Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.04.2018 15:25 - Сирия: Нова химическа атака, САЩ ще ударят Асад?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1436 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 08.04.2018 15:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И така, на 7 април (вчера) из западните медии плъзна новината, че сирийския президент Асад пак е хвърлял химически бомби върху болници с жени и деца. При това новите обвинения срещу сирийските власти идват практически година след инцидента в сирийския Хан Шейхун на 4 април 2017. Тогава Щатите пак обвиниха Асад и използваха това като повод, за да нанесат ракетен удар по една от сирийските авиобази. 

Историята отново се повтори, участниците и сценарият са същите. Между другото разследване по инцидента в Хан Шейхун нямаше. САЩ и съюзниците им до ден днешен обвиняват Асад за инцидента без да имат никакви доказателства. Асад е виновен и точка.

Новият случай е аналогичен. Историята накратко: в момента сирийските войски водят успешни операции в предградията на столицата Дамаск, по-конкретно района Източна Гута. Гута е практически напълно освободена. Част от ислямистите бяха унищожени, друга част се съгласиха да прекратят съпротивата и да бъдат извозени в провинция Идлиб при останалите "умерени" главорези. 

Близо до Дамаск обаче остава още един неспокоен район - Дума. Сирийските власти и в този случай започнаха с преговори и успяха да убедят част от "умерените" групировки (т.е. ал-Кайда) да се изтеглят от анклава (в това помогна и Турция, която има влияние върху някои от главорезите). Друга част от джихадистите обаче се отказаха от сделката и обявиха, че ще продължават  да се бият. Съответно сирийската армия започна войскова операция срещу тях. Впрочем, бунтовниците се отказаха от сделката практически ден преди химическата атака.

Ясно е, че новата "химическа атака" е евтина провокация, организирана от самите ислямисти с цел да спънат прогреса на сирийската армия и да дадат повод на САЩ да нанесат ракетен удар по войските на Асад. Това е ясно както на Асад, така и Русия.

Още преди няколко дни руското министерство на отбраната предупреди, че в Дума се готви инсценировка на химическа атака. Дори Путин в едно от интервютата спомена за това. Сирийските власти също предупредиха за готвената провокация. Щатите както обикновено предварително обвиниха Асад, че готви химическа атака и заплашиха с ответни мерки.

И ето на, старата песен на нов глас - вчера в Дума се случи химическа атака, виновен е Асад. Сюжетът пак не е много оригинален - Асад е бомбардирал с химически бомби болница пълна с жени и деца. Същите обвинения звучаха по времето на битката за Алепо и Дейр-ес-Зор. Когато сирийците освободиха напълно Алепо обаче обвиненията за бомбардираните болници внезапно секнаха и западните "борци за демокрация" веднага загубиха интерес към бомбардираните жени и деца. 

Естествено, че Асад няма мотив да използва химическо оръжие, знаейки че това ще даде повод на САЩ и НАТО да нанесат удар срещу него. Самите САЩ постоянно го заплашват с нападение. Само луд човек или мазохист би използвал химическо оръжие, знаейки какви ще са последствията. А Асад не е нито луд, нито мазохист. 

Междувременно, медийната кампания "спасете Дума и помогнете на главорезите" набира обороти. Вече виждам и в българските медии да препечатват съобщенията за химическата атака в Дума. Естествено, виновен е Асад. "Активисти" и "очевидци" съобщават, че пострадалите надхвърлят вече 70 души, основно жени и деца. Вашингтон също официално обвини Русия и Асад, че са извършили атаката.

image

Що се отнася до "активистите", цитирани от западните медии, то това са нашите стари познайници Белите каски (към тях се присъедини и "Сирийско-американската медицинска общност", спонсорирана от Държавния департамент на САЩ и активно участваща в информационната война срещу Сирия). Те вече успяха и да пуснат няколко клипа в интернет, на които "спасяват" деца от химическите лапи на Асад. Самият факт, че Белите каски са замесени в случая е явно доказателство, че историята е фалшива.          

Трябва да признаем, че във Вашингтон не влагат много въобръжение в опитите си да попречат на сирийските власти да върнат контрола си върху страната. Но това е разбираемо - спонсорираните от тях терористи губят войната и вариантите да им се помогне не са много. На американците им остава само да се опитват да забавят края на войната и да затруднят възстановяването на Сирия. Ако ал-Кайда бъде окончателно победена, а сирийските власти поемат контрол над цялата страна, то Щатите вече няма да могат да оправдаят военното си присъствие в Сирия.

Затова и още много пъти ще чуем за химически атаки и бомбардирани болници, а Белите каски ще доказват колко е кръвожаден Асад и колко е лоша Русия. Нищо ново под слънцето...

 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215629
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031