Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.09.2019 18:50 - Je suis русофил
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1044 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 20.09.2019 18:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Опасни времена настанаха за русофилите в България. И ние, подобно на англичаните, си спретнахме свой шпионски скандал, в който главният злодей отново е Русия. За щастие у нас натровени с новичок (засега) няма, но знае ли човек… Родният шпионски трилър се завъртя около националното движение на русофилите, което бе обвинено в шпионаж в полза на… познайте кого.

Обвинението в шпионаж по принцип е много сериозно нещо и ако го предявиш на някого, то тогава трябва да представиш и сериозни доказателства. И кого всъщност обявиха за шпионин? Някой министър, чиновник или човек с достъп до държавни тайни? Не, обвиниха председателя на организация, която открито се изразява за сближаване с Русия. Логиката е гениална – щом са русофили, значи шпионират в полза на Москва.

Трябва да се отбележи, че не всички в общественото и медийно пространство приеха за чиста монета шпионската мелодрама с Николай Малинов, който първо бе арестуван, а после пуснат под гаранция. На всички им е ясно, че тази история бе режисирана с оглед на предстоящите избори. Най-вероятно след края на изборите скандалът ще отшуми, а обвиненията срещу Малинов ще паднат.

Естествено, всички русофили ще продължават да бъдат подозирани в шпионаж, а българските власти ще разказват как се интегрират с Европа и се борят с руското влияние.

Всъщност в какво точно се изразява шпионстването на Малинов и русофилската организация, която той оглавява? Прокуратурата публикува „доказателства” под формата на някаква докладна записка на движението. При това беше разпространен сканиран документ, написан на руски (явно от прокуратурата очакват читателите сами да си го преведат). Прокурорите поясняват, че имало и други по-сериозни доказателства, но те ще бъдат представени в съда по-късно. Що се отнася до обнародвания документ, то в него няма нищо шпионско. Текста разказва за пагубното въздействие на САЩ/НАТО върху България и за необходимостта за политическа ориентация към Русия и съхранение на славянската общност. Също така се описва необходимостта за създаване на медия (и евентуално партия), която да разпространява идеите на русофилите, и съответно нуждата от финансиране на проекта.

И къде са тук доказателствата за шпионаж? Щом организацията се нарича „движение на русофилите”, би било логично да предположим, че членовете ѝ искат сближаване с Русия и за тях тя е по-предпочитана от САЩ и ЕС. Или обвинението намеква, че всеки, който има симпатии към Русия, може да получи обвинение в шпионаж? И същите тия хора после ми разправят за демокрация и европейски ценности?  

Но ако русофилите, по версията на ДАНС и прокуратурата, поголовно са агенти на Кремъл, то тогава излиза, че американофилите и франкофоните (примерно) също са шпиони на съответните страни. Ами евреите? В страната има и евреи. Ами ако всички те участват в световния ционистки заговор? По прокурорската логика и срещу тях трябва да се започнат репресии, защото те се поставят в услуга на чужда държава и заплашват българския суверенитет (който всъщност отдавна не съществува).

Колко американски НПО-та и всякакви организации, финансирани от Вашингтон, има в България. ДАНС биха могли да намерят в тях доста хора, които се поставят в услуга на чужда държава и налагат нейните политически и икономически интереси у нас. Но това естествено няма да се случи, защото българските власти ги е страх Чичо Сам да не им размаха пръст и да не ги смъмри. Все пак знаем, че е достатъчно едно позвъняване от американското посолство, за да накара родните власти да купят щатски изтребители или да се откажат от руските тръбопроводи. Кой би посмял да се изрепчи на големия американски брат?  

От друга страна, щом София се бои от руското влияние, защо тогава подписва за Турски поток? Нека Бойко е последователен докрай. Защо му е този хибридно-агресивен-имперски газ? Нека Вашингтон ни напълни тръбите с евтин демократично-толерантен газ. Или май все пак на подаръци няма как да разчитаме?

Що се отнася до идиотските страхове, че Русия готви някаква експанзия на Балканите или се готви да ни покорява, то хората може да спят спокойно. Дори и теоретично Москва да имаше някакви подобни планове, тя със сигурност нямаше да разчита на Малинов или организацията му.

Руска експанзия? Първо, за експанзия е нужно впрягането на големи ресурси, второ, това трябва да бъде приоритет на външната политика на Русия, за да бъде оправдано влагането на гореспоменатите сили и ресурси. За момента виждаме, че Кремъл е по-зает със сирийското и украинското направление. Да не говорим, че България има прекалено малка геополитическа значимост, че за нея да се води някаква сериозна борба на най-високо ниво. И четвърто – как Русия може да наруши българския суверенитет? Как може да нарушиш това, което го няма? На всичкото отгоре, как може руснаците да извършват някаква експанзия при положение, че страната е в НАТО и ЕС и е икономически напълно зависима от европейците? Това е безсмислено начинание.

Така или иначе, у нас има други доста по-важни проблеми, отколкото измислените шпионски скандали покрай изборите. Ето например драмата около избора за главен прокурор. Протести има за и против, но в крайна сметка Гешев ще си заеме поста, въпреки народното негодуване. Също така си имаме и хакерски скандал, при това без участие на никакви руснаци. Хакерите се оказаха нашенски, родно производство. За корупцията даже няма смисъл да споменавам, тя си съществува по определение и всички са свикнали с нея.

Но нали за всичко е виновен Путин, няма какво повече да му мислим и да търсим аргументи. А ако някой дръзне да възрази, то той е русофил и руски шпионин. Марш зад решетките, без съд и присъда!




Гласувай:
5



1. radostinalassa - Така си е
20.09.2019 20:38
Мене ме заплашиха, че ще ме обесят. Добре, че няма смъртно наказание.
цитирай
2. krumbelosvet - Драги worldissue,
21.09.2019 10:58
"България има прекалено малка геополитическа значимост", казвате вие.
Вероятно е случайна грешка.
България е близо да Босфора и е кръстопът между ТРИ континента...
Пази Боже, Турция може да ни прехвърли ядрената база в Инджирлик. Те десетилетия цицаха меда, милиарди военна и икономическа помощ и ноу-хау заради тая база и Арарат, сега е време да се отърват от ядреното жило...
цитирай
3. worldissue - "България има прекалено м...
21.09.2019 21:55
krumbelosvet написа:
"България има прекалено малка геополитическа значимост", казвате вие.
Вероятно е случайна грешка.
България е близо да Босфора и е кръстопът между ТРИ континента...


Така е, географски България се намира на важен кръстопът, но в момента за САЩ/НАТО това не е толкова приоритетно. В момента те отделят повече внимание на Украйна, а също така Полша и Прибалтика. Що се отнася до Инджирлик, не вярвам американците напълно да се изнесат от там, все пак Турция продължава да е много важна за Вашингтон. Пък и ядреното си жило е по-вероятно да пренесат в Полша, а не у нас (в случай че някога решат да го местят).
цитирай
4. 1997 - Je suis русофил
21.09.2019 22:50
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217100
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031