Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.05.2019 21:12 - Руските паспорти в Донбас – опасност за Украйна?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1044 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 07.05.2019 21:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Страшна фекална буря се развихри през изминалата седмица в Украйна и западните страни начело със САЩ, които подкрепят киевския режим. Причината за това бе решението, взето в Кремъл и отнасящо се до правния статус на жителите на ДНР и ЛНР, които са смятани от украинските власти за хора втора ръка.

Всъщност в решението на Москва няма кой знае какво сензационно или шокиращо. Руските власти просто решиха да облекчат условията за получаване на руско гражданство за жителите на двете самопровъзгласени републики. При това паспортите няма да се раздават, както разказват в Киев, а ще могат да бъдат получени при желание от заявителите след подаване на съответните документи. Съдейки по факта, че в ДНР и ЛНР вече се образуват опашки пред паспортните гишета, интересът на местните жители е голям.

Пък и как няма да е голям при положение, че украинските власти не предлагат никакви алтернативи на бившите си граждани, населяващи Донбас. Първо, че Киев в продължение на пет години се старае максимално да се огради от Донецк и Луганск и да скъса всички социално-икономически връзки с региона (пенсии не се изплащат още от лятото на 2014-та с формулировката, че „на сепаратисти не плащаме нищо”). Второ, киевските власти открито показват враждебното си отношение към жителите на Донбас, а някои украински политици даже предлагаха да се отворят концентрационни лагери, в които да бъдат филтрирани идеологически „неблагонадеждните” жители на ДНР и ЛНР. Всъщност като „неблагонадежден” може да бъде обявен всеки украински гражданин, който посмее публично да критикува украинските власти (такъв човек веднага ще бъде обявен за агент на Кремъл със съответните неприятни последствия).              

Всъщност и реториката на киевските власти е показателна – те наричат жителите на Донбас свои граждани, но не искат да им плащат полагащите се пенсии и социални придобивки. Искат да си върнат територията, но са настроени враждебно спрямо местните жители и ги третират като боклуци, които нямат равни права с останалите украинци.

И трето, което всъщност е най-лошо, украинската артилерия продължава да обстрелва предградията на Донецк и Луганск, което редовно води до нови жертви сред мирното население. Хора, които впрочем формално все още са украински граждани.

Москва дава ясен знак, че няма намерение просто да седи и да чака безкрай. Очевидно е, че Киев няма намерение да търси и най-малкия компромис с Донбас и няма да прави никакви отстъпки, предпочитайки да съхрани сегашното ниво на конфликта в Източна Украйна (тоест украинските артилеристи ще продължат да убиват бившите си съграждани). Украйна вече си има нов президент в лицето на шоумена Зеленски, който обаче засега повтаря реториката на предшественика си Порошенко и дори вече призова за нови санкции срещу Русия. По време на изборната кампания Зеленски твърдеше, че ще се придържа към минските съглашения по Донбас, а след победата си заяви, че няма да обявява амнистия за опълченците или автономия, въпреки че тези условия са записани в гореспоменатите мински съглашения. Всичко това подсказва, че конфликта в Донбас може да се проточи с години и надали Зеленски е човека, който може да намери мирно решение (всичко тук зависи от волята на САЩ, които са заинтересовани в запазването на напрежението край руските граници).

Щатите между другото не останаха встрани и също се изказаха по повод руските паспорти за Донбас. Естествено, за Вашингтон това е неприемливо и те нарекоха действията на Москва „агресия”. Показателно е и мнението на Кърт Уолкър, спецпредставителя на САЩ по Украйна, който написа в туитър: „Хората в контролираната от Русия източна Украйна са украински граждани и правителството трябва да направи всичко възможно, за да ги подкрепи и облекчи страданията им, предизвикани от руската агресия…”.

