Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.05.2019 17:20 - Имаме ли избор на евроизборите?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 632 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Предвид факта, че сме насред евроизбори и медиите се опитват да ни убедят, че е много важно да гласуваме на тях, възниква закономерния въпрос – а има ли изобщо смисъл да участваме?

На пръв поглед това изглежда доста престижно – да гласуваш за европейски парламент, който се намира насред „цивилизованата” Западна Европа. Нищо, че избирателите си нямат практически никаква представа какво представлява този парламент, как функционира и кои са депутатите в него. Пък и имайки предвид нулевото икономическо и политическо влияние на България, евроизборите за нас имат само символичен характер и не променят нищо.

Пък и какъв всъщност избор имаме? Интригата отново се свежда до боричкането между БСП и ГЕРБ и коя от двете партии ще вземе повече места. Тази сапунена политическа опера със силен селски аромат наблюдаваме на всички местни избори от последните години и не виждам от нея да има какъвто и да е положителен резултат. Въртим се в омагьосан кръг между две партии, надпреварата между които се състои в това кой е по-корумпиран и некадърен.

Много е популярен аргументът, че ако не ходиш на избори, някой друг ще гласува вместо теб и нищо няма да се промени към по-добро. Е, като гледам хората ходят на избори у нас, но техния ентусиазъм не се конвертира в нищо положително. Дали ходиш на избори или не, резултатът е пак същия – Бойко е премиер. И най-интересното е, че всички го кълнат в интернет, ама накрая пак ходят и гласуват за него. Парадокс.   

В европейския парламент нещата не стоят по-добре. Това, че ще имаме шепа депутати в ЕП, не значи, че можем по някакъв начин да влияем върху общоевропейските дела. Тези дела се определят от Берлин, Брюксел и Вашингтон, но не и от евродепутатите, за които ни предлагат да пуснем бюлетина. Пък и депутатите гласуват така както реши партийното ръководство и този принцип се отнася до всеки един парламент, не само нашенския. Може да има един-двама гласували по различен начин, но мнозинството гласува така както задкулисно се договорят партийните босове. За прозрачност и демократичност в ЕП също няма смисъл да говорим. Тъй нареченото единство и консенсус се постига чрез натиск от Брюксел, а в случай че някой се противи на волята на брюкселските бюрократи, то той веднага е обявяван за фашист и кремълски агент.    

Както казва председателят на ЕП, Антонио Таяни, „Трябва да променим Европа и да я направим по-ефективна, като отговорим на тревогите на гражданите и надграждаме върху вече постигнатото”.

Хубави думи, но за съжаление се разминават с реалността. Че Европа трябва да се променя е вярно, но никаква (положителна) промяна не се наблюдава през последните години. На хорските тревоги също няма кой да отговори, което си личи и от ръста на протестните настроения сред европейците и цялостното разочарование от политиката на европейските държави. Не случайно Жълтите жилетки продължават да протестират всяка седмица във Франция, въпреки че френските власти си мислеха, че протестите бързо ще отшумят.

Какво именно е постигнала досега Европа също не е много ясно. Проблема с бежанците не е решен и решение на хоризонта не се вижда. Също така постоянно ни плашат с вероятността от нова икономическа криза, която може да се разрази в еврозоната по всяко време. Никакви реформи в тази сфера, както и стремеж да се стигне до същината на финансовите проблеми на валутния съюз, в който се канят да набутат и България, не се наблюдават. Единственото, на което са способни европейските власти е отново да спасят частните банки с бюджетни пари и да прехвърлят финансовото бреме върху плещите на данъкоплатците. И евродепутатите разбира се с готовност ще гласуват за подобни мерки само да им дадат сигнал отгоре. Това ли се нарича „отговаряне на тревогите на гражданите” и „надграждане върху постигнатото”? Риторичен въпрос.        

Изглежда единственото, което обединява ЕС, е общият враг в лицето на Русия (да не споменавам Брекзит и удара по европейското единство, който нанесоха британците). Е, когато не можеш да решиш нито един реален проблем, например проблема с бежанците или трупането на дългове в еврозоната, то се налага да си съчиняваш виртуални победи. За европейците Русия вече няколко столетия подред е удобен образ на враг, когото можеш да обвиниш за всичките си проблеми.

Да, европейците може да гласуват още сто пакета санкции и Меркел да излезе и да обяви тържествено, че Европа е единна срещу Русия. Нищо, че европейският бизнес е много недоволен от санкционната политика, която го лишава от милиардни приходи. Пък и доста европейски политици биха веднага отменили санкциите, ако върху тях натиск не упражняваха от САЩ. Тук стигаме до още едно заключение – ЕС е лишен не само от единство (икономическо и политическо), но и от субектност. Берлин и Париж може всеки ден да повтарят колко независим е ЕС, но в крайна сметка продължават политически да се ориентират спрямо Вашингтон (особено що се касае отношенията с Русия).

Е, на желаещите да гласуват за евродепутати пожелавам успех. Ако това ги кара да се чувстват „европейци”, така да бъде. Вярно, „европейци” втора категория, но на някои хора и това им е достатъчно, за да се почувстват горди и значими. Решенията ще се взимат без някой да се интересува от мнението на източноевропейските „младоевропейци”, а на нас ни остава да мрънкаме и да се надяваме на европейското чудо. А на когото не му се чака, може просто да каже, че за всичко е виновна Русия и това е. Впрочем, имам подозрения, че Русия впоследствие ще бъде обвинена, че е хакнала евроизборите и са спечелили не тези, които трябва.

Но такава е тя европейската „демокрация”, няма вече на какво да се учудваме.             



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213879
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031