Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.05.2020 18:11 - Кой е виновен за коронавируса?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1139 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 12.05.2020 18:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

При положение, че САЩ напълно се провалиха в борбата с коронавируса, сега най-важното за Вашингтон е не да изобрети ваксина, а да намери кой му е виновен. Всъщност виновник се намери бързо и всички знаем кой е той (този път не става въпрос за Русия макар че и на нея по навик ѝ търсят сметка).

Срещу Китай беше започната мощна пропагандистка кампания не само защото пандемията избухна първо там, но и защото Пекин се намира фактически в състояние на Студена война със Щатите. Конфликтът между двете страни обещава да продължи с години, а COVID-19 даде допълнителен тласък на това противостоене.

Всъщност нападките спрямо Китай станаха и елемент от политическата борба вътре в самите Щати. Тръмп не само се опитва да оправдае провала на щатското здравеопазване, но и да отбие атаките на демократите, за които коронавирусът се оказа добра възможност за спечелване на политически точки преди следващите президентски избори. Сирия, Украйна и Рашагейт не успяха да бутнат Доналд Тръмп от президентския пост, но COVID-19 може да се окаже фатален за него.

И така, след потока обвинения по свой адрес Китай реши да отвърне и на свой ред да зададе неудобни въпроси. Тонът на въпросите, появили се в китайската преса, недвусмислено показва, че Китай възлага именно върху САЩ вината за разпространението на вируса. Американците явно нямат намерение да отговарят на Пекин и ще продължават да сипят обвинения и да заплашват със санкции. Ето и десетте въпроса, които зададе Китай:

  1. През февруари 2019 списанието Science съобщи, че правителството на САЩ след 4 години мораториум е одобрило провеждането на спорни изследвания на вируса на птичия грип. Някои експерти смятат, че мутацията на вируса, която е могла да се случи в резултат на опитите, може да увеличи риска от предаването му от човек на човек. Защо САЩ са направили това и защо нито изследванията, нито резултатите им са били обнародвани в пресата?
     
  2. През април сайтът The Global Biodefence съобщава за пълното възобновяване на дейността на военната биолаборатория на Армейския институт за изследване на инфекциозни заболявания в Форт Детрик, Мериленд, която се занимава и с изследване на коронавируси. През юли миналата година Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ временно затваря лабораторията. През март на сайта на Белия дом се появява петиция с искане да се разкрият публично истинските причини за затваряне на лабораторията. Как САЩ ще коментират това?
          
  3. New York Times през март публикува документ, според който в периода януари-август миналата година здравното министерство на САЩ е провеждало учения, наречени „Пурпурна инфекция”. Според легендата на ученията в Китай избухва епидемия. Инфекцията, подобна на SARS, но предизвикваща повече усложнения и предаваща се по въздушно-капков път, се разнася по света от туристи. Ваксина срещу новото заболяване не е била разработена. Защо тези събития толкова силно напомнят това, което се случва по света сега? Защо САЩ, предсказали пандемията още преди година, така бавно реагират на разпространението на вируса, заявявайки, че всичко е „под контрол”?
  4. По данни на АВС още в края на ноември 2019 разузнаването на САЩ съобщава на Агенцията на военното разузнаване, Пентагона и Белия дом, че в района на китайския Ухан се разпространява вирусно заболяване. Националния медицински информационен център през ноември съставя отчет с достатъчно подробно описание на ситуацията с разпространението на вируса, което наистина се случва по-късно. На сайта на Вашингтон поуст има информация, че Тръмп повече от два месеца подред получава постоянно информация за коронавируса от разузнавателните агенции на САЩ. Защо тогава щатските власти обявяват извънредно положение едва на 13 март?
  5. На 21 февруари японската Asahi съобщава, че сред 14-те хиляди души, официално починали от грип в САЩ, възможно е имали и такива, които всъщност са починали от коронавируса. По-късно американския Център за контрол и профилактика на заболяванията съобщава, че от грип тази зима са боледували минимум 32 милиона американци. На 11 март директора на центъра Робърт Редфилд призна, че сред починалите от грип е можело да има и заразени с новия коронавирус. Колко души в реалност са боледували от коронавирус, а не грип? Дали САЩ са говорили само за грип, за да скрият заразяването с коронавирус? Ще се провеждат ли изследвания и ще допуснат ли САЩ международни експерти за оценка на ситуацията и извършване на анализ?
  6. Кога за първи път в САЩ се появява новия коронавирус? Започнало ли е предаването на новия коронавирус по-рано, отколкото за това се заговаря публично?
     
  7. На 16 март Wall Street Journal пише, че в САЩ са започнали първите експериментални тестове върху хора на ваксината Moderna Inc. Международните експерти заявяват, че това нямаше да е възможно ако САЩ не разполагаха със щам на вируса на най-ранен етап. Кога именно и откъде САЩ са получили щама?
  8. Според Вашингтон поуст председателя на сенатския комитет по разузнаване на САЩ Ричард Бар и жена му са продали до 1,7млн. акции на различни компании едва седмица преди рухването на борсата, предизвикано от коронавируса. Защо в онзи период мнозина американски политици се отървават от акциите си, а правителството продължава да убеждава хората, че ситуацията е под контрол?
  9. Защо на щатските експерти се разрешава да правят публични заявления относно COVID-19 само след съгласуване с канцеларията на вицепрезидента на САЩ?
     
  10. Какви изследвания се провеждат в американските биолаборатории в чужбина и защо САЩ не съобщават за това?   

Действително, въпросите са много интересни и биха могли да доведат до доста скандали разкрития. Нещо обаче ми подсказва, че Вашингтон няма интерес да отговори и ще продължава да сипе бездоказателни обвинения, опитвайки се да бяга от всякаква отговорност.  Със сигурност и американското население има повод да търси сметка от правителството си особено след като страната за кратко време стана абсолютен световен рекордьор по заболеваемост и смъртност от новия коронавирус.

Но защо ли някой ще си прави труда да задава неудобни въпроси и търси обективни отговори, щом има много по-лесно решение? За всичко са виновни Путин и китайците. Просто и ясно.  







Гласувай:
6



1. ok3223 - Нека са им "виновни" и Путин и китайците...
12.05.2020 20:29
и да умират с хиляди, ако това им харесва... радва. ПОЗВОЛЯВТ ДА ГИ ПРАВЯТ НА ОВЦИ ПРЕЗИДЕНТИ КАТО ДНЕШНИЯ ЛАЛАДЖИЯ... КОЙТО И ДА ЛЪЖЕ НЕ ГО БИВА. КААКВОТО СИ ПОСТЕЛЕШ... НА ТОВА И ЛЯЯЯЯЯГАШ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216396
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031