В типичния си стил американците преобръщат всичко с главата нагоре и вината на Украйна стоварват върху Русия. Страданията на жителите на Донбас са предизвикани именно от действията на украинските власти, които не само че обявиха икономическа блокада още през 2014-а, ами и продължават да обстрелват хората, за чието благополучие тъй лицемерно се притеснява Уолкър. Киев няма намерение с нищо да подкрепя бившите си граждани, тъй като ги смята за идеологически врагове и терористи. Така че Донбас може да чака от Украйна не облекчение, а обратното – нови страдания и трудности.

И откога предоставянето на гражданство е агресия? Защо Киев например не обвини в агресия Полша и Унгария, които снабдяват с документи етническите унгарци и поляци, живеещи в западна Украйна? Ами САЩ? Предлагането на зелена карта не е ли форма на хибридна агресия? Защо те натурализират чужди граждани след като това по вашингтонска логика е форма на агресия и нарушение на „международното право”? Санкции срещу Вашингтон ще има ли?         

А желаещи да получат руски паспорт в ДНР и ЛНР има достатъчно по ред обективни причини – това дава възможност за по-лесно намиране на работа на територията на Русия, получаване на социални и медицински услуги, а също и пенсия за пенсионерите, чиито права бяха прекъснати от украинските власти. И това Щатите наричат „агресия”. Единственото, което измислиха като отговор в Киев е идеята да започнат да раздават украински паспорти на руснаците. Проблемът тук е, че украинският паспорт не е особено популярен дори сред самите украинци, които (ако съдим по статистиката) масово се стремят да емигрират в Европа в търсене на препитание. Зеленски би имал повече шанс за успех ако започне да предлага шенгенски визи, но те биха били разграбени още в началото от самите украинци и за руснаците нямаше да остане нищо.   

Що се отнася до политиката на Киев по отношение на бившите си територии, то някакви промени в краткосрочен план няма смисъл да чакаме. Зеленски още не е встъпил в длъжност, но съдейки по първите му изказвания, той ще действа изцяло в руслото на Вашингтон, също като предшественика си. Затова и САЩ не демонстрираха явна подкрепа за никой от двамата главни претенденти, тъй като им беше ясно, че който и да стане следващ украински президент, той ще е напълно зависим от тях. От Украйна пък Щатите нямат намерение да се отказват в обозримо бъдеще, тъй като тя е отличен (и евтин) инструмент за въздействие върху Русия, при това на самата ѝ граница. Главни потърпевши от тази стратегия разбира се са редовите украинци, но Вашингтон по традиция не се вълнува от страданията на туземците.

В края няма как да не спомена и темата за възраждането на фашизма в Украйна. Украинските власти винаги отричат подобни обвинения и ги наричат кремълска пропаганда. Само че нацистката символика постоянно изниква отнякъде, при това най-често се демонстрира именно от тези, които са свързани със сегашната украинска власт.

Най-свежият пример е отпреди дни и бе заснет на линията на фронта в едно от предградията на Донецк. На позициите на полка „Азов”, съставен до голяма степен от нацисти и бивши рецидивисти, се развява флаг със свастика от времето на Третия райх. Случаят бе толкова ярък, че му обърнаха внимание дори западните медии, което накара украинските военни да се оправдават в стил „това не е вярно и всичко е московска пропаганда”. Уви, камерата не лъже.

image

Вторият случай пък е отпреди няколко месеца, когато Порошенко все още беше върховен главнокомандващ. При това снимката бе публикувана не от кой да е, а от пресслужбата на президентството му. На нея в частност грейна украински десантчик, който гордо носеше на гърдите си нацистката емблема „Мъртвешка глава”.

image


В някоя друга страна подобно нещо щеше да предизвика див скандал и уволнения, но за Украйна това си е в реда на нещата. Пък и този войник не е единствения почитател на хитлеризма в редовете на украинската армия, така че надали някой му е направил дори забележка. Но нали разказите за фашизма в Украйна били просто измислица…        




Гласувай:
5



1. radostinalassa - Правилно решение
07.05.2019 21:49
Трябва да се спасят колкото може повече украинци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217131
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031