Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.07.2018 15:55 - Израел и САЩ спасяват Белите каски
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2212 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди няколко дни се появи съобщението, че от Сирия се евакуират членовете на скандално известната „хуманитарна” организация Белите каски. Организацията е известна преди всичко със „спасяването” пред камера на жени и деца от химически атаки и клипчетата си в ютуб, които активно се използваха от западните медии в обвиненията им срещу сирийския президент Асад.

Сирийската армия практически напълно зачисти южната част на Сирия, в частност провинция Дераа, което още повече приближи края на войната. В момента се провеждат операции край границата с Израел, където остава сравнително голям район под контрола на ИДИЛ. След като терористите бъдат ликвидирани, сирийското командване ще може да насочи вниманието си на север, към провинция Идлиб, където се натрупаха остатъците на „умерената опозиция”, тоест ал-Кайда и разклоненията ѝ. След освобождаването на Идлиб (активните действия там ще започнат най-вероятно през септември) ще може да говорим за окончание на гражданската война в Сирия. Тук не броя регионите на Сирия под контрола на кюрдите (тоест САЩ), тъй като този въпрос предстои да се решава на по-късен етап между Москва и Вашингтон.

Зоните под контрола на терористите стремително намаляват и закономерно възникна въпроса какво да се прави с Белите каски. Работа в южна Сирия те нямат, тъй като тя е почти под пълния контрол на сирийските власти и съответно няма смисъл от нови провокационни клипове. Също така те не може да попаднат в ръцете на сирийците, тъй като могат да разкрият връзките на западните държави с терористите и фалшивите химически атаки, които се използваха като повод за ракетни удари по сирийската армия.

Характерно е, че Белите каски се намират само в районите, контролирани от ал-Кайда и ИДИЛ и никой от тях не иска да остава на територията под контрола на Дамаск. Това не е чудно, тъй като много от „хуманитарните активисти” по съвместителство са и членове на терористичните групировки.

image

Реално Белите каски не се занимаваха с никаква хуманитарна дейност или нечие спасение, а бяха преки участници в сирийския конфликт, воювайки на информационния фронт. Много е модерно сега да се използва термина хибридна война. Е, Белите каски се занимаваха именно с хибридна война и организацията им бе създадена изначално с пропагандистка цел. Задачата им бе да въздействат върху западния зрител, фабрикувайки фалшиви доказателства срещу сирийските власти и давайки повод на западните сили начело със САЩ да се намесят в конфликта, осъществявайки насилствена смяна на режима. Каските на постоянна основа получаваха щедро финансиране от няколко западни правителства и хуманитарни организации, най-активни сред които бяха САЩ и Британия съгласно таблицата по-долу. Пряката намеса на НАТО обаче бе предотвратена благодарение на действията на Русия (това не позволи сирийската война да се развие по либийски сценарий), но въпреки това фалшивите клипчета на Каските на няколко пъти бяха използвани като повод за ракетни удари.

image

Ясно е, че при такива многомилионни вложения няма как проектът да бъде ликвидиран току така, а участниците му разпуснати. Все пак те разполагат с доста ценна информация, която би била интересна на сирийските власти, но би навредила на репутацията на Щатите и другите спонсори на бунтовниците. От друга страна, щом Щатите и съюзниците им са толкова загрижени за съдбата на организацията, то може да очакваме след време Белите каски отново да влязат в играта (може би под друго име и с нова емблема, но със същата функция).        

Най-вероятно за Каските ще чуем отново наесен, когато сирийската армия започне да зачиства провинция Идлиб. Главатарите на „умерените” главорези вече се обърнаха към ООН с молба да им помогнат да извозят останалите активисти на организацията в Идлиб. В Израел бяха евакуирани около 400 души (част от тях ще получат убежище в Западна Европа въпреки очевидните си връзки с  тероризма), но в Сирия остават поне още толкова редови дейци на псевдохуманитарната организация. Идеята тук е достатъчно тривиална – бунтовниците явно разчитат отново да разиграят химическата карта, когато сирийското правителство ги притисне. Белите каски ще скалъпят поредната евтина постановка със зарин и хлор и американците ще си намерят повод отново да бомбардират сирийската армия, въпреки че това може само да забави малко прогреса на сирийците, но не и да донесе победа на терористите.

image

Така че за Белите каски винаги ще се намери работа. Въпреки факта, че фалшивите им клипове вече многократно бяха изобличавани, западните медии продължават да ги използват като доказателство за „престъпленията” на сирийското правителство начело с президента Асад. Пък и защо да се стараят при положение, че и очевидните лъжи се приемат за чиста монета от масовия зрител (мощната пропаганда на западните медии дава ефект в този смисъл).

image
на снимката: Лидерът на ал-Кайда в Сирия (Хаят Тахрир ал-Шам) благодари във видео на Белите каски, наричайки ги "скритите войни на революцията". Видеото е част от речта му, посветена на 6-та годишнина на джихадисткото движение в Сирия. 
 

Какво ще се случи с Белите каски, когато войната в Сирия свърши окончателно и от услугите им повече няма да се нуждаят? Трудно е да се каже, но най-вероятно те ще останат като резерв за американците, в случай на нов конфликт в региона и необходимост САЩ отново да се намесят с военни средства. Като цяло схемата се оказа достатъчно успешна и универсална, пък и организирането на химическа провокация не е чак толкова трудоемък и скъп процес.

А факта, че доста от тези „борци за свобода” и „хуманитарни активисти” попадат в Европа, при това под покровителството на западните служби, а после извършват терористични актове и други престъпления, явно слабо вълнува правителствата на САЩ и европейските страни, които са заети да разпространяват „демокрация” из Близкия Изток.

Както се казва, целта оправдава средствата. Но, уви, за сметка на данъкоплатците…    




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3242534
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930