Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.03.2019 17:47 - Ще стане ли Порошенко пак президент и ще воюва ли с Русия?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1076 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 23.03.2019 18:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След броени дни предстоят президентски избори в Украйна, които традиционно са съпровождани от корупционни скандали, протести, циркаджийски номера с участието на нацистите и, естествено, словесната война с Русия, предвождана от настоящия президент. Междувременно пък се навършиха 5 години от преврата в Киев, който докара на власт Порошенко и, образно казано, отвори украинската кутия на Пандора.






      image
 

В борбата за президентския пост участват трима главни претенденти – гореспоменатият Порошенко, комика и тв-водещ Зеленски и бившата премиерка Юлия Тимошенко, която отново се опитва да застане начело на страната. Най-забавното в случая, че в момента лидер в президентската гонка е именно шоумена Зеленски, а Порошенко е на 3-то място. При това с рейтинга му се случват доста причудливи неща – преди началото на изборната кампания той имаше не повече от 8% популярност, а сега украинските агенции му пишат почти 20%! Как рейтинга му успя да направи такъв рязък скок за толкова кратко време не е ясно. Макар, че украинските социолози са известни с това, че могат да напишат всякакви цифри в зависимост от това кой поръчва резултата.

Теоретично ако изборите са честни Порошенко не може да стане президент, дори ако се стигне до балотаж (а балотаж със сигурност ще има заради ниската явка). Но ниският рейтинг не притеснява олигарха-президент, тъй като и първия път той стана президент с почти нулева популярност. Преди 2014-а година той бе известен само като олигарх, който се пробва като депутат и финансов министър при Янукович, а след майданния преврат изведнъж получи над 50% доверие от гласоподавателите и стана президент.

Въпреки всичко Порошенко има доста сериозни шансове отново да заеме президентското кресло и рейтинга му няма никакво значение ако ще и да е под нулата. Първо, украинските агенции при нужда могат да му нарисуват всякакви стойности, дори и над 50%. Второ, което е по-важно, начело на доста от избирателните комисии стоят негови хора, които и ще броят бюлетините. Изборите в Украйна традиционно са непрозрачни и нечестни, така че олигарха-президент има реален шанс да спечели вота. Макар че тази задача не е толкова лесна, тъй като конкурентите му в лицето на Тимошенко също ще водят активна борба за гласовете. Така че ни очаква доста ожесточена борба до последната бюлетина, съпровождана от корупционни скандали и взаимни обвинения в измами.

Много показателен е фактът и че до изборния процес няма да се допускат наблюдатели от Русия, освен това на руска територия няма да се отварят избирателни секции. Киевската власт явно се бои, че украинците, живеещи и работещи в Русия, няма да гласуват за Порошенко, а руските наблюдатели може да видят изборни нарушения. Истинска демокрация с две думи. Съвсем като в Европа…

Още по-ярко украинската политическа действителност е обрисувана от социологическите изследвания на американската агенция Галъп. Цифрите в статистиката на американците са просто поразителни:

Към началото на 2019г. на правителството си доверяват едва 9% от украинците, което е своеобразен световен антирекорд. За сравнение – средният световен показател е 56%, а в другите бивши съветски републики цифрата е 48%.

Едва 12% от запитаните вярват, че изборите в Украйна може да са честни (при „ужасния” Янукович този показател достигаше цели 26%).

С корупцията картинката е още по-фрапираща – 91% (!) от запитаните украинци смятат, че правителството на Порошенко е корумпирано. 82% са се сблъсквали с корупция при водене на частен бизнес.

И на фона на всичкия този бардак Порошенко обяснява как страната му се движи към Европа и защитава европейските ценности. А за това, че реформите не вървели била виновна Русия, с която шоколадовия олигарх „воюва”, за да „защитава Европа”. Само да уточня, че именно киевската власт е основния генератор на корупцията, при това самия Порошенко продължава да върти бизнес в Русия и да увеличава богатството си всяка година.

Още един важен въпрос, свързан с предстоящите украински избори – кой кандидат е подкрепян от САЩ? Въпросът е важен, тъй като вашингтонската подкрепа е решаващ фактор за този, който иска да управлява в Киев. Порошенко в този смисъл е най-удобният кандидат, тъй като той активно провежда политика на конфронтация с Русия, изгодна на Вашингтон, и е под пълен контрол (дори въпреки факта, че е изключително непопулярен). Но дори шоколадовия олигарх да не спечели, това не е проблем за Щатите. Проруски кандидати в момента няма, а Тимошенко и Зеленски ще бъдат също толкова зависими от волята на Вашингтон, колкото и самия Порошенко. Тоест, сериозни промени в украинската външна политика няма да настанат. Пък и във вътрешната също – бъркотията, корупцията и социално-икономическите проблеми ще се запазят и ще се задълбочават (на техен фон управлението на Янукович започна да изглежда като епоха на процъфтяване и растеж).

Що се отнася до личното ми мнение, аз прогнозирам, че Порошенко отново ще стане президент след балотаж на фона на грандиозни изборни нарушения. Възможно е все пак да греша и президент да стане временният водач според допитванията, комикът Зеленски. Но дори и в този случай на украинския фронт ще остане без промени, а американците ще продължават да използват Украйна като геополитически таран срещу Русия. Въпросът е колко време ще продължи това – 3,5, 10 или повече години. Масовият украинец вече показа, че може да се оплаква и презира властите си, но да продължава да ги търпи с десетилетия…        

 

          




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205887
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031