Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.08.2019 19:43 - Заплаха ли са за Путин либералните протести в Москва?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 979 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 08.08.2019 19:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Либералите в Москва в две поредни съботи се опитаха да разклатят режима на Путин, но… революцията не се получи, а Кремъл отново коварно устоя. И даже не усети, че някой се опитва да го разклати. Но ако човек погледне репортажите в западните медии (или в краен случай българските), може да си помисли, че дните на Путин наистина са преброени и той едвам-едвам се държи на трона. Реалността обаче както обикновено се отличава от това, което рисуват CNN, ВВС, Евронюз и другите производители на фейкнюз.

Да започнем с количеството участници в неразрешените протести. Уви, тези, които мечтаят за преврат в Русия и кървава разруха, ще трябва да изпитат силно разочарование – либералните прозападни протести в руската столица са твърде малобройни и не срещат масова народна подкрепа. На 27-ми юли в тях участваха около 3500 души, а седмица по-късно цифрата не можа да достигне дори 2000. За мегаполис като Москва това е отчайващо малко и явно не стига за повторение на украинския майдан. На всичкото отгоре половината от участниците в протеста бяха от други градове и нямаха никакво отношение към изборите за московски депутати. 

Що се отнася до последните две опозиционни представления, то формален повод за тях бе това, че няколко кандидата, свързани с Навални, не бяха регистрирани за местните московски избори за общински депутати. Причина за отказа на изборната комисия бе големия брой фалшиви подписи, събрани от кандидатите (доста от подписите принадлежаха на т.нар. „мъртви души”).

image
По време на протеста на 3-ти август не пострада нито един телефон...


Реакцията на хората на Навални бе доста показателна – вместо да обжалват решението на комисията и да подават апелация както му е редът, те веднага организираха протест, при това умишлено не го съгласуваха с градските власти.

Някой ще побърза да каже – ами те организират незаконни протести, защото властите не им разрешават да протестират. Не, точно обратното. Последния разрешен протест например беше на 20-ти юли и събра почти 12 хиляди участници, а следващия вероятно ще се проведе на 10 август. Тоест опозиционерите получават възможност да протестират, а на всичкото отгоре разрешените протести са по-многобройни от акциите на Навални и компания.                 

Причината Навални да организира неразрешени протести е пределно проста – щом проявата не е разрешена, полицията задържа част от участниците и се създава медийна картинка в стил „кървавия тоталитарен режим тъпче свободата на словото”. При това либералите винаги избират оживени места в центъра на столицата, където да може да се случи навалица и да се блокира пътното движение. Естествено, че общината подобен вариант не я устройва и тя не дава разрешение. Ако Навални пък организира разрешен митинг, то никой няма да го арестува, митинга ще си премине вяло и скучно и няма да се създаде достатъчно шум в медиите. А ако няма шум в медиите, съответно никой няма да прояви интерес и да финансира „бореца с режима” Альоша Навални. Нищо лично, просто бизнес.

Впрочем няма нищо чудно във факта, че агитката на Навални е толкова малобройна и не може да събере даже 4000 „революционери” в столицата. Първо, че образа на Навални вече се поизтърка с годините, пък и той никога не е имал нужните лидерски качества. Дейността му се свежда до това да разказва колко е корумпирана властта и да събира дарения от лековерните си фенове. На някой може да му се стори, че той постоянно е в следствения арест, но Алексей успява по няколко пъти в годината да си отпочине в екзотични курорти по света. Европа, Индия, Тайланд и т.н. Да, „борбата” с режима е наистина уморително занимание и на Льоша се налага да релаксира редовно, по възможност на някое по-луксозно място в чужбина. Парите за него не са проблем, тъй като се намират доста балами, които да пращат пари на сметките му. Това обаче не е всичко, тъй като Навални получава и стотици хиляди долари годишно от анонимни спонсори от чужбина, чиято самоличност „борецът” с корупцията отказва да разкрие. За да скрият източниците си на финансиране, хората му активно използват биткойн сметки, през които от години преминават внушителни суми във валута.        

Навални и колегите му активно призовават феновете си да участват в неразрешените акции и даже ги подстрекават да се бият с полицията, обещавайки им после юридическа и финансова помощ. Само че наивниците, които се хващат на думите му, после не получават никаква помощ и сами си плащат глобите. Пък и каква юридическа помощ могат да получат при положение, че Алексей (той твърди, че печели от юридически консултации, оправдавайки неясния произход на парите си) и хората му са абсолютно некадърни в сферата на юриспруденцията.

