Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.01.2019 16:01 - Как западната преса стана за резил
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1492 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Мнозина са свикнали да вярват, че западната преса (американска, британска, немска и т.н.) е образец на обективността, качеството и най-важното – истината, основаваща се върху проверени факти. 

Съвсем наскоро този принцип с гръм и трясък бе унищожен от главния редактор на уважаваното и знаменито немско издание Шпигел, 33-годишния Клаас Релотиус. Да започнем с това, че младият журналист е много известна личност в гилдията и носител на множество награди. През 2014г. например той бе удостоен с премията ”Репортер на годината” от CNN (ха-ха, колко символично). Също така той е носител на ред немски журналистически награди и общоевропейската журналистическа премия през 2017г. Стилът му се отличава с лиричен и поетичен език, който изключително образно предава суровата реалност, описвана в статиите му.

Най-известни са репортажите му за сирийските бежанци, в частност европейската премия през 2017-а той получава за историята на две бедни сирийчета, избягали от асадовските бомбардировки на Алепо и работещи мизерна работа в Турция, защото нямат шанс да попаднат в Европа.

И именно тук избухна скандала – оказа се, че трогващите истории на Релотиус са… фалшиви. Репортажите му, получили толкова награди, всъщност са пълна измислица, фейк. Бедните сирийчета, страдащи под гнета на сирийския президент Асад, също са плод на фантазиите му. Бележитият журналист нито е бил в Сирия, нито е разговарял с някакви бежанци. Репортажите той съчинява без да излиза от офиса си, за което му се наложи да признае след като се вдигна невероятен шум. При това измамата му бе разкрита случайно от неговия колега Хуан Морено, с когото трябвало да пишат материал за стената на границата между Мексико и САЩ. Колегата на Релотиус забелязва, че главния редактор пише неверни неща и описва хора, с които изобщо не се е срещал. При това ръководството на Шпигел първоначално отказва да повярва на твърденията на Морено, който провежда собствено разследване, за да докаже измамата.

image

Релотиус с наградата на CNN от времето когато още беше образцов журналист...

В крайна сметка обаче лъжите на Релотиус излязоха наяве и му се наложи да признае вината си и да подаде оставка. В свое оправдание Клаас заяви, че се срамува, че е болен и му е нужна помощ (по ирония той получава последната си журналистическа награда само месец преди скандала; и да, наградения репортаж също се оказва фалшив).

Шпигел естествено веднага се опита да замаже гафа и да се оправдае с няколко дълги обяснителни статии, което изглежда още по-жалко на фона на мотото на основателя на знаменитото немско издание, Рудолф Огщайн, който нарича списанието „щурмово оръдие на демокрацията” и образец за сериозна журналистика.

Релотиус нагледно показа доколко Шпигел и западните издания са образец за сериозна журналистика и обективност. Но да хвърляме цялата вина върху Релотиус би било не съвсем правилно, тъй като все пак той пише именно такива истории, каквито са нужни на работодателите му. Дори под тези измислени статии да стоеше чужд подпис, Шпигел пак щеше да публикува същите истории и лицемерно да се оправдава впоследствие. Щеше да ги публикува, защото така диктува политическата необходимост, а не журналистическата съвест.

В този контекст фразата „щурмово оръдие на демокрацията” придобива съвсем друг, извратен смисъл. Западната журналистика, в по-голямата си част, се превърна от средство за информация в истинско оръжие, с което се води война наравно с танковете и изтребителите. Това, че в тази цинична война главна жертва става истината не е важно – всички средства са подходящи за постигането на финансовата и политическа победа. Постоянните информационни атаки срещу Русия са част от тази мощна кампания, която всекидневно генерира нови и нови фейкове. Релотиус може и да си тръгна със скандал, но стотици като него продължават да седят в офисите си и да съчиняват фалшиви истории, които да поддържат градуса на информационната война. На всичкото отгоре те обвиняват Русия, че води хибридна информационна война срещу тях, а в същото време собствените им редакции се превърнаха в отдели за пропаганда и дезинформация. Такива мощни отдели, че даже по времето на комунизма щяха да се учудят.      

Що се отнася до Релотиус, то той като нищо може отново да се върне в журналистиката след известно време, когато скандалът отшуми достатъчно. Но дори и кариерата му да не потръгне, той би могъл да си вади хляба и като писател благодарение на богатата си фантазия и образен език. Вас пък ви съветвам да си припомняте примера му, когато четете поредната статия, доказваща с „факти”, че Русия бомбардира сирийските деца, трови с химическо оръжие, намесва се в избори или пие допинг. Вместо факти може да ви порази залп фекалии от някое „щурмово оръдие на демокрацията”…      




Гласувай:
6



1. radostinalassa - Вместо факти може да ви порази залп фекалии от някое „щурмово оръдие на демокрацията”…
09.01.2019 18:02
Това е вярно. Особено си патя аз от такива оръдия. Но те нямат собствени идеи, а са платени клакьори или немощни интелигенти. Лесно е да им се затвори устата, но плискат много помия наоколо си.
цитирай
2. worldissue - Еееми, в такъв свят живеем. С такива ...
09.01.2019 22:46
Еееми, в такъв свят живеем. С такива хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214188
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031