Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.06.2019 18:35 - Има ли България суверенитет и накъде отиват отношенията с Русия?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 756 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Президентът Радев беше през изминалата седмица на посещение в Петербург, където наред с другото се обсъждаха газовите въпроси. Тези въпроси от своя страна породиха малък спор по повод това независима ли е България и доколко е суверенна по отношение на ЕС и САЩ.

Отговорът на въпроса суверенна ли е България е доста очевиден и ние всички го знаем. Знае го и Радев, но той естествено не може да нарече нещата с истинските им имена.

Макар Радев да заяви „че не може да се съгласи, че суверенитетът на България е бил ограничен”, прекрасно знаем в какво положение е поставена София по отношение на Брюксел и Вашингтон. Да си спомним, че самия премиер Борисов изказваше недоволство заради факта, че бе принуден да се откаже от Южен поток и не получи никакви компенсации от европейците и американците. Икономически мотиви за отказ от проекта нямаше, имаше само геополитически, при това тези мотиви бяха диктувани от Вашингтон и са в разрез с нашите  национални интереси (ако изобщо са ни останали такива).

А сега какво става? Проектът Южен поток бе трансформиран и се превърна в Турски поток, а България остана с пръст в устата, не дочака никакви компенсации от САЩ и в крайна сметка пак реши да се присъедини към руските енергийни проекти и все пак да пусне тръбата по своя територия.

Радев също така оправдателно възрази, че Южен поток е бил европейски проект и решението за спирането му било общо. Тоест решението България да строи тръбопровода по своя територия е било частно, а спирането – общо? Излиза, че общия „европейски” интерес противоречи на българския? Но ако Южен поток е бил европейски, тогава защо западноевропейците решиха да се отказват от него? Всъщност причината да се откажат от него е именно влиянието на САЩ, които всячески се опитват да се борят с руските енергийни проекти в Европа. Честно казано, не само българския суверенитет е ограничен, но и суверенитета на Франция и Германия, които продължават да следват в руслото на щатската външна политика, въпреки публичните заявления, че водят независима политика и САЩ трябва да се отнасят към тях като към равноправни партньори. Това естествено са само празни приказки и Щатите третират французите и германците като прислуга, която е задължена да изпълнява волята на господаря. За малки страни като България пък да не говорим. Вашингтон възприема такива като нас като прости туземци, така че Бойко да не се чуди защо никой не му плаща компенсации задето се отказва да работи с Москва.

Но и действията на САЩ са просто чудесни. На думи те са първи защитници на демокрацията и справедливостта, а в реалност са готови да смачкат същата тази демокрация ако им се пречка в краката. Американците постоянно повтарят пред публика шаблонните си речи за енергийната сигурност и диверсификация, с които оправдават опитите си да ликвидират конкуренцията в лицето на Газпром. И в какво се състои американската „енергийна сигурност”? Състои се в това европейците да се откажат от руския тръбен газ и да започнат да купуват единство американски втечнен, при това доста по-скъпо (станете независими от тях, за да станете зависими от нас – гениална логика). За Вашингтон това би било идеална сделка, но не и за европейците, за които това би било разорително. Да не говорим, че по-скъпите горива биха повишили стойността на европейската продукция и биха я направили по-слабо конкурентна спрямо щатската. За Щатите естествено това е истински подарък, за останалите не.    

За Москва пък е нормално да се отнася с недоверие към действията на „суверенното” българско правителство. Днес Радев и Борисов може официално да заявяват, че искат да участват в нов газов проект, а утре – ако позвънят от американското посолство – да се откажат от него. Тук възниква въпросът с кого именно трябва да преговаря Русия в случай, че реши да пусне тръба през България – с „независимата” София или все пак с Брюксел и Берлин? Всъщност на нещо подобно намекваше преди време и Борисов, когато го питаха за съдбата на газовите коридори през страната ни. „Нека големите се разберат, а ние ще изпълняваме” – горе-долу такъв беше смисълът на изказванията му по енергийния въпрос.

Що се отнася до отношенията ни с Русия и тенденциите, които стоят пред нас, то на сериозен положителен прогрес няма как да се надяваме, имайки предвид настоящото положение в руско-американските отношения и ролята, която в тях е отредена на Източна Европа. Роля на своеобразен буфер, който освен всичко друго трябва да бави и спъва проектите на Газпром. Курсът на конфронтация (който можем да кръстим „нова Студена война”) се запазва и е очевидно е, че ще продължим да подкрепяме икономическите санкции срещу Москва въпреки че не печелим нищо от това. Вярно е все пак, че загубите за нас не са критични по простата причина че търговията между двете страни е сравнително ограничена, но това не значи, че санкционния режим трябва да се запазва. Това е и другия съществен минус на тъй нареченото европейско „единство” – мнозина в Европа биха искали санкциите да бъдат премахнати, но по политически причини (под предводителството на САЩ, които са обсебени от идеята да запазят глобалната си хегемония) това няма да се случи скоро.

Българските власти съответно ще продължат да гледат към западноевропейските столици в очакване на команди и разрешение да участват в съвместни енергийни проекти с Русия. Едновременно ще слушаме познатите рефрени за европейското единство, ценности и независимата политика на България. Макар и нищо от изброеното да не отговаря на истината.          

    




Гласувай:
3



1. bojinkata - И все повече ще затъваме икономи...
12.06.2019 20:15
И все повече ще затъваме икономически, обедняваме!
цитирай
2. worldissue - Мда, не особено приятна перспек...
13.06.2019 00:59
Мда, не особено приятна перспектива...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216599
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031