Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.12.2018 15:08 - Ще обяви ли Порошенко истинска война на Путин?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 6087 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Украйна отново влезе в международните новини и както обикновено поводът бе провокация срещу Русия. Този път инцидентът се случи в близост до Кримския мост и по-точно пролива, който свързва Черно и Азовско море.    

Както обикновено българските новинари веднага подхванаха новината, копипействаки съобщенията в украинските медии, които естествено веднага обвиниха Русия в агресия. Журналистите изведнъж се превърнаха в експерти по морско право и корабоплаване и започнаха да доказват, че действията на руснаците са неправилни, опитвайки се да представят Украйна като жертва на ужасния северен агресор.

Само че този път резултатът не беше точно такъв какъвто очакваше Порошенко и компания. В западните медии нямаше синхронна медийна атака срещу Москва, нямаше автоматичен призив за нови санкции, а европейските политици се въздържаха от директни обвинения и призоваха само за „деескалация”, при това и двете страни. Тоест, ако сравним ситуацията с това, което се случваше около Крим, малайзийския боинг и Скрипал, то този път европейците и американците фактически принизиха важността на морския инцидент и не подкрепиха решително украинския олигарх-президент.

Порошенко веднага се опита да измъкне външнополитически дивиденти от Керченската провокация, но удари на камък. От Киев призоваха НАТО да прати флотата си в Черно море, да въведат нови санкции срещу Москва, дори да затворят Босфора и да не пускат руски кораби през него. Уви, Вашингтон и Брюксел нямат намерение да изпълняват нито едно от тези желания. Първо, че в Черно море няма смисъл да се пращат допълнителни военни кораби – в региона и без това постоянно има концентрирани натовски морски сили или авиация, които се навъртат около руските граници. Няколко допълнителни кораба нито ще наплашат Москва, нито ще променят баланса на силите. Пък и какво ще правят там? Да не би да атакуват Кримския мост или пък ще пробиват коридор към Азовско море? Що се отнася до затварянето на Босфора, то за това няма никакви правни основания и страстните желанията и молби на киевския режим не са достатъчни.

За санкции също няма смисъл да говорим – ако на европейците и американците им трябва да въвеждат нови санкции, то те ще го направят и без участието на Украйна. Нови санкции се налагат почти всеки месец, с повод и без, така че няколко ръждясали украински лодки нищо не променят. Съдейки по липсата на синхрон в реакциите на западните страни и киевския режим, може да се предположи, че инцидентът в Черно море е бил инициатива на Порошенко, а не на вашингтонските му шефове.

Що се отнася до случая край Керченския пролив, то той си е умишлена провокация от и до. Украинската страна заявява, че Русия пречела на корабоплаването през пролива, че между двете страни има договор и украинските кораби могат свободно да курсират в двете посоки. Първо, че Русия не възпрепятства движението на морски транспорт в дадения район, второ, според въпросния договор военните кораби на двете страни могат да преминават през пролива по взаимно съгласие. Впрочем, преди около месец украински военни кораби вече преминаха през пролива без произшествия. Те спазиха руските процедури и преминаха под Кримския мост без проблеми. В Киев тогава се надигна буря от възмущение, защото изпълняването на руските процедури фактически означава формално признаване на руската юрисдикция над Крим.

Този път никакви процедури не бяха спазени. Украинските ВМФ не поиска предварително разрешение да преминат през пролива (въпреки че после настояваха, че са подали информация; руските граничари заявиха, че в събота украинската страна е съобщила, че в неделя няма да преминава през пролива), а директно прати няколко катера и един буксир към Керч. Също така украинската флотилия навлезе в руски териториални води, игнорирайки предупрежденията на граничарите и отклонявайки се от обичайния маршрут, по който преминават водните съдове. Украинските катери навлязоха в района рано сутринта и цял ден си играха на гоненица с руските гранични патрули и накрая бяха закономерно задържани. При това целта им бе НЕ да преминат под Кримския мост и да влязат в Азовско море, а именно да бъдат задържани от руските гранични сили (или дори потопени). В един от катерите бяха намерени документи, които свидетелстват, че украинските моряци съзнателно са били пратени да извършат провокация. В частност бе демонстрирана писмена заповед, в която на екипажите бе дадена задача скришно да проникнат в Азовско море и при нужда да откриват огън (украинските катери разполагаха на борда си с големи количества огнестрелно оръжие, гранатомети и др.).

За украинската пропаганда би бил истински подарък ако някой от моряците им беше загинал, но в крайна сметка се размина без жертви. Дори и буксирът, който беше ударен от руския патрулен кораб, не потъна и дори остана в движение. Между другото в българските медии навсякъде пишат „таран”, докато руския термин за това действие е „навал”. Ако руския кораб действително бе извършил таран срещу доста по-малкия буксир, то последния щеше да потъне. Целта тук бе украинското корито да бъде спряно, а не потопено и задачата бе изпълнена (без излишни жертви и разрушения).

