак за всичко ще са виновни Русия и Путин, но се съмнявам, че тези безполезни обвинения ще стоплят някого и ще решат икономическите проблеми на Евросъюза, включително нашите.

От 2020-та измина точно половин година. Гледайки към изминалите шест месеца, просто не ми се мисли какво ни очаква до края. Но да бъдем оптимисти все пак и да вярваме, че най-лошото е вече зад гърба ни…             



Гласувай:
9



1. ka4ak - ЗДРАВЕЙ,доста старо,но МОЖЕМ ДА ИМ НАЛЕЕМ АКЪЛ.....
02.06.2020 18:36
09:21 - ЗДРАВЕЙ,доста старо,но МОЖЕМ ДА ИМ НАЛЕЕМ АКЪЛ.....
ПРОМИСЛЕТЕ ГО

10.03.2009 10:33 - провокирано от 2 дни ТРАУР
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 11652 Коментари: 45 Гласове: 3



Трагедия, лошо стечение на обстоятелствата, лична грешка, бедност, печалбарство, безотговорност или съдба! Всеки го преживява различно и се пита къде сбъркахме.
Когато се обърне колата - пътища много!
Но ПАК ще е за един миг, ПАК ще се вземат мерки `това да не се повтаря`...
В армията уставът е писан с кръв и затова е казано, че най-тежи да те гонят по устав, макар че ако той се изпълнява, службата е тежка, но безпроблемна!
Същото е и със Закона - спазва ли се, всичко е ОК!
Повод да напиша тези редове е нещастието с учениците от Свищов - един миг невнимание струва 12 трупа на наши деца....24 фамилии проклинат обезмисления си живот, всички свои надежди и искат само едно - ДЕЦАТА,ДА СА ЖИВИ !
На 04.04.2004г. се проведе шествие в чест на любимото цвете МАРИХУАНА?!?!?!???
Една престъпна организация "Промяна" тръгна на бунт заради отмяната на еднократната доза наркотик! Все едно, че досега някъде в България е било разрешено да се продават наркотици ?!
Шествието не бе разрешено, но полицията услужливо го съпроводи до Народния театър "Иван Вазов" и стана съучастник на популязиране употребата на бира и трева. А законът бе публикуван на 30.03.2004 г, където изрично е посочено, че влиза в сила 3 дни след обнародването му в Държавен вестник !
ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ В ИНДИГО И ЧЕРНА ГОРА Е РАВНОСИЛНО НА ТРАГЕДИЯТА С НАРКОТИЦИТЕ, ПОВТАРЯЩА СЕ ЕЖЕДНЕВНО !
Ние допускаме бавно, но сигурно, с бездействие да унищожаваме бъдещето си! Ние спомагаме тези трагедии да се разиграват в мащаб 1:10000 с оправданието, че това не се вижда. А когато го видим, не го отчитаме, защото - "Какво ще кажат другите?!"
Всеки е убеден, че това не може да се случи точно на него и не може да разбере, че наркоманията е изкуствена болест и човек няма изградена защита срещу тези вещества, а децата - съвсем! Защо не се проумее, че трябва да се възпрепятства пътя на наркотиците до нашите деца?! ТЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОКОСВАТ ДО ДРОГА ! Все едно да позволиш на детето си да играе с оголени жици, по които тече ток!
Видяхме как Лудата крава, ТОРС, Птичи грип, бяха овладени с крути мерки и спряни ! А за дрогата мълчим?!
Кога ще се разбере, че ние сме еретиците на Европа и може би затова нямаме пленено Българско знаме, защото битката се е водила на"Живот или смърт!" Явно може да ни обедини само опасността!
ИСКАТ ДА УБИЯТ ДЕЦАТА НИ !
Нека не го допуснем! Нека покажем на Света как може да се справим с наркоманията! Заедно можем! Нека направим действащия модел за нашата страна пример за другите! Не случайно сме просъществували 13 века и това не трябва да бъде последния, в който ще се споменава за нас!


06.04.2004г Владимир Качаклиев

Постинг: © Немощ
Автор на постинга: vaquero
цитирай
2. krumbelosvet - "Капитализъм" е стара дума
02.06.2020 19:27
И "Глобализъм" остаря.
Трябва по-конкретно - финал на вековна конспирация за завоюване на СВЕТОВНО Г О С П О Д С Т В О на едно банкерско съсловие от една улица в Нюйорк.
ВСЕОБХВАТНА война, без ядрено оръжие засега.
- Хомосексуализъм - джендъризъм.
- Оплюване на БЕЛИТЕ мъже за сметка на черните мъже и на жените.
- Многогодишно действие на слаби отрови. Най-ярък пример - обеднения уран в Сърбия. Плюс ГМО, химически добавки в храната и развалени храни.
- Цветни "революции", "Арабски пролети" и "Майдан" в т.ч.,
- Мигранти в Европа
И т.н. и т.н.
И тая конспирация НЕ Е ПОСТРАДАЛА изобщо до сега.
цитирай
3. pando - DO N°2
02.06.2020 23:18
100% ISTINA!
цитирай
4. iliaganchev - Няма ли по-точно заглавие на Вашата интересна и задълбочена статия?
07.06.2020 14:57
Моето лично мнение за заглавие е следното:
НЕ КОРОНА-ВИРУСЪТ УБИВА КАПИТАЛИЗМА, А ВРЕМЕТО НА КАПИТАЛИЗМА ПРИКЛЮЧВА
Ако поставите такова заглавие, статията Ви става още по-интересна, защото ще включи в себе си още анализи и то преди всичко икономически, свързани с предстоящата тази и следващата година "безжалостна" икономическа и финансова криза, засягаща целия Свят.
Надявам се, че ще схванете това, което казвам, тъй като сигурно имате и достатъчна икономическа подготовка - най-малкото въз основа на Вашата несъмнена наблюдателност!
Благодаря Ви предварително за вниманието, че стигнахте докрая на това мое писмо!
Поздрав от Регенсбург (Бавария) и пожелание за здраве, радости и успех!!!
Илия
цитирай
5. worldissue - Моето лично мнение за заглавие е ...
08.06.2020 01:56
iliaganchev написа:
Моето лично мнение за заглавие е следното:
НЕ КОРОНА-ВИРУСЪТ УБИВА КАПИТАЛИЗМА, А ВРЕМЕТО НА КАПИТАЛИЗМА ПРИКЛЮЧВА
Благодаря Ви предварително за вниманието, че стигнахте докрая на това мое писмо!
Поздрав от Регенсбург (Бавария) и пожелание за здраве, радости и успех!!!
Илия


Здравейте,

благодаря за поздрава. Що се отнася до заглавието, обикновено се старая да избирам по-къси фрази, които по-лесно да привлекат вниманието на четящия. Вашето предложение също е интересен вариант, защо не. Нямам специална
икономическа подготовка, но смятам, че личното ми мнение по въпроса може да заинтересува читателите и да е полезно на някого. Например на Вас, за което се радвам ;) Здраве и успех и на Вас!
Иван (worldissue)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213884
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031