Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.03.2018 19:49 - Путин отново президент, какви са изводите?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1433 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.03.2018 19:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Макар проведените наскоро президентски избори в Русия да не съдържаха особена интрига, те въпреки това приковаха огромен интерес в чужбина и даже успяха сериозно да изненадат западните наблюдатели. Всъщност ако западните медии и политици не се бяха постарали толкова, Путин надали щеше да спечели с такъв внушителен резултат.

Последните президентски избори в Русия ще останат знаменателно събитие и ще се помнят още дълго. Не само заради международната обстановка, която ги съпровожда, но и заради резултата им. Да, победителя беше ясен предварително, но никой не знаеше какви ще са процентите. А процентите наистина впечатлиха – около 67% избирателна активност, при което почти 76% от гласовете са за Путин.

Показателна е и доста високата избирателна активност, която надвиши статистиката от миналите президентски избори. За подобен висок процент в Европа (а и у нас), където средната активност рядко превишава 35-40%, могат само да си мечтаят. Причините са няколко, една от основните е, че в Европа липсват ярки политически личности подобни на Путин, които да привличат доверието на избирателя. Партиите в европейските страни не могат да съберат мнозинство, принудени са да се коалират с противниците си, коалициите след време се разпадат, а премиерите и президентите напускат със скандали. И всичко това става на фона на поредната бежанска или финансова криза.

След обявяването на резултатите от изборите, западните коментатори (включително българските) побързаха да обяснят високата избирателна активност в Русия с това, че държавните работници били уж принуждавани масово да ходят до урните. Конкретни факти, които да потвърдят това разбира се никой не представи. Но дори и да допуснем, че такива случаи действително е имало, как тогава западните медии ще обяснят рекордната избирателна активност на руските граждани в чужбина? В чужбина вота беше дори още по-висок отколкото в самата Русия и достигаше на места 80-90%! Там подкрепата за Путин беше даже още по-висока, което е забележително имайки предвид, че руснаците в чужбина (особено в Европа) се подлагат на доста по-сериозна антируска медийна обработка. Дори в руското консулство в Пловдив е имало малка опашка пред избирателната секция (знам за това от майка ми, която също ходи да гласува). И дори въпреки анти-путинската пропаганда хората пак масово гласуваха за Путин. Да не би някой да е карал тези хора насила да стоят на опашка пред руските посолства и консулства в чужбина? Или пък някой ги е вардил с автомат пред урните? Естествено, че не.

Високия вот в полза на Путин може да се обясни както с успехите на руската външна политика в последните години (особено в Сирия), така и, колкото и да е парадоксално, с масираната антируска пропаганда на Запад. Ако тази пропаганда успява да промие мозъците на доста европейци и американци (и то не на всички), то у мнозинството руснаци тя предизвиква обратния ефект, затова можем да считаме високата подкрепа за Владимир Владимирович като форма на протестен вот.

Трябва да се отбележи и, че либералната опозиция в Русия преди изборите активно призоваваше за бойкот на вота. Група известни руски блогъри активно подбуждаше в интернет хората да не ходят да гласуват. Идеята беше достатъчно проста – ако вота беше примерно под 50%, то западната пропаганда щеше да има повод да твърди, че вота е нелигитимен и изборите са фалшиви. Но сметките на гореспоменатите блогъри и чуждестранните им вдъхновители не излезнаха и активността се оказа по-висока от очакваното, при това гласуваха и доста млади хора.

Из родните медии, които следяха руските избори даже с повече интерес отколкото българските, имаше новини от рода на „30% от гласувалите са пенсионери”, което явно иска да намекне, че младите игнорират вота (макар че от същото заглавие излиза, че 2/3 от избирателите са в активна възраст, което си е добър резултат). Само дето младите не игнорираха гласуването и бяха доста по-активни отколкото през 2012-а например.

Също така българските медии писаха, че никой от световните лидери (тоест САЩ и Западна Европа) не поздравил Путин с преизбирането. И това не е вярно. И Меркел, и Макрон поздравиха руския президент, а след няколко дни на Путин позвъни и самият Тръмп (което предизвика истинска политическа буря в Щатите). Тъй че историята с "изолирания" Путин пак не работи. 

Както вече споменах, изборите в Русия преминаха на фона на напрегната международна обстановка. Не знам каква беше идеята на британците да организират провокацията със Скрипал в навечерието на изборите – ако са си мислели, че така ще навредят на Путин, то те сгрешиха. Истерията „Новичок” и вълната безпочвени обвинения срещу Русия само допълнително сплотиха избирателите и ги мобилизираха да гласуват (в Британия впрочем също имаше опашки пред руските избирателни секции). В известен смисъл можем да благодарим на агент Тереза и агент Борис, че се постараха да вдигнат вота. В рамките на шегата, естествено.

Западните пропагандисти обаче не се отказват. Някои от тях се оплакаха, че промиването на мозъци не е достатъчно ефективно и е нужна специална пропаганда, която да въздейства конкретно върху руските граждани в чужбина. Както можеше да се очаква, те веднага поискаха допълнителни пари за това (руската „агресия” е доста удобен повод за точене на бюджета както в Европа, така и в САЩ).

И така, Путин ще бъде президент поне за още един мандат, тоест 6 години. Какво ще се случва през това време не знаем, но съм сигурност няма да е лесно, особено що се отнася до външната политика и международната обстановка. Разбира се, няма да се промени и отношението на западните елити към руския президент. Путин и Русия ще бъдат демонизирани и обвинявани във всички смъртни грехове и занапред, ще има още химически и шпионски провокации и разкази за „руската агресия”, а САЩ ще се мъчат да запазят статуса си на глобален хегемон. Ако западняците обаче смятат, че със сегашните си действия те ще успеят да предизвикат преврат в Русия и да сменят Путин с някоя своя марионетка, то те се заблуждават дълбоко. Колкото повече обвинения и истерични заплахи се сипят по адрес на Москва, толкова по-малко наивници остават в Русия, които вярват, че ще могат да се влеят в „западното семейство”. Първо, че това „вливане” би значило катастрофа за Русия, второ, Западът сам вече се отказа от него и взе курс на изолиране и сдържане на Русия, открито назовавайки я противник.

Това от друга страна е хубаво, тъй като руснаците като цяло постепенно се прощават с илюзиите за добрия и светъл Запад, в който всичко е правилно и справедливо. И Путин всъщност е един от хората, който изигра сериозна роля за това.  



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205808
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031