Какъв бе мотивът на Порошенко да организира тази безсмислена морска провокация и достигна ли той целта си? Разглеждайки ситуацията, трябва да помним, че в края на март догодина в Украйна предстоят президентски избори и в момента основната политическа борба се води именно около тази дата. Настоящият президент-олигарх Порошенко е в изключително сложно ситуация – рейтингът му е крайно нисък (под 8%) и той не би стигнал до балотаж дори ако извърши мащабни фалшификации. Само докато Пьотр Алексеевич се намира начело на държавата, той може да си гарантира, че ще запази богатството си и няма да влезе в затвора. Явно е, че Вашингтон няма да се хвърли да го спасява, защото американците ги устройва и Тимошенко и всеки друг кандидат (който и да стане украински президент, Киев ще си остане зависим от САЩ и ще продължава да изпълнява ролята на антируски таран).

image
Коя ли ще се окаже последната спирка на Порошенко...

Общо взето задачата на шоколадовия олигарх-президент е крайно сложна. Морската провокация явно нямаше нужния ефект. Първо, че Порошенко не можа да изиграе ролята на „защитник на нацията”, второ, проектът му за военно положение бе приет в доста орязана форма заради съпротивата на конкурентите му в парламента. По такъв начин президента не успя да съсредоточи достатъчно власт в свои ръце и военното положение бе въведено за един месец вместо за два (при това само на част от територията на страната). Всъщност дори ако военното положение бе продължило два месеца, това пак нямаше да е достатъчно, за да отмени президентските избори, които олигархът явно не може да спечели. За да отмени изборите, на него му е нужно безсрочно военно положение, тоест поне още две провокации. Но както се видя в парламента, Порошенко няма достатъчно влияние, че да постигне целта си. Впрочем голяма е вероятността някоя нова провокация да смъкне още повече рейтинга му вместо да го повиши.

Самото военно положение изглежда доста нелепо. Порошенко го въвежда едва сега при положение, че вече пета година подред твърди, че воюва с Русия. На всичкото отгоре Украйна не обявява война на никого. И не само това – дипломатическите отношения, търговията, транспортното съобщение и газовите сделки с Русия се запазват. Тоест украинския олигарх-президент прекрасно знае, че Москва няма да воюва с него и историята с военното положение е нужна изключително и само в борбата с политическите му конкуренти. Междувременно обаче ние ще продължим да слушаме приказките му за агресивната Русия, с която той се бори в името на европейските ценности.      

Като цяло интригата в украинския конфликт се запазва. В идните месеци можем да очакваме усилване на олигархическата борба в Киев и, естествено, нови провокации срещу Москва, с които Порошенко да се опита да запази клатещия се под него стол. Военното положение изтича след месец и е доста вероятно тогава да станем свидетели на нова провокация. Надали украинските ръждясали корита отново ще дръзнат да щурмуват Кримския мост (на украинците и без това им останаха само четири катера), така че най-предсказуем е втория вариант – Донбас. Или ще последва кратка военна ескалация на линията на разграничението, или киевския режим ще организира някакъв атентат с жертви сред мирното население и ще обвини опълченците и Путин.                  

В политически смисъл ни очаква доста гореща зима, визирайки украинската криза. Борбата за власт в Киев ще се усилва, Русия традиционно ще бъде обвинявана за всичко, ще има нови санкции, а Щатите ще продължават да повтарят, че Северен поток трябва да бъде спрян. Нищо ново под слънцето, така да се каже.

На (хибридна) война като на (хибридна) война.              




Гласувай:
5



1. barin - Здравей, worldissue. Съмнявам се ...
01.12.2018 18:05
Здравей, worldissue. Съмнявам се да избухне откруита война. Може би ще има противопоставяне на НАТО и поддръжниците на Русия, но не чрез преки военни действия. Може би и този път ще се стигне до някакъв компромис.
Поздрави!
цитирай
2. pando - Путин не глупак
01.12.2018 19:15
И няма да се хване на въдиците...
Г-н Вальцман верен на своя извънземен произход иска да свири с цигулката "Ние сме жертви" и да събира мангизи и горещи съчувствия...Ама Путин им е хванал спатиите и затова вият на умряло...Освен това много добре знаят че НАТО е една бутафория...
цитирай
3. worldissue - Може би и този път ще се стигне до н...
01.12.2018 19:32
barin написа:
Може би и този път ще се стигне до някакъв компромис.

Здравей!
Да, предполагам, че голям пожар няма да има. Както обикновено ще има доста шум в медиите и може би краткотрайно обострение в Донбас, а после всичко ще си продължи в обичайния ритъм.
цитирай
4. get - До 3. worldissue - Простичък въпрос: Кой - Кого провокира?
05.12.2018 21:12
worldissue написа:
barin написа:
Може би и този път ще се стигне до някакъв компромис.

Здравей!
Да, предполагам, че голям пожар няма да има. Както обикновено ще има доста шум в медиите и може би краткотрайно обострение в Донбас, а после всичко ще си продължи в обичайния ритъм.

цитирай
5. worldissue - Провокатора е на снимката по-горе.
07.12.2018 14:43
Провокатора е на снимката по-горе.
цитирай
6. bojinkata - Провокатора е на снимката по-горе. ...
20.12.2018 18:59
worldissue написа:
Провокатора е на снимката по-горе.

Дано те е разбрал, но едва ли!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213942
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031