Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.03.2019 15:47 - Ще си ходи ли Макрон и какво стана с волята на народа
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1836 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 17.03.2019 15:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Протестите във Франция не спират, вече над четири месеца подред Жълтите жилетки всяка събота излизат на улиците. А тази събота в Париж се случиха най-масовите безредици от началото на инициативата. Сблъсъци, ранени, арестувани, погроми и пожарища в центъра на европейската столица Париж.

Основния мотив на протестиращите е неолибералната политика на президента Макрон и икономическите му реформи.

Макрон обаче няма никакво намерение нито да подава оставка, нито да се отказва от реформите си, които бият по джоба на ниския и средния клас французи. Нито пък, естествено, да прави каквито и да е отстъпки. Той дори демонстративно си взе отпуска и отиде на ски в разгара на протестите, но после все пак реши да се прибере в столицата.  

Масовите медии пък по всякакъв начин се опитват да принизят значението на протестите и да ги демонизират. Френските медии бяха сигурни, че за месец-два протестите ще затихнат сами, но хората продължават да излизат всяка събота и не личи да им е омръзнало.

И тук за пореден път изникнаха двойните стандарти.

Макрон има наглостта да призовава венецуелския президент Мадуро да подаде оставка и да се прислуша към „волята на народа”. Самия Макрон обаче не се вслушва във волята на френския народ и не подава оставка (на всичкото отгоре Мадуро има по-висок рейтинг от френския си колега). ЕС и конкретно френските власти все поучават Мадуро да не използва сила срещу протестиращите, но самите европейци активно използват насилие срещу протестиращите. Във Франция вече има поне десет загинали и стотици ранени, арестуваните са над две хиляди. И защо в тази ситуация никой не обвинява Макрон, че ограничава демократичните права на бедния френски народ и дави в кръв европейските ценности? Защо още не са въведени санкции срещу Франция и НАТО не организира хуманитарна интервенция? Може би Гуайдо е по-нужен в Париж, а не в Каракас?

Що се отнася до погромите във френската столица, то част от тях се извършват от цивилни полицаи с цел провокация и създаване на негативен образ на протеста. В по-голямата си част протестите на Жълтите жилетки са мирни, но медиите отделят главно внимание именно на погромите и палежите.

image 
image
на снимките: парижски полицаи, въоръжени с чукове за трошене на витрини

Как ще завърши политическата криза във Франция не е много ясно. Макрон явно не се кани да прави някакви компромиси и със сигурност няма да подаде оставка. Жълтите жилетки също нямат особени перспективи (властите арестуват по-активните, медиите им създават негативен образ), а и нямат политическа тежест, съответно не могат да влияят върху парламента и президента. Протестите могат да продължат още няколко месеца, но дали ще дадат някакъв положителен резултат на протестиращите е трудно да се каже (по-скоро не).

И като епилог една показателна история от Венецуела. По-време на провокацията с хуманитарния конвой на границата, няколко служители на Националната гвардия дезертираха и се скриха в Колумбия. Сега обаче същите господа се оплакват, че не са получили обещаните пари, а на всичкото отгоре искат да ги изселят от временните жилища, предоставени от колумбийските власти. Дезертьорите се жалват, че са им обещавали по 40 хиляди долара ако минат на страната „на народа”, а сега единственото, което им предлагат, е 100 долара и дюшек. Самозвания президент Гуайдо не иска да се занимава с тях и да им оказва каквато и да е помощ. Опитът за преврат се провали и венецуелските гвардейци се оказаха в доста неприятно положение – в Колумбия не са нужни на никой, а във Венецуела ги чака съд.

Както е известно, революцията погубва първо самите революционери. В Украйна всичко се случи по аналогичен сценарий, но историята не учи никого на нищо. Когато участваш в преврат, особено ако е организиран от Вашингтон, резултатът после е плачевен.

Опасна работа е демокрацията…   

                            




Гласувай:
8



1. jelezov - Аз бих перифразирал заключител...
17.03.2019 17:13
Аз бих перифразирал заключителното съждение така: Опасна работа е БУРЖОАЗНАТА демокрация!
цитирай
2. pando - Планинарче
17.03.2019 21:25
Така ли си се родил дебилен или си преживял тежка катастрофа?
цитирай
3. worldissue - Уточнение за някои умствено ненадарени коментатори:
17.03.2019 23:42
Просташките, обидните и откровено тъпите коментари се изтриват внезапно и без предупреждение.
цитирай
4. morskipesni - Гледам си кефа в соц. Германия, дори си подсвиркам и си викам "соцът ми харесва"
18.03.2019 16:45
Ама имало милионери- нека има, като останалите сме полумилионери! Ама прибирали ни високи данъци-имат да вземат, има и да остане. Затова (то хем смешно, хем просълзява), чудя се на средностат. булгаристанец-не говорим за българи, понеже те са пренебрежимо малцинство -та, добичето мизерства, псува, тегли- но като гледаш как гласува, явно "деморацията" му харесва, а като чуе за соц. се кръсти и плюе в пазвата!
цитирай
5. zaw12929 - Дезертьорите се жалват, че са им ...
24.03.2019 08:44
Дезертьорите се жалват, че са им обещавали по 40 хиляди долара ако минат на страната „на народа”, а сега единственото, което им предлагат, е 100 долара и дюшек. Самозвания президент Гуайдо не иска да се занимава с тях и да им оказва каквато и да е помощ. Опитът за преврат се провали и венецуелските гвардейци се оказаха в доста неприятно положение – в Колумбия не са нужни на никой, а във Венецуела ги чака съд.

Както е известно, революцията погубва първо .........Да...така е
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216080
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031