Що се отнася до самите протести в Москва, то те доста контрастират със случващото се например във Франция. Чуждите медии се опитват да представят действията на руската полиция като жестоки и репресивни, но истината е, че руските полицаи се отнасят към протестиращите в пъти по-хуманно от примерно френските жандарми или американските копове. В Москва нямаше палежи, разбити витрини или погроми. Полицията не използва сълзотворен газ, гумени куршуми и водомети. Нямаше и нито един сериозно пострадал протестиращ, на никого не пукнаха главата и не изкараха окото. Това силно контрастира с протестите в Париж, където има и пожарища и полицейско насилие. Между другото пострадалите по време на френските протести, които не спират вече девети месец, надхвърлят цифрата 4000! Полицейските гранати и куршуми осакатиха десетки хора, един французин дори остана без китка след като в ръката му експлодира граната.

Защо „демократичните” медии не наричат Макрон диктатор и не призовават за оставката му? Защо не осъждат полицейското насилие във Франция и не настояват всички задържани и осъдени да бъдат освободени? И защо ли ми се струва, че на българските медии им е по-интересно да пишат за московските протести, отколкото за протестите в самата България. А поводи за протести у нас има предостатъчно, особено в момента предвид кризата с прасетата и избора за главен прокурор.   

Спорен е и въпроса къде има повече демокрация – в Европа или Русия. Руските закони относно протестите са много по-либерални и хуманни в сравнение с европейските или американските. И глобите и присъдите в Русия са много по-леки отколкото европейските. Вероятно именно затова Навални и поддръжниците му действат толкова смело, в Европа той отдавна щеше да е влязъл в затвора с продължителна присъда. Що се отнася до задържаните по време на протеста в Москва, повечето от тях бяха освободени още същата вечер, в ареста останаха само най-буйните.

Преди дни пък немските власти официално призоваха руската полиция да освободи всички задържани протестъри. Без значение извършили ли са нарушения или не. Интересно ако Москва по същия начин започне да настоява от германци, французи и британци да не пипат своите протестиращи и да прекратят полицейското насилие? Как ще реагират европейците? Веднага ще обвинят Русия в намеса, нарушаване на демокрацията, хибридни войни и т.н. Пълно лицемерие с две думи.

Да се върнем обаче на въпроса от заглавието. Заплаха ли са протестите на Навални за Кремъл? Поне засега не и в близко бъдеще надали ще станат такава. Трябва да се подчертае, че Навални не е политик – той няма нито партия, нито някаква сносна политическа програма, нито пък има харизмата да стане следващия Ленин или Троцки. Той е преди всичко евтин провокатор и финансов авантюрист, чиито политически възгледи се променят в зависимост от волята на спонсорите му (между другото, преди да стане либерал Алексей се изживяваше като руски националист). За обединителна фигура на либералната опозиция, която така активно подкрепят в САЩ и Европа, той също не става. Дори от либералния лагер го обвиняват в прекален егоизъм и алчност. Самият той не подкрепя никого от политическите си колеги си и се е самоназначил за единствен предводител на опозицията (лозунгът му е „който не е с нас е против нас”).

Що се отнася до плановете на Вашингтон да използва либералната опозиция като инструмент, който да клати Русия отвътре и (евентуално) да извърши цветна революция, то американците явно скоро няма да постигнат успех. Масова народна подкрепа либералите нямат, тъй като повечето от тях са откровени русофоби и призовават Русия да се откаже от националните си интереси (познайте в чия полза). Лидерите на руското либерално движение постоянно се гризат един друг и на практика са още по-корумпирани и некадърни от чиновниците, които постоянно разобличават.

Затова и на навалновските акции ще продължават да ходят по 2-3 хиляди човека, които по принцип си протестират против всичко и им е все едно къде и за какво ще е поредния протест. Западните медии пък ще показват тази картинка, опитвайки се да убедят аудиторията си, че Путин скоро ще падне от власт, защото против него протестират милиони.

Съветвам родните журналя да обърнат повече внимание на българските прасета. За московските има кой да се погрижи…     






Гласувай:
7



1. radostinalassa - Западната " демокрация " винаги е по -..
08.08.2019 20:55
от руската. Тяхното си е най - хубаво. А американския посланик напуска поста си, защото в Русия било много студено.
цитирай
2. bojinkata - На протестите са засечени и много ...
09.08.2019 11:45
На протестите са засечени и много "гости" от украйна! Платени!
цитирай
3. worldissue - то без тия скачащи "гости&...
09.08.2019 23:55
то без тия скачащи "гости" не минава нито една простотия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216333
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031