Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.10.2017 15:30 - Българското оръжие в ръцете на ИДИЛ
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 973 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Българските заводи произвеждат доста добро оръжие. Продукцията на родната военна промишленост се цени високо по света, например в Африка и в Близкия Изток, особено от местните радикални главорези. Изобщо, войната в Сирия се оказа истинска златна мина за българската оръжейна индустрия. В периода 2014-2016г. родните заводи отбелязаха рекорден ръст на производството, надскочил дори показателите на соца. ВМЗ Сопот, който бе на ръба на фалита, а работниците не си получаваха заплатите, през 2016 отбеляза невероятните 400% ръст на печалбата (завода за същия период отчита поръчки за 200млн. долара).

През същата година българската военна промишленост счупи още един национален рекорд – оръжейният износ достигна милиард долара.

Естествено, по-голямата част от изнесеното оръжие не е произведено у нас, а е внесено от други страни (например Чехия, Полша, Словакия, Сърбия, Хърватия, Румъния, Беларус и дори Албания) и след това препратено на тъй наречената сирийска „опозиция”, тоест ал-Кайда и останалите. Най-голям клиент на българските оръжейници е Ирак (259млн. долара през 2016г.) следван от Саудитска Арабия (239млн.) и САЩ (98млн.). САЩ естествено купуват оръжие не за себе си, а за кюрдите и „умерените” главорези в Сирия, които воюват със сирийското правителство. И именно стабилното снабдяване им позволява да продължават да се бият толкова години. Дори ОАЕ купуват българско оръжие (противотанкови ракети, картечници, гранатомети) и го препращат на спонсорираните от тях групировки в Йемен, още един кръвопролитен конфликт, в който стреля родно оръжие. Но това не е всичко – украинското правителство също купува боеприпаси в България (основно патрони и минохвъргачки), които се използват в Донбас. В случая с Ирак дори има определен куриоз, тъй като българското оръжие се използва както от иракското правителство, така и от кюрдите и ИДИЛ.

Доколко морален е този кървав бизнес, обричащ на страдание милиони хора, е въпрос на гледна точка. България, разбира се, не е единствената, която извлича дивиденти от горещите точки на картата, същото правят и останалите страни от бившия соцлагер, които с радост разпродават оръжейните си излишъци на всички желаещи.   

Цялата схема по прехвърляне на оръжие от Източна Европа в Сирия става под покровителството и контрола на американците, при това България изпълнява ролята на важен логистичен хъб, през който се разпределят почти всички оръжейни пратки. Журналистката Диляна Гайтанджиева беше направила отлично разследване по случая и откри доста интересни факти. Преди поредната си командировка в Сирия обаче журналистката бе уволнена от в-к Труд, което сложи край на разследването ѝ и не позволи разкриването на други неудобни факти. Самия факт, че българското оръжие се оказва в ръцете на терористите в Африка и Близкия Изток практически не привлича никакво внимание и очевидно не притеснява нито властите, нито обществеността.

image

И така, как изглежда схемата, разкрита от Гайтанджиева? В основата стоят САЩ и Саудитска Арабия. С парите на саудитите и няколко военни фирми, свързани с Пентагона, в Сърбия, Румъния, Босна, Чехия, България и други страни от Изт. Европа се закупува оръжие съветски образец (както старо, така и съвсем ново) под формалния предлог, че то е предназначено за силовите ведомства на Афганистан и Ирак. Оръжието след това се прехвърля от България основно в Близкия Изток (част от него тайно се предоставя и на сирийските антиправителствени сили). Важна междинна точка по маршрута и краен получател се оказва Азербайджан, а един от главните превозвачи е авиокомпанията SilkWay, имаща тесни връзки с българското правителство.

За да може да се запази режима на секретност и да се избегнат нежелателни проверки, транспортните самолети на фирмата са били снабдени с особен дипломатически статут. Военното имущество с дипломатически статут е било доставяно направо в Джида и ал-Рияд (Саудитска Арабия). През 2016 и 2017г. са отчетени 23 подобни рейса, превозващи сръбско, румънско и българско оръжие в С. Арабия. Същият канал е бил използван от американците и за снабдяване на сирийските кюрди, които получават по такъв начин над 300 тона оръжие през Ирак.

Въздушният маршрут обаче не е единственият път, по който оръжието стига до Сирия. Според съобщения от началото на 2017-а, от пристанището в Бургас два пъти месечно са осъществявани оръжейни доставки за саудитската Джида.

image

Според данни в медиите, ВМЗ Сопот сключва договори с две щатски компании – Chemring и Orbital ATK. И двете изпълняват поръчки на Вашингтон по програмата за закупуване на нестандартно въоръжение и боеприпаси от чужбина, предназначени за нуждите на САЩ и съюзниците им (включително сирийските „умерени” главорези). През 2016 Chemring купува оръжие българско производство на обща сума 47млн. долара. ВМЗ Сопот през януари 2017 по въпросната програма сключва договор и с Orbital ATK на сума 50 милиона.

Оръжейните потоци към Сирия и Ирак естествено не секват и местните групировки не страдат от недостиг на боеприпаси. Преди дни сирийската армия освободи град Маядин (на юг от Дейр-ес-Зор) и демонстрира военните трофеи, оставени от ИДИЛ. Впечатление в репортажите прави не само гигантското количество разнообразно въоръжение, захвърлено от терористите, но и произхода му – доста от оръжията бяха произведени в САЩ и Западна Европа.

Някой може би ще ми възрази – какво пък, и другите продават оръжие, не сме виновни, че то попада в лоши ръце. Нали завода работи, а хората си получават заплатата и не мизерстват. Парите не миришат… А какво тогава да кажат стотиците хиляди сирийци, иракчани и йеменци, върху които всекидневно се сипят снаряди, част от които са произведени и у нас?

Страните от Източна Европа с голяма радост обслужват интересите на Щатите и прибират печалбата, но в същото време не искат бежанци и терористи у дома си. Американците могат да си позволят лукса да си броят парите и да не се притесняват за нищо, но ние не сме на остров и последствията от кървавите авантюри на САЩ и НАТО ни заплашват пряко.

Не дай боже у нас да се случи атентат и да се разбере, че в него е използвано българско оръжие, което преди това сме продали на спонсорите на терористите. Какви обяснения тогава ще измислят родните власти?     




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3237349
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930