Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.01.2017 22:50 - Femen: шоуто свърши
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 990 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2017 22:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Както се оказва украинската Femen се е разпаднала, при това още през 2015-а. Групата украинки бе известна с голите си гърди и провокациите, които устройваха из Украйна и Европа. Макар в повечето случаи акциите им да представляваха безсмислена врява без ясни цели и идеи, западните медии често им отделяха внимание, когато протеста бе насочен срещу Русия или Путин. Тогава девойките веднага ги записваха в раздела "борци за демокрация".
Едно скорошно интервю с бившата активистка на Femen Яна Жданова съдържа няколко интересни наблюдения, особено що се отнася до широко рекламираните европейски "ценности" и свобода на словото. Самата активистка доста показателно описва двойните стандарти на европейците по този въпрос.

Ето и един интересен откъс от интервюто ѝ:

В: Има ли разлика между провеждането на акции в Украйна и в Европа? Може ли да сравните как обществото реагира спрямо Femen във Франция (Жданова от 3 години живее в Париж - бел. прев.) и в Украйна.

О: Съществена разлика, всъщност, няма. Когато от Украйна пристигахме във Франция или някоя друга европейска страна, за да правим акции, всички ни викаха: "Браво! Какви сте юнаци!" Когато в Украйна провеждахме такива акции и за това съобщаваха във  Франция, също ни ръкопляскаха и казваха колко правилно действаме, че протестираме срещу диктатурата в Русия и Украйна, какви сме борци за свобода... Но когато дойдохме във Франция и започнахме да правим същото тук, французите изведнъж започнаха да се възмущават и казват: "какво става тук? Вие не ни трябвате, ние си имаме тук свои закони!"
Например, обвиняваха ни заради акцията в катедралата Нотр Дам. Но когато Пуси Райът направиха акцията в храма в Москва, французите много силно ги подкрепяха и се възмущаваха, че момичетата са получили 2 години затвор заради акцията. Когато същото нещо Femen направиха във Франция, хората започнаха да викат, че това е прекалено свещено място. Или пък реакцията спрямо отсечения кръст в Киев. Европейците много подкрепяха акцията ни, казваха, че това е акт на демокрация, проява на краен атеизъм, това е толкова яко. Но когато във Ватикана аз откраднах куклата на младенеца Исус от яслата, мен ме целиха с домати, викаха защо съм го направила и как съм могла да посегна на светиня. Фактически се получава лицемерие: ако това се случва някъде далеч, то французите го подкрепят, защото нали сме "такива демократи и сме за свободата на словото", а ако това става в тяхната страна тогава викат "защо се натресохте тук и пипате светините?". А хората, които подкрепят десните сили там направо казват: "какво сте надошли тук, махайте се в своята Украйна!"


image
Не всички европейци са достатъчно толерантни...
Както виждате от репликите на Жданова, за европейци и американци има два типа демокрация – своя и за износ. И никой няма право да ги учат какво да правят, нравоученията са запазени за туземците. Включително нас.

Що се отнася до причините за разпада на Femen, то те са доста банални – борба за това кой да е шеф и, естествено, пари. По същата причина се разпаднаха и Пуси Райът. Последните дори по едно време искаха да се съдят за това кой има право да продава тениски и сувенири с логото на Pussy Riot.

Дето се вика, демокрация-демокрация, ама трябва и да се яде!... 


     



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235070